28 Март 2024четвъртък14:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Да живееш със сърдечна недостатъчност

Противогрипната ваксина пази болния от усложнения

/ брой: 240

автор:Дума

visibility 6434

Неумолимата статистика сочи, че у нас около 140 хил. души страдат от сърдечна недостатъчност, а това е около 2% от населението на страната. Всеки от тях знае, че сърдечната недостатъчност е... невярна болест и за влошаване на състоянието й може да повлияят много фактори. Например бeлгийcкo пpoyчвaнe от 2013 г. сочи, че 10 гpaдyca пoнижeниe нa тeмпepaтypата на въздуха кaчвa със 7% тeжкитe инфapкти. Причината е, че свивaнeтo нa кpъвoнocнитe cъдoвe в студено време пoвишава кpъвнoтo нaлягaнe, стyдът пoвишaвa cъcиpяeмocттa нa кpъвтa и тя cтaвa пo-гъcтa.
Известно е, че при сърдечна недостатъчност сърцето не изпомпва правилно кръвта и често е уголемено, тъй като се натоварва повече. Това състояние се различава от сърдечния удар, който е свързан с липса на приток на кръв към сърцето, обикновено поради наличието на тромб в артериите, които пренасят кръвта.
И в предишни наши статии сме писали, че пациентът със сърдечна недостатъчност трябва внимателно да се самонаблюдава (без да се вторачва в заболяването си!). Пациентите с това заболяване често казват, че имат добри и лоши дни. Затова специалистите препоръчват пациентите и техните близки, които се грижат за болния, да следят всеки ден няколко важни неща.
- Рязко повишаване на теглото. Ако започнете рязко да наддавате на тегло, това може да се дължи на натрупване на течности в организма поради влошаване на заболяването.
= Затова измервайте теглото си всеки ден по едно и също време. Внимавайте колко течности приемате. Не надвишавайте количеството, препоръчано от лекаря.
V Свържете се с лекар, ако повишението на теглото ви е с около 1,8-2,3 кг за 2-3 дни.
- Отоци. Може да забележите отоци на подбедриците, корема или стъпалата, което се наблюдава при задържане на течности в организма.
= Затова дръжте краката си вдигнати нависоко. Правете чести почивки през деня. Следобедната дрямка може да помогне.
V Свържете се с лекар, ако отокът се влошава значително.
- Дишане. Понякога в белия дроб може да се натрупа течност, което да затрудни дишането.
= Затова почивайте много. Не се претоварвайте и пестете енергията си. Ако дишането ви се влошава през нощта, използвайте много възглавници.
V Свържете се с лекаря си, ако дишането или кашлицата сериозно се влошават.
- Замайване или световъртеж в резултат на заболяването и приеманите лекарства.
= Затова не се суетете! Опитайте се да не ставате или да се завъртате прекалено рязко. Не бързайте при ставане от леглото и се стабилизирайте, преди да започнете да вървите.
V Свържете се с лекаря си, ако от това състояние се препъвате или падате.
"Много е важно да приемате редовно лекарствата си, тъй като това помага за овладяване на симптомите", препоръчва на хората с неговото заболяване Жан, пациент със сърдечна недостатъчност от Франция.
Луиз от Великобритания, също със сърдечна недостатъчност, казва: "Не забравяйте, че не сте по-болни отпреди - просто сега ви лекуват!" Затова Луиз съветва "колегите" си със сърдечна недостатъчност следното:
0 Трябва да отговаряте за своите лекарства. Бъдете наясно точно какво, колко често и защо приемате.
0 Понякога от лекарствата може да се почувствате по-зле, преди да започнете да се чувствате по-добре, така че е важно да не се отказвате или внезапно да спирате приема на лекарствата, без да се консултирате с лекар.
0 Процесът на постигане на най-добрата за вас доза може да е продължителен. Някои лекарства първоначално трябва да се приемат в ниски дози, които се увеличават постепенно, затова не се обезкуражавайте - накрая ще постигнете целта.
0 Може да е необходимо да приемате много таблетки - всички те имат голямо значение.
0 Стремете се да не пропускате прием и приемайте всяко лекарство навреме и според указанията. Може да ви е от полза дневен органайзер за таблетки.
0 Не забравяйте, че това е партньорство между вас и вашия лекар, затова обсъдете как се чувствате от лекарствата. Ако имате въпроси, питайте, или ако се нуждаете от помощ, я поискайте.
На прага на студените месеци лекари от Европа и Америка са категорични, че хората с хронични заболявания, сред които са и тези със сърдечна недостатъчност, трябва да се ваксинират срещу грип. Сред петте рискови групи са хората между 25 и 64 г. със скрити хронични заболявания като например сърдечна недостатъчност и астма. Усложненията от грипа може да доведат до непоправими последици при хората със сърдечна недостатъчност.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ