18 Април 2024четвъртък03:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Най-дълбокият басов глас Роберто Скандюци пее Филип II

Гастролът е на 29 октомври по повод юбилейния спектакъл, посветен на 80 години от рождението на Никола Гюзелев

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 1056

Световноизвестният бас Роберто Скандюци ще гостува отново в Софийската опера, този път като крал Филип II в "Дон Карлос" на Джузепе Верди. Гастролът е на 29 октомври по повод юбилейния спектакъл, посветен на 80 години от рождението на Никола Гюзелев. Постановката е на Пламен Карталов.
В ролята на Дон Карлос ще видим Даниел Дамянов, Родриго, маркиз Поза - Нико Исаков, Великия инквизитор - Димитър Станчев, Монах - Стефан Димитров, Елизабет Валoa, Кралица на Испания - Фиоренца Чедолинс, Еболи - Даниела Дякова, Тебалдо, паж - Мария Павлова, Графиня д'Арембер - Румяна Димитрова, Граф Лерма - Георги Дуков, Глас от небето - Елена Стоянова, Фламандски делегати - Александър Георгиев, Антон Радев, Ваньо Димитров, Кръстан Кръстанов, Стоил Георгиев, Стоян Балабанов, Оркестър и хор на Софийската опера и балет, диригент - Диан  Чобанов, режисьор - Пламен Карталов, асистент режисьор - Вера Петрова, сценография - Любомир Йорданов, диригент на хора - Виолета Димитрова, помощник режисьори - Стефка Георгиева, Росица Костова, Владимир Горчаков.
Прочутият с харизматичната си индивидуалност, с красотата на своя глас и с хармоничния си и благороден тембър Роберто Скандюци печели винаги софийската публика - преди година с интерпретацията си на една от коронните за всеки бас партии - на Филип II от "Дон Карлос". Познавачите на Верди останаха очаровани от тънкото владеене на ролята, фината вокална интерпретация и дълбочина на образа, които демонстрира италианският изпълнител, познат по оперните сцени по цял свят. Басът е постоянен гост на най-големите оперни театри - в Европа и Америка. Скандюци е наричан от музикалната критика най-дълбокия басов глас на света.
Фиоренца Чедолинс, която ще изпълни ролята на Елизабет Валоа, кралица на Испания, българската публика е гледала като Норма в едноименната опера на Белини т.г. Фиоренца Чедолинс е пяла главните роли в опери от Верди и Пучини в някои от най-големите световни театри, работила е с прочути световни диригенти, по време на кариерата си получава множество престижни награди и номинации. Обширната й дискография включва няколко DVD-та, включително "Дон Карлос" на живо от Миланската "Ла Скала". Активна и в образователната сфера, тя води курсове в следдипломното обучение в Консерваторията на Италианска Швейцария.


Роберто Скандюци


Фиоренца Чедолинс
 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ