16 Април 2024вторник20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА:

Президентът трябва да е личност, която да дава личен пример

Това е единственото качество, което още може да върне доверието на обезверения българин, казва известната пианистка

/ брой: 240

автор:Надежда Ушева

visibility 1363

Професор ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА развива богата концертна дейност в Европа, Далечния изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования, като солист на симфоничните оркестри: Резиденцие оркестър - Хага, Амстердамския филхармоничен оркестър, Норделайк симфоничен оркестър в Холандия, Лиежката филхармония в Белгия, Руския симфоничен оркестър - Москва, Сингапурската филхармония и Софийската филхармония. Осъществила е европейската премиера на концерта "Америките" на композитора Лало Шифрин със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на автора - част от клавирния проект на фондация "Стейнуей", посветен на 500-годишнината от откриването на Америка.
Захариева бе инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос - Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Захариева бе наградена с орден от германското правителство. През последните пет години е изнесла концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ. Удостоена е със следните звания и награди: Officier des Arts et Lettres през 2007 г. на френското правителство; посланик на българската култура във Франция през 2008 г. През 2014-а японското правителство й връчва своята Почетна диплома, притежава "Златно перо", "Кристална лира 2003", както и награди на Министерството на културата за 2002 и 2012 г. за принос към българската музикална култура.



"Има ли култура, ще има и България!"


- Включихте се в Инициативния комитет в подкрепа на кандидат-президента ген. Румен Радев. Защо?
- Баща ми беше военен летец, въздушен ас в авиацията. Затова мога да съм сигурна в някои качества, които носят летците.
- Какви умения трябва да притежава един добър президент, за да защитава интересите на страната си?
- Изключително трудната и рискована професия възпитава в тях преди всичко истински идеализъм, характер, всеотдайност, скромност, дисциплина, доблест и отговорност, любов към хората и още нещо - при летеца е "ампутирано" чувството за собственост, за материално обогатяване. Той гледа Земята отгоре като свое дете и не иска то да му принадлежи, а иска само едно - то да е щастливо. Днес много от тези качества изглеждат остарели, уви. Но за семействата на летците те са изпълнени с истинския им смисъл, уверявам ви.
- Познавате ли ген. Радев лично, какво мислите за него?
- Не го познавам лично, но следя неговите изяви по телевизията и в пресата. Впечатляват неговата висока интелигентност и ум. Разпознавам и някои от качествата, споменати по-горе, и си мисля, че днес президентът на България трябва да е личност, която да дава личен пример, за да му вярват хората. Личният пример е единственото качество, което все още може да върне доверието на обезверения българин.
- Какво може да направи президентът за  културата на България?
- Също толкова са обезверените и в културата. Не може държава с мощен културен потенциал като нашата да отделя по-малко от процент за културата си. Има ли култура, ще има и България! Вярвам, че ген. Радев ще се постарае да върне полагащото й се място на приоритет в обществото ни, ако бъде избран за президент.
- Тази година се провежда ХI Международен конкурс за пианисти "Албер Русел", който продължава до 28 октомври, кажете от колко и кои страни има участници?
- След селекция на 42 пианисти (в София и Париж) са допуснати за участие 13 от тях. Това са ярки пианисти с лауреатства от международни конкурси и богата концертна дейност. Те са от Италия, Китай, Румъния, Русия, Беларус и България.
- С какво се отличава сегашното от предишни издания?
- Новото тази година е, че в журито на конкурса ще бъдат поканени трима носители на първи награди от предишни конкурси "Албер Русел" редом с изтъкнати музиканти, между които е един от съоснователите на конкурса, легендарният български педагог проф. Константин Ганев. Освен това в рамките на проявата представяме цикъл със съдействието на Столичната община в три концерта под наслов "Между традицията и бъдещето". Целта е да има във всеки концерт премиера редом с класическите творби в изпълнение на лауреати на конкурса и членове на журито. С голям успех мина първият концерт на японското дуо "Каишиге" с творби от Дебюси, Равел и Тохма. Предстои на 25 октомври от 19 ч. вторият концерт "В памет на проф. Жермен Муние", основателката на конкурса, с участието на проф. Лидия Ошавкова, Анатоли Кръстев и мен с две творби - концертно трио от Жан-Мишел Дамаз и Р. Шуман. Последният концерт е на 28 октомври от 18 ч. под мотото "Групата на шестте", френските композитори Пуленк, Онегер, Мийо, Дюри, Орик, Тайафер, които се обявяват срещу импресионизма в музиката. Изпълнители са френският пианист Ксавие Льоконт де ла Бретонери и цигуларката Дарина Малеева. Всички концерти са в залата на Музикалната академия, с вход свободен.
Гала концертът на лауреатите със Симфоничния оркестър на НМА "Панчо Владигеров" ще се състои на 26 октомври от 18 ч. в залата на НМА "Панчо Владигеров". Бих желала да поканя всички ваши читатели да заповядат на концертите!
- Каква е мисията на проявата? С какво е важна и защо трябва да продължи да я има?
- Международният конкурс за пианисти "Албер Русел" е основан от проф. Жермен Муние през 1992 г. като национален, а международен става от 1996 г. Конкурсът е първият културен проект между България и Франция след демократичните промени у нас. Провежда се под патронажа на министрите на културата на България и Франция и посланика на Франция в България. Съорганизатор е Националната музикална академия "Панчо Владигеров". Чест е и постоянната подкрепа на институции като Френския културен институт, Министерството на културата, Столичната община, както и много други организации и частни лица. Благодаря за тяхната вярност!
Много от лауреатите имат блестящи артистични кариери и изнасят концерти в най-престижните зали в света. Конкурсът е повод за популяризирането не само на френската музика от ХХ век, но и на творбите на българските композитори, които се изпълняват от чуждите участници.

Финал от конкурса "Албер Русел"
Снимка "Архив"

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ