20 Април 2024събота00:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Управляващите създават хаос, за да си запазят властта

БСП предлага на всички, освен на ГЕРБ, споразумение за честни и прозрачни избори

/ брой: 240

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

"Управляващите създават хаос и ще се възползват от него, за да си запазят властта. ГЕРБ са царе на манипулациите и това го знае целият народ. Хората са виждали как се носят чували в "Арена Армеец". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна вчера по време на дебатите по промените в Изборния кодекс (ИК). Тя обяви, че другата седмица левицата ще предложи публично споразумение на всички партии за честни и прозрачни избори, без ГЕРБ, които манипулират изборите. Нинова подчерта, че само така ще се види кой има смелостта заедно да се изправим срещу тях и да каже, че този път няма да позволим да подменят вота на хората нито с предизборните си игрички и промяна в изборните правила, нито с манипулации в нощта на вота.
"Спешните промени в ИК повдигат 4 въпроса. Какво правите, господа управляващи? Защо го правите? Какъв ще е резултатът от това, което правите? Каква е алтернативата?", обърна се Нинова към мнозинството. По думите й тази промяна 10 дни преди изборите е безобразие. Нинова припомни, че промени в изборните правила са правени 3 месеца по-рано преди вота за президент през 2006 г., 4 месеца по-рано за избор на държавен глава през 2011г., 3 месеца по-рано за изборите за 41 и 42 НС и 6 месеца по-рано за сегашния парламент.
"Защо го правите? От ГЕРБ признаха, че това е компромис между коалиционните партньори в правителството. Това не е компромис, това е сделка за властта", категорична е Нинова. "За да угодите на РБ и на ПФ, за да запазите разпадащото се мнозинство и сриващо се правителство, направихте хаос в изборните правила. Не ви е виновна опозицията. Ние ви предупредихме, че гласуването е право, а не е задължение, а квадратчето е последствие от задължителното гласуване", твърди Нинова. Тя смята, че  трябва да се изчака да се произнесе народът на референдума и КС по жалбата на омбудсмана по този въпрос. "Какъв ще е резултатът? Ако НС е на дъното по авторитет на всички класации, вие го бутате и под дъното. Хората разбират, че това не е обърнато към тях, а е битка на правителството на всяка цена да остане в управлението. Кой ще каже каква ще е цената на коалиционната ви игра и кой ще я плати? Кажете на хората: "Ето, толкова още ще ви вземем от джоба, за да си платим нашите коалиционни съглашателства, за да останем на власт", призова Нинова. Тя е категорична, че алтернатива има, но тя стои 4 месеца на бюрото на Цецка Цачева и не мърда оттам. "Това са законите за държавната собственост, за ДДС на детските храни, за защита на българското производство, за младежта и спорта, за възрастните хора. С това трябва да се занимава парламентът, защото хората това чакат", категорична е Нинова.
След изказването й Димитър Байрактаров от ПФ размаха флашка от трибуната, в която, по думите, му има компромати срещу нея. Нинова репликира защо флашката не е дадена в прокуратурата. "Не ви стиска. Един размахваше същата флашка - Яне Янев, и сега е осъден за клевета, а Бойко Борисов го прибра за съветник. И вие ли ще му ставате съветници! Халал да сте му такива съветници", заяви тя.
След близо 5 часа дебати НС прие 3 от 12 законопроекта за промени в ИК. С тях се предвижда отпадането на ограничението от 35 избирателни секции в чужбина, но само за държави членки на ЕС. С измененията се дава възможност в една СИК да се гласува в повече от една изборна урна. Депутатите приеха и т.нар. "консенсусен законопроект", с който се въвежда възможността само за двата вида мажоритарни избори за кметове и за президент да се зачита тежестта на отрицателния вот, отразен в квадратчето "не подкрепям никого".


Социалистите възмутени от спешните поправки на ИК


 "Само 15 дни преди изборите продължават промените в изборните правила. Това или е израз на политическа и управленска неспособност на мнозинството, или се повдига въпросът дали темата с квадратчето не е опит да не се обсъждат реалните проблеми на България, това, което трябва да прави президентът", заяви Янаки Стоилов. Той обясни, че  увеличаването само на броя на урните в СИК в чужбина при същия състав на комисиите отваря възможност за манипулации.
Последиците и резултатите от промените ще бъдат само негативни, подчерта Филип Попов. По думите му се е стигнало до тази ситуация заради липсата на логика и разум и на сбъркана философия на творците на ИК. Големият отсъстващ от него е разбирането за правова държава, представителна демокрация и начин на формиране на властта чрез избори, обясни Попов. Той припомни, че правото на избор означава възможност да се гласува за кандидати, които според избирателя отговарят на неговата преценка и виждания.
"Разбирането за негативен вот е абсурдно и сбъркано. Изборите са механизъм, при който се измерва влиянието на отделните партии и кандидати, а не и място за протест", заяви Михаил Миков. По думите му самият опит да търсиш негативизъм при определяне на влиянието на партиите е абсурден и може да доведе до съсипване на демокрацията.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ