19 Април 2024петък19:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КФН вдига заплатите си и таксите за бизнеса

Сериозни повишения на тарифите за застрахователи и брокери

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 29

Комисията за финансов надзор вдига таксите си от догодина, след като бъдат одобрени новите промени в Закона за финансов надзор, публикувани в понеделник за обществено обсъждане. Още през септември новата председателка на комисията Карина Караиванова започна серия от срещи с пенсионни фондове, застрахователи и представители на инвестиционната общност, на които обяви, че планира сериозно увеличение на таксите, събирани от надзора. Целта на ведомството е да стане независимо от държавния бюджет и да се издържа само от поднадзорните лица - бизнеса, който би трябвало да контролира, тъй като такъв бил европейският модел. От приложен документ става ясно, че новите такси, които КФН предлага, са доста по-високи от досегашните. От 2017 година застрахователните брокери ще трябва да плащат 5000 лева, вместо досегашните 1500 лева. Презастрахователите пък ще броят на комисията по 140 000 лева, за разлика от сегашните - 80 000 лева. Таксите за общ финансов надзор, събирани от публичните дружества, ще бъдат в размер на 600 лева, а досега те са плащали по 450 лева. Инвестиционните посредници, които досега са били таксувани с по 2600 лева, от догодина ще трябва да плащат по 5000 лв. За придобиване на професионална квалификация "застрахователен брокер", както и за "брокер на ценни книжа" пък тарифите скачат със 125 лева. Издаването на документ за правоспособност за "отговорен аткюер" (специалист по създаването на финансови и застрахователни продукти) ще струва също със 125 лева повече. Банките ще плащат по 10 200 лева за вписване в регистъра на инвестиционните посредници, вместо досегашните 5400 лева. От всяко пенсионно осигурително дружество няма да се събират по 15 000 лв. на година, както беше досега, а такса, която е сума от 100 хил. лв. за самото дружество плюс 50 хил. лв. за всеки управляван от него фонд и процент от брутните постъпления от осигурителни вноски за предходната година. Като от всички пенсионни дружества не може да се съберат повече от 10 млн. лв. на година.
Освен таксите за бизнеса от КФН са решили да коригират и заплатите си. Те ще бъдат увеличени, като целта е в комисията да работят квалифицирани експерти с професионален опит. Възнаграждението на председателя на КФН и на останалите членове на комисията не може да е по-ниско от средното възнаграждение на членовете на управителните органи в инвестиционните посредници, управляващите дружества, застрахователните и пенсионните дружества. Заплатите на служителите на КФН пък няма да са по-ниски от средното възнаграждение на служители със същите функции в небанковите финансови компании. 

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ