25 Април 2024четвъртък20:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Командированите по границата няма да могат да гласуват

Социалистите напуснаха залата в знак за протест срещу решението трите избора в "Младост" да се провеждат в една СИК

/ брой: 244

автор:Юлия Кулинска

visibility 569

Военните, граничарите, жандармеристите и служителите на ДАНС и Агенцията за бежанците, командировани да охраняват границата, няма да могат да гласуват на президентските избори. Лишен от правото на глас е и контингентът ни в Афганистан. Това реши парламентът вчера с окончателното приемане на промените в Изборния кодекс. Мнозинството отхвърли предложението на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ измененията на второто четене да бъдат отложени с един ден и да бъдат гледани днес.
По време на дебатите социалистите и патриотите настояха хората, ангажирани с охраната на границата и с бежанците, да упражнят правото си на глас. Предложението бе внесено от Филип Попов и Чавдар Георгиев. То предвиждаше командированите да могат да гласуват в СИК по избор в населеното място на командироването си.
Разправията започна още в правната комисия във вторник. Направо си кажи за колко военни става въпрос, обърна се Димитър Лазаров от ГЕРБ към Филип Попов, намеквайки за гласоподаватели на ген. Румен Радев. ГЕРБ се страхуват, че командированите няма да гласуват за тях и затова не пуснаха текста, коментира Емил Димитров от ПФ.
Депутатите се изпокараха и за организацията за гласуване в столичния квартал "Младост", където освен за президент и на референдум, ще се гласува за районен кмет. Припомняме, че решението на ЦИК беше изборът да става в две секции. Дори само една грешка на членовете на СИК, които ще обработват изборните документи за двата вида избори и за референдума, може да направи изборите недействителни, предупреди във вторник зам.-председателката на комисията Мария Мусорлиева. Съмнения за машинации изказаха и от БСП.
Мнозинството обаче реши вотовете да са в една секция. Според ПФ текстовете носят доста сериозни рискове, ще доведат до огромни опашки, затруднения в проследяването на имената на избирателите и волни или неволни грешка. Объркването на печатите, които са различни за двата вида избори, можело да доведе до много невалидни бюлетини и би било възможно да има злоумишлени прояви.
Таско Ерменков от БСП добави, че членовете на СИК ще имат обучение от 2 часа, и предрече хаос с броенето на бюлетините и разнасянето на трите чувала из маршрутките до местата за отчитане. След решението вече назначените от ОИК членове на СИК ще бъдат освободени, а останалите ще получат двойна надница. Въпреки че "за" гласуваха от ГЕРБ и РБ, всички останали депутати се възпротивиха, а социалистите напуснаха залата в знак на протест.
Парламентът окончателно одобри отпадането на ограничението за изборни секции в ЕС. За САЩ, Канада и Турция максималният брой остава 35. Отпадна и възможността за поставяне на втора урна в секциите в чужбина при по-висока активност. ДПС обяви готовност да сезира КС заради поставянето на българските граждани в страните извън ЕС в неравностойно положение.
Без дебати бе решено гласовете "Не подкрепям никого" да се отчитат в определянето на крайния резултат на мажоритарните избори за президент и за кметове, а на вотовете за НС, за ЕП и за общински съветници да се боят само за избирателната активност.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ