28 Март 2024четвъртък18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Защо Валония отхвърля СЕТА?

От споразумението с Канада могат да се възползват и американските мултинационални компании - опасение, което се споделя в цяла Европа

/ брой: 243

visibility 99

"Фигаро"

Въпреки натиска, валонците се държат. Те отказват да дадат зелена светлина на белгийското правителство да подпише СЕТА, въпреки предложенията за промени, направени от Брюксел през уикенда. Европейската комисия им даде срок до понеделник вечерта, за да променят мнението си, в противен случай официалната церемония по подписването, предвидена за четвъртък в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо, ще бъде анулирана.

Арбитражни съдилища в полза на мултинационалните компании

Това е основният пункт на блокиране на споразумението. Валонците са разтревожени от онази част от СЕТА, която предвижда възможността мултинационалните компании, които инвестират в чужда страна, да могат да подават жалба срещу съответната държава, ако тя води политика, противоречаща на техните интереси.
"Това, което ни е необходимо, са правнообвързващи клаузи, според които ако утре има конфликт между една мултинационална компания и една държава, да не бъдат отслабени правомощията на тази държава да регулира, да защитава нашите обществени услуги, социални норми, нормите, свързани с околната среда, всичко онова, което е част от модела на европейско общество, към което ние сме много привързани", обясни Пол Маниет, шеф на валонското правителство.
В неделя Европейската комисия му връчи проектодекларация, която цели да разсее тези тревоги. Според документа е уговорено създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чийто заседания ще бъдат публични. "Изборът на всички съдии от този съд и на апелативния съд ще бъде направен под контрола на европейските институции и на страните членки, по строг начин, с цел да се гарантира тяхната независимост и безпристрастност, както и най-висока компетентностФ. На съдиите ще се плаща от Европейския съюз и Канада на постоянна основа. Освен това Европейската комисия припомня, че разпоредбите за защита на инвестициите няма да влязат в сила преди ратификацията на СЕТА от всички държави членки, в съответствие с конституционния процес във всяка една от тях.
Според европейски дипломат този текст "отговаря на всички резерви, изразени от Пол Маниет". Тази интерпретация се оспорва обаче от обкръжението на валонския премиер, който заяви, че е "разочарован". "Този документ ни учудва, тъй като съдържа много по-малък напредък, отколкото предишния", заяви източник пред АФП.
 

Недостатъчна защита на земеделските производители

Както много неправителствени организации и Валония иска повече гаранции в селскостопанската сфера. Пол Маниет се опасява, че СЕТА ще произнесе смъртната присъда на селското стопанство във Валония.
"Предвидена е предпазна клауза за канадските земеделски производители и това е много добре. Не разбирам защо това не важи за европейците. Вярно е, че нашият партньор е по-малък от ЕС, но един канадски продукт, чийто квоти за износ се концентрират в една страна или регион, би могъл да дестабилизира целия сектор", заяви миналата седмица Пол Маниет в интервю за "Монд". Той иска "истински мерки за защита на нашите земеделски производители".
Валонски депутати, като онези от Хуманистичния демократичен център (CDH), призоваха в споразумението да бъде включено "земеделско изключение", в което да се признае, че "селскостопанските и хранителните земеделски продукти не могат да бъдат третирани единствено според търговската им стойност".
Брюксел, от своя страна, подчертава, че дори и СЕТА да предвижда премахване на митническите тарифи на почти всички продукти, съществуват изключения за някои земеделски продукти, като говеждото и свинското месо, в посока Канада-ЕС. Споразумението дава също допълнителна защита на 143 европейски продукти от специфични географски райони, като френското сирене Рокфор, балсамовият оцет от Модена или холандското сирене Гауда. Брюксел уверява, че това споразумение няма да промени европейските правила за безопасност на храните или защитата на околната среда.
Миналия петък Пол Маниет призна, че е бил направен "нов значителен напредък" по този въпрос по време на обсъжданията му с Европейската комисия през последните дни.

СЕТА, Троянски кон на ТАФТА

Другото опасение на валонците засяга ТАФТА или ТТИП, споразумението за свободна търговия, по което преговарят европейците със САЩ. "Как да сме сигурни, че СЕТА няма да бъде Троянски кон на ТТИП? Как да се гарантира, че мултинационалните компании със седалище в Канада няма да използват СЕТА и да се възползват от предимствата, които това споразумение им дава, и да изпреварят ТТИП?", запита Пол Маниет в интервюто си за "Монд".
Това опасение, отхвърлено от Брюксел, се споделя обаче от много неправителствени организации в цяла Европа. "След одобрението на СЕТА американските мултинационални компании, които имат филиали в Канада, биха могли да използват тези механизми, за да атакуват наредбите, които смятат за неблагоприятни", твърди например организацията Stop Tafta.

Превод от френски: Галя Дачкова
Гласове

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 283

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 302

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ