27 Април 2024събота07:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАН, аграрната академия и "Подкрепа":

Убиват науката, убиват България

Учените и синдикатите искат заплатата на асистентите да стане 750 лв., на професора - 1800 лв.

/ брой: 240

автор:Велиана Христова

visibility 126

Науката е доведена до катастрофа, а тя е последният бастион, на който все още се крепи духовност в България. Това заявиха вчера ръководствата на БАН, Селскостопанската академия (ССА), лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на КНСБ. За пръв път двете академии и синдикатите се обединяват в дните преди обсъждането на бюджет 2017, за да поставят като основен акцент пред всички институции финансирането на науката и политическото отношение към нея.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров напомни, че от януари средната учителска заплата в началното училище ще е над 700 лв., което е много добре, но не може да не се осигури подобно ниво за началното стъпало в науката, където висша квалификация се постига за много години обучение и практика. Началната заплата на асистент да стане 750 лв., за професор - 1800 лв., настояват учените. В момента асистентите в БАН получават средно 490 лв. заплата, професорите - 756 лв. Синдикалисти раздадоха на журналистите обяви от фирми за набиране на чистачки по домовете срещу заплата 750-850 лв. Средната заплата в БАН сега е 697 лв. и е с 200 лв. по-ниска от средната за страната и с над 300 лв. под средната за държавния сектор. Не може държавата да убива най-старата държавна институция - БАН, основана преди Освобождението, на чиито темели се създава Третата българска държава, обявиха синдикатите.
В ССА работещите получават средно 638 лв., което е с близо 300 лв. под средното ниво за страната. Настояваме от 2017 г. заплатите в науката да растат с по 10% всяка година, за да може след 5 години да стигнат средната заплата за страната, обяви Димитър Манолов. Тъй като в двете академии и в изследователските университети у нас са останали под 10 000 учени, за преодоляване на срамното заплащане за тях ще са необходими само 176 млн. лв. и това не е голяма сума в сравнение с парите, които се пилеят за много не така жизнено необходими неща, обясни Манолов. Единствено България и Румъния в ЕС са намалили парите за наука след 2008 г.          
Проблемът вече е и социален, затова сме поискали срещи преди обсъждането на бюджета в 4 комисии на НС - финансовата, образователната, земеделската и социалната, съобщи Здравчо Здравчев от "Подкрепа". Финансовите удари от времето на Дянков не са преодолени, ако сега спешно не се вземат мерки, България няма бъдеще, алармират учените. Едва 13 млн. лв. е субсидията на ССА. В БАН сред все още останалите в академията 2800 учени под 29 г. са само 9 души и едва 12,9% са на възраст до 35 г., обясни зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов. Имаме прекрасни млади хора, но ентусиазмът им се изпарява, когато сравнят заплатите, условията и отношението към науката по света, те заминават навън, добави той. А в последните 10-ина години в света броят на учените расте непрекъснато, но България не се подчинява на тази закономерност и вече е последна в ЕС по брой на учените на глава от населението. Съставът на Селскостопанската академия е намалял 4-5 пъти, в БАН от 15-17 хил. работещи в нея са останали 6800.
Няма държава, която може да съществува без наука, заявиха участниците. Отношението на държавата към науката създава усещането, че се изпълнява план в България да няма наука, заяви Манолов. Над 70 на сто от работещите в двете академии са готови за улични протести, обявиха синдикатите.     
   

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ