19 Април 2024петък10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Ген. Стефан Стефанов с № 25 в бюлетината:

Ще бъда изразител на волята на хората в "Младост"

Трябва да се преразгледа Подробният устройствен план на района, категоричен е кандидатът на БСП за районен кмет

/ брой: 242

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

Бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов е роден на 22 юли 1951 г. През 1973 г. завършва ВВНУ "Васил Левски" във Велико Търново. Служи в Шуменския танков полк като командир на взвод и рота. През 1981 г. завършва Военната академия  "Георги С. Раковски", след което продължава службата си във военното разузнаване. В резерва преминава през 2008 г. като бригаден генерал и заместник-директор на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната. До 2010 г. работи там като цивилен заместник-директор. Председател е на Комитета на випуските на ВНУ "Васил Левски". Кандидат на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за кмет на столичния район "Младост" в частичните местни избори на 6-ти ноември.


"Аз съм един от вас и стоя зад вас. Познавам проблемите на "Младост" и знам как да ги реша. Дайте ми кредит на доверие"


- Г-н Стефанов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на район "Младост"?
- Моят девиз е знам и мога. Знам, защото живея в район "Младост" повече от 35 години. Запознат съм с всички проблеми, с всички хубави и лоши неща, които съпътстваха изграждането на този прекрасен район. Той растеше заедно с моя син - пред очите ми. Оказа се обаче, че много от идеите, които са заложени в плановете, когато е проектиран "Младост", трябва да бъдат актуализирани в Общия устройствен план (ОУП) на София и Подробния устройствен план на района. Защото всички виждания, които са били заложени тогава, сега трябва да бъдат съобразени с нарастващия брой на жителите и съответния брой автомобили, с транспортната и цялостната инфраструктура. В района бяха изградени много общински, държавни и бизнес сгради. Предстои строителството на още търговски комплекси. И всичко това дава отражение върху живота на моите съкварталци.
Мога, защото съм бил около 40 години в армията на различни длъжности и навсякъде съм работил с хора. Според мен изключително полезно качество за един кмет е да може да комуникира със своите съграждани. Ако общуването липсва, и при добрите управленски намерения ще има недоволство, търкания и протести. Кметът трябва да е преди всичко изразител на законосъобразните искания на своите съграждани. Но той трябва да има куража да отстоява интересите на района и пред по-горната инстанция, в случая пред кмета на София и Столичния общински съвет. И в никакъв случай не трябва да отстъпва под натиск.
Районният кмет се избира пряко от хората. За това той трябва да се вслушва в тях. Трябва да е принципен в своите решения и действия, и да се води единствено от интересите на хората, които са му гласували доверие да управлява района.
- ГЕРБ издигнаха кандидат за кмет на "Младост" човек, който не живее в района. Как ще коментирате това?
- Парадоксално е, че партията, от която е подалият оставка кмет, сега предлага за кандидат човек, който не живее в "Младост", не познава "Младост" и няма отношение към случващото се в района. С типичното си високомерие ГЕРБ считат, че може да спуснат външен човек, а хората да гласуват за него само защото е представител на управляващата партия. Това е цинично и неуважително отношение към живеещите в района. Но мисля, че този път номерът няма да мине. Трябва да има честен избор за доброто на "Младост".
- Каква е според вас, тайната на успеха?
- Преди 150 години бившият премиер на Великобритания Дизраели е казал, че тайната на успеха се крие в последователно преследване на една цел. Аз го подкрепям напълно. Моята цел е да спечеля доверието на съгражданите си и след това, като кмет, да оправдая доверието им. Това може да се случи само, ако изборите се проведат прозрачно и честно. Кметът трябва да е избран с истинските гласове на хората, а не чрез машинации, фалшифициране и административен натиск от страна на една политическа сила. Само тогава той ще успее и ще бъде добър кмет.
Предишният кмет на "Младост" беше избран с 12-13 процента от гласовете на имащите право на глас. При положение, че жителите на квартала, които имат право на глас, са над 90 хиляди души. Това означава, че хората са обезверени, не вярват, че гласът им има значение и не са отишли да гласуват. И сега търпят последствията от това. Надявам се този път да направят правилния избор и да излязат да гласуват. Кметът трябва да е един от тях, да е живял между тях. Да го познават и той да ги познава. Кметът не бива да стои само в кметството, той трябва да бъде постоянно между хората. Да знае какво ги вълнува и какви са първостепенните задачи, които трябва да решава.
- Кой е основният проблем на "Младост"?
- Сериозен проблем е презастрояването и отдаването под наем на терени в междублоковите пространства. Отнема се възможността на майките, на малчуганите, на младежите и на възрастните хора да имат детски и спортни площадки, квартални градинки. Веднага трябва да се предприемат решителни мерки за налагане на мораториум върху строителството в зелените площи. Докато не се промени ОУП на София и ПУП на "Младост", трябва да се спре изграждането на каквото й да е било върху тези терени. Все пак това бе основната причина за протестите на хората в различни части на "Младост", които доведоха до оттеглянето на предишния районен кмет и извънредните избори, които ще се проведат на 6-ти ноември.
Бомбата със закъснител е заложена още в така наречения закон "Лучников" по силата, на който са реституирани земеделски земи във вече урбанизирани територии. А през 2009 година, когато е приет Общият устройствен план на София, управляващите от ГЕРБ в Столичната община, са пропуснали 6-месечния срок след влизането му в действие да направят проверка на административните актове, с които е възстановена собствеността върху зелени площи или площадки в междублоковите пространства. И ако има противоречие с плана, съответният собственик да бъде обезвъзмезден. Това не е сторено и сега берем плодовете от недомислието на ГЕРБ. Мораториумът е крайна мярка, но може да се сложи временна забрана особено върху терени, където вече има изградени паркове и детски площадки. Дори там, където няма такива, решенията за строителство трябва да се съгласуват с живеещите в близост. Тяхното мнение няма юридическа стойност, но те имат социално и морално право да изразят своето мнение. В диалог с гражданите тези казуси може да се решат в интерес на всички.
- Кои са другите проблеми, които стоят пред кмета на "Младост"?
- Проблемите на "Младост" мога да бъдат обособени в няколко насоки. Районът трябва да стане привлекателно място за неговите жители, а и за тези, които преминават или работят тук. Той вече прилича на мегапроект, без ясна посока на развитие, в който няма място за обикновения човек. Добре е, че метрото има 6 станции в района, че се извърши ремонт на бул. "Александър Малинов", който извежда и довежда потока коли от другите части на София. Ремонтирани бяха и няколко улици, които стигат до кметството. И дотук с хубавите неща. Подходите към метростанциите са без инфарструктура. Когато завали дъжд или падне сняг придвижването до метрото е изключително трудно. Хората се движат между автомобилите, прескачат локви, газят кал и преспи. Трябваше още по време на изграждането на станциите на метрото да се помисли за облагородяване на терените около тях. А те и досега са обрасли в бурени.
Друг проблем е, че из целия район има тротоари и алеи с изпочупени и разместени плочки, на места дори липсват. Не се почистват уличките. На много места липсва добро улично осветление. Не на последно място е проблемът с паркирането. Недостигът на паркоместа в "Младост" е осезаем. Това създава дискомфорт за живеещите.
- Какви са решенията според вас?
- Задачата е да се осигурят нови места за паркиране, в това число и чрез публично-частно партньорство. Всичките тези проблемите могат да бъдат решени, ако има добра воля за това. Трябва по-справедливо да се планират и да се увеличат финансовите средства от бюджета на Столичната община за нуждите на "Младост", които да съответстват на внасяните данъци и такси от жителите му.
 - Какви са вашите послания към избирателите?
 - Най-трудно се отговаря на въпрос, чийто отговор е очевиден, е казал Бърнард Шоу. На хората от района съм казал: "Аз съм един от вас и стоя зад вас. Познавам проблемите на "Младост" и знам как да ги реша. Дайте ми кредит на доверие". Управлението на района ще бъде в синхрон с мнението на гражданското общество. Предвиждам да създам обществен съвет, в който да влизат представители на петте микрорайона в "Младост" и Горубляне. Моето верую е, че трябва да се управлява заедно с хората, в интерес на хората.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 595

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 492

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ