02 Май 2024четвъртък00:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Токаджиев:

Радев не е кандидатът на БСП, а е кандидатът на българите

Две управления на Борисов ни водят към загробване, дано хората се мотивират за промяната, казва известният художник и сценограф, член на инициативния комитет за издигането на генерала

/ брой: 244

автор:Велиана Христова

visibility 1445

- Как върви според вас изборната кампания? Какви са шансовете на ген. Радев? Вече сме в последна фаза.
- Да, в последната права сме и то е видно не толкова от кампанията на нашия кандидат за президент, колкото от желязната мелеща машина, която заработи от страна на ПП ГЕРБ и нейните поддръжници. А колкото повече минава времето в кампанията, толкова повече аз нямам никакви притеснения за ген. Радев. Ако съм имал такива минимални притеснения в началото, когато се събра инициативният комитет да издигнем неговата кандидатура, поради това, че не го познавах, сега, все повече съм дълбоко убеден, че сме уцелили десетката. Не с кандидат за президент на БСП, а с кандидат за президент на всички българи. Ето това е голямото ми откритие. Ген. Радев не е партийният кандидат, който е удобен на БСП или на някаква коалиция от партии, на група от хора. Той ще е президент на българите.
- За разлика от това, което виждаме срещу него?
- За разлика от това, което виждаме навсякъде наоколо. В подавляващата част от кандидатпрезидентските двойки виждам невероятен популизъм или конформизъм, на очакванията на хората се дават елементарни отговори, които толкова очевадно не кореспондират с бъдещи изпълнения на тези очаквания, че просто съм потресен. Наистина съм притеснен за потенциала на българския народ. Ето заради това казвам, че ген. Радев вече е не моят фаворит, а моята голяма надежда за промяна.
- Но в същото време виждаме, че докато тече кампанията, правителството направи 2-3 неща, които загробват България. Одобриха например споразумението с Канада - СЕТА, което би било гибелно за страната ни.
- Моля ви, не пропускайте, че то е скритата форма на споразумението ТТИП, което САЩ се опитват да наложат. Това е мамецът, апробирането на това, което ще се случи след това.
- Видяхме обаче как Валония се съпротивлява, а нашата власт предаде България в ръцете на корпорациите, пред които тя шанс няма. Второ - бежанците. Тези 160 млн. ЕС ни ги дава не за черните ни очи, а за да станем мигрантски център.
- Естествено. Първо, те са крайно недостатъчни дори за мисията, която в момента изпълнява България, а камо ли за тази неизмеримо по-голяма слугинска задача, която е поставена. В момента България наистина се превръща в един буфер на гранична зона между защитата на старите държави членки на ЕС и нашите. България като най-бедна държава ще понесе и най-много щети. И не става въпрос за 160 млн., пак казвам, става въпрос за бъдещите слугински изпълнителски действия, които държавата и народът ще поемат оттук нататък.
- Трето нещо - отново виждаме изхвърляне на Борисов, че трябвало да има нови санкции срещу Русия, заради войната в Сирия. Той пак изобщо не отчита какво става реално в Европа, където гласовете срещу санкциите са все повече.
- Честно казано, нито едното, нито второто, нито третото ме изненадва. То е част от всичко, което се случва досега в рамките на двете управления на Борисов. Би ме изненадало да е обратното, защото то би противоречало на политиката, която ни води към загробване. И то не само в тези три теми, които в момента наистина са страшно актуални. Ние говорим обаче за дълбокото опростачване и дезинтегриране на българския народ. Превръщаме се все повече в купчина камъни, от които никакъв градеж не може да се получи, защото спойката изчезва. Спойката, която е призвана да бъде защитавана и създавана от основните органи на управление на държавата.
- Чул ли сте досега в изявленията на кандидатите за президент някой да говори за духовност и опазване на българщината?
- Чул съм го единствено от нашия кандидат. И това ме кара още повече да вярвам, че сме намерили правилния човек на правилното място, но за съжаление в много закъснялото време.
- Смятате ли, че българския народ може да се подведе по тези супер популистки ходове, които прави правителството с парите на данъкоплатеца, разбира се - раздават се всеки ден пари предизборно на едно или друго съсловие, които досега бяха кътани с рестрикции?
- Ето това е един болен въпрос, защото май че не съм много убеден в отговора. Поради една проста причина. Народът е наистина вече на ръба на оцеляването и все повече хора са разбрали, че в момента на политическия небосклон отново минава сергията с розовите балони. Но наистина много хора са толкова на ръба на мизерията, толкова на ръба на отчаянието - на пълното, на самоубийственото, изпепеляващо отчаяние, че не съм сигурен дали тези хора са дълбоко мотивирани да отидат да гласуват за промяната. Защото популизмът, който непрекъснато върви в тази медийна империя, манипулирана и финансирана от ГЕРБ, е част от инструмента за запазване на тяхното управление. Това е доста перфидно, но то доста добре работи. Така че, пак казвам: и едните, и другите са маскари, но идва един човек, който е наистина като бяла врана, или като бяла лястовица, и виждаме каква негативна черна кампания, какъв черен пиар се провежда срещу него. Слава Богу, че този път са си намерили майстора, защото генералът проявява чудесни качества - изрядна вътрешна дисциплина, самоконтрол, намиране на точната цел, точната тема и точния отговор, максимално лаконичен, максимално точен, това се възпитава. Но освен това той има тази чудесна интуиция да усети пулса на хората, които са срещу него. Току-що на срещата с културните дейци той в началото каза, че не е много вещ в материята култура, макар че единственият, който говори за култура, но малко след това вече беше намерил ядрото на проблема. Този човек никога няма да сгреши Стара планина със Скалистите планини, повярвайте ми. Аз съм много впечатлен от тази среща. Виждам в лицето на ген. Радев един човек, който не си хвърля приказките напразно. И когато е заявил категорично и откровено, че елемент от националната сигурност на държавата и на днешния ден на България е проблемът на българската култура и състоянието на българската духовност,  той всъщност дълбоко е осъзнал, че е така. И той няма да се отметне от думите си, ако на 13-и, в което дълбоко вярвам, бъде новият президент на Република България. И българската култура и духовност ще бъдат елемент от политиката, която той ще провежда - политика на национална сигурност, наред с другите три репера.
- Мислите ли, че като не остава друго, ГЕРБ може наистина да прибегне към фалшифициране на изборите?
- Ето това не ми дава възможност да спя спокойно с приближаването на деня Х. Защото ниската интелигентност и култура, опростачването на народа ни води до опростачване и на политическия елит. И когато той пада на ниско ниво, при него няма морални задръжки, злоупотреба с всичко за лични и партийни цели. Което е хранителна среда за корупционни практики, за престъпления срещу Конституцията и народа ни. Твърде много такива неща се натрупаха вече, за да им вярваме.


Думи за него


Трябва ни президент като генерал Румен Радев, който е водил битки в името на националния интерес с риск за кариерата си.
Смятам, че с генерал Радев имаме изключителен шанс президентът на България да бъде без партийни зависимости. Лидер без партийни и корпоративни зависимости е шанс за нашата родина в тези опасни времена. Имаше един генерал, при който Франция ходеше с високо изправена глава – Шарл де Гол. Генерал Де Гол казваше: В политиката има ситуации, в които не може само да разчитаме на политиците.
Нека и България има президент, който да ни накара да ходим с гордо вдигната глава!

Елена Йончева,
Журналист

Когато ми беше съобщена идеята за генерал Румен Радев, аплодирах и застанах плътно зад него.
Моята интуиция говори, че това е човекът за промяната. Румен Радев не е част от статуквото и не е участвал в политическо задкулисие. През целия си съзнателен живот той е пазил небето на България, грижил се е за спокойствието на българските семейства.
Подкрепям горещо неговата кандидатура и вярвам, че ще бъде достоен президент!

Стефан Данаилов,
Актьор


Подкрепям генерал Румен Радев, защото зная какво е офицер, и то с чест!
Познавам го от доста време и зная, че е човек не на приказките, а на действията.
Пожелавам му победа!

Таню Киряков,
Олимпийски шампион по спортна стрелба


Вярвам, че генерал Радев може да върне вярата на хората в собствената им държава - в нашата България, която работи за нас.
Очаквам да видим едно нормално, българско, уважително, скромно говорене и поведение. Сигурен съм, че ще мога да се гордея с нашия президент. Генерал Румен Радев ще върне нашето достойнство като българи - на всеки от нас и на всички ни, като народ.

Ангел Марин,
Вицепрезидент на Република България (2002-2012)

Аз няма да гласувам за г-н Никой, а за Прездидент. Да разгледаме кандидатите и да помислим прагматично и рационално по няколко въпроса:
Има ли сред тях кандидат за президент, от който не бихме се срамували, когато го посрещат в Брюксeл, Москва, Вашингтон, Пекин или някоя друга столица и който не бърка столица с държава?
Има ли кандидат за президент, който наистина е постигнал нещо в живота си, изградил е кариера и е специалист по теми, именно от компетентността на президентската институция?
Има ли сред кандидатите човек, който не е сменил няколко политически партии и когато е поемал отговорност, наистина е държал на думата си?
Има ли сред кандидатите такъв, който ще върне авторитета на институцията и ще има собствено мнение по важните държавни дела?
Колко още причини ни трябват, за да прочетем поне малко за биографиите на кандидатите и да изберем наистина този, който отговаря на зададените въпроси.
За мен има една личност, която има стойност, буди респект и има смисъл да бъде подкрепена – генерал Румен Радев!

Вероника Делибалтова,
юрист, председател на Младежко обединение



Като млад човек зад граница съм убеден, че едва ли има по-истинско усещане от това да гледат на страната ти с уважение. За тази цел България заслужава президент, доказал своята честност, отговорност и достойнство.
Мандатът на държавния глава (2011-2016) ще се съди от историята, но бъдещето днес е в нашите ръце. Румен Радев обещава да е президент със собствена и неподправена позиция, широк и компетентен светоглед. България трябва да възстанови престижа си, за да вдъхновява младите.

Калоян Георгиев,
студент по политически науки, Великобритания


Познавам Румен Радев от 2007 г. За първи път го срещнах, когато бях Военно аташе на САЩ в България. Той беше командир на базата в Граф Игнатиево и вече бригаден генерал. Радев веднага ме впечатли като интелигентен, компетентен и надарен с харизма и силни лидерски качества човек. Най-забележителното у него беше любовта му към страната му, желанието му да подобри състоянието на българските ВВС и да подсигури способността им да защитават българските граждани. През четирите години, в които работихме заедно, успях да опозная Румен Радев и да се убедя в ръководните му умения. През цялото време той продължаваше упорито да работи за модернизацията на българските въоръжени сили и да подкрепя мъжете и жените, които са посветили живота си, за да защитават България.
Като изключително лоялен към страната си, посветен на каузата да подобри състоянието на българските въоръжени сили, честен и открит човек - Румен Радев е идеалният кандидат за поста на президент на Република България.

David "Dash" Wilmot,
Colonel (R), USAF

Много добре познавам качествата, които притежава отличният военен летец, първи клас – Румен Радев. Смея да твърдя, че такава богата биография имат много малко колеги в последните няколко десетилетия. Неслучайно преди 2 г. стана командир на ВВС, като 5 г. бе заместник. Зад тези няколко реда стоят стотици бойни дежурства, рискови полети денем и нощем във всякакви метеорологични условия. Конкретна работа да мотивираш десетките колеги, които ръководиш, да изпълняват своите нелеки задължения да охраняват небето на България. Всички летци - и военни, и граждански, знаят какво означава това и затова го уважават.
Президентът е обединител на нацията, а без авиация няма нация. Затова заставам зад кандидатурата на Румен Радев. Генерал Радев произлиза от авиацията и затова ще пребъде българската нация, защото роденият да лети не може да пълзи!

Георги Иванов,
Първият български космонавт

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ