27 Април 2024събота00:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Част от необятните простори на планетата

Голям късмет и щастие е да видиш Париж, онзи на милионите туристи годишно, и другият, който всеки сам открива за себе си

/ брой: 240

visibility 37

Илия Борисов

Франция е много хубава, за да бъде оставена само на французите!
Бърнард Шоу

Много е писано, а и едва ли някога ще се спре да се пише за Франция - третата по население страна в Европа, и за Париж - световноизвестната й столица и величествен град в необятните простори на планетата. Голям късмет и истинско щастие е човек да види и да се полюбува на това земно чудо, на този рай на света. В Париж сякаш е изсипана цялата дивна и омайна красота от всички полушария на планетата ни. И всичко това оплетено по един чуден,

приказен начин, който разтваря сърцето ти
 
Човек, дошъл тук, с нескрита жажда иска да види всичко и да се нарадва на уникалните неща, сътворени от човешкия гений. Срещаш се с миналото и историята, с настоящето и бъдещето. Някога Морис Шевалие написа: "Париж ще бъде винаги Париж - най-хубавият град на земята!"
Няколко часа дошлите от различни места на България прекарахме в "Нотр Дам". Слушахме с трепетно вълнение емоционалния разказ на екскурзоводката за този шедьовър на културата. С очи видяхме цялото великолепие на внушителния храм и с уши чухме всичко от сътворяването му до днешно време. Впечатлени от видяното в парижката "Света Богородица", зърнахме културният център "Бобур" и Лувъра - един от най-големите и прочути световни музеи, и още други забележителности по "Шанз Елизе". Насладихме се на много хубости на знаменитата френска столица. Но най-много се възрадвахме, че може да прекараме няколко часа и да видим Париж от един от неговите символи - Айфеловата кула.
Отдалеч тя наподобява

горд и уникален паметник

По това време бе декорирана с надпис "Сто години". Всеки посетител и екскурзиант от близки и далечни страни иска да се изкачи на върха и оттам да зарее поглед напред и в страни.
Слънчев и ясен бе денят и всичко можеше да се види не само долу, в Марсово поле, но и в просторите, където е Триумфалната арка, мостовете на Сена, старинният Монмартър, Сакре кьор, гробището "Пер лашез" и др.
Видяхме в подножието на кулата и паметника на Александър Гюстав Айфел - автор и създател на това неповторимо чудо. Самият паметник е миниатюрен. Любопитството в такива случаи идва само. Роден е в Дижон, в заможно семейство. Този истински гений на желязото е преживял цели 91 години и е сътворил наред с това творение още десетина мостове и виадукти в различни страни - купола на обсерваторията в Ница, металните скелети на Статуята на свободата в Ню Йорк и др.
През цялото време, докато се изкачвахме с двата сменящи се на различни разстояния мощни асансьори, си мислех за таланта на този велик и безсмъртен конструктор, неукротим и неустрашим човек.

Отричали са го популярни и авторитетни хора

тревожно и публично са се съмнявали и са заклеймявали неговите проекти с обидни и цинични квалификации. Отправяли са заклинания и заплахи в онова далечно и драматично време. Но Айфел безстрашно и уверено е вървял все нагоре, за да покори неустрашим тристаметровия железен връх и да учуди и възхити човечеството с "Желязната дама".
За Айфеловата кула са изписани безброй много книги и емоционално издържани статии и отзиви, богато съдържателни и вълнуващи бележки. Няма човек, изкачил се на върха и преживял трогателно вълнение, който да не е възхвалявал това забележително и уникално творение.
От най-горната платформа на този връх Париж се вижда като на длан. Хубав и живописен, гледката е очарователна и дивна. В светлия слънчев ден видях запомнящата се и никога незабравима панорама. Като че ли времето бе поръчано за нас, българските екскурзианти.
Сложен и необозрим, многолик и привлекателен е светът в Париж. Писателят Жироду е казал: "Ето пред очите ми онези

пет хиляди хектара от света

където се е най-много мислело, говорило, писало." Трудно може да се опознае всичко, дори дълго време да живееш тук. Дни наред препускахме от сутрин до късна вечер, за да видим всичко по-интересно и големите забележителности, за които сме научавали от книгите или сме гледали във филмите. Колко е вярно пожеланието "Иди и виж!" За да го запечаташ с очите си и да си го представяш в по-трудни делнични дни, каквито са нашите, българските...
Научихме, че в потъналата в блясък и красота гигантска църква, която французите наричат "Нотр Дам", може да влязат и се подслонят девет хиляди човека. На десния бряг на Сена, северно от остров Ла Сите, върху близо двеста хиляди квадратни метра, е откритият на 19 ноември 1793 г. най-прочутият музей на земята. В китния му и уютен двор преди време е издигната "стъклена пирамида". Появила се е като ново знамение. В Лувъра може да се видят безсмъртните творби на човешкия гений. Тук човек се пристрастява към върховете на световната култура. Но дори и да си най-добрият познавач на изкуството, трудно можеш да видиш и да преживееш

всичко, събрано в тази общочовешка съкровищница
 
В град като Париж не можеш да скучаеш. Всичко е толкова интересно и любопитно. Изпадаш в захлас и не можеш да останеш на мира дори за минутка. Пъстри, оживени и шумно живописни са улиците, булевардите и площадите. Навсякъде личи парижкият стил, уникалността, пъстротата на хората, мирисът на улиците и френската кухня. Париж никога не остава без поклонници.
Тръгнахме си със самолет от прочутото и най-оживено френско летище "Орли". Всяка втора или трета минута тук каца или излита самолет. Това е най-мощната и оживена врата и без "Орли" Париж не би бил Париж. И нещо любопитно - летището е свързано с китния парижки квартал "Вилньон льо Роа", с който от десетилетия Враца поддържа близки и ползотворни дружески връзки.
Никога няма да избледнее споменът за първото посещение в Париж. От небесните висини и от самолета отново се наслаждавах на чаровната гледка и на безкрайните селения на Франция, разпростряла се на повече от 547 хил. кв. км, с около 62 млн. и 400 хил. население. Разкрих, че на многомилионния Париж и на Франция всяка година се радват и наслаждават 76 млн. туристи и пътешественици от четирите посоки на света.


В слънчева светлина греят алеите край Сена

Сакре Кьор - свещеното сърце на града
Снимки авторът

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ