27 Април 2024събота07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МУ в София стана като семейна фирма

Цели семейства и приятелски кръгове са вече членове на Академичния съвет и Общото събрание

/ брой: 244

автор:Велиана Христова

visibility 3230

На заседание на Академичния съвет на "новата власт" в МУ-София завчера за зам.-председател е избран проф. Радомир Угринов. Именно той изхвърли от кабинета й законната ректорка проф. Вихра Миланова, грубото му поведение бе показано от всички телевизии. По предложение на новия ректор проф. Виктор Златков е освободена зам.-ректор проф. Каролина Любомирова и на нейно място е поставена проф. Тихомира Златанова, която пък протоколира заседанието на АС, свикано незаконно от бившия ректор проф. Ваньо Митев за сваляне на Миланова още преди Общото събрание, на което бе извършен превратът.
Най-малко 20 на сто от състава на настоящия АС и Общото събрание са хора от кръга на проф. Ваньо Митев и роднини, твърдят лекари от университетските болници. Членове на Академичния съвет, който се състои от 45 човека, са проф. Ваньо Митев, съпругата му проф. Любка Митева и докторантката му д-р Валентина Пейчева. В АС са и проф. Валентина Петкова със съпруга си проф. Милен Димитров. Деканът на общественото здраве проф. Цекомир Воденичаров е член на АС заедно с брат си, чийто син е член на Факултетния съвет. Дъщерята на проф. Воденичаров пък е член на Общото събрание. От 18 души квота на Медицинския факултет трима души са от катедрата на акад. Ваньо Митев. В МУ има 47 звена, 36 от тях са катедри.
В Общото събрание са избрани също съпругата на проф. Ваньо Митев и дъщеря му, както и синът на декана на факултета по дентална медицина проф. Андон Филчев. Съпругата на декана на медицинския факултет проф. Иван Митов също е в ОС. Има тотална диспропорция в представителството на звената, твърдят лекари - филиалът във Враца, носещ името на бащата на акад. Митев, е представен с 11 души от общо 20 академичен състав. Катедрата по химия и биохимия има 8 представители в ОС. Катедрата, ръководена от съпругата на Ваньо Митев, е с 6 делегати в ОС при 7 хабилитирани лица. За сравнение катедрата по урология при 17 хабилитирани лица има само двама представители. Членове на ОС са върнатата на работа главна счетоводителка проф. Красимира Маркова и бившият главен секретар от времето на Митев проф. Алексей Алексеев, който сега е съветник на ректора Златков.
Самият Ваньо Митев вече няма да е първи заместник-ректор, какъвто пост няма по закон и правилник, но остава зам.-ректор. Той е в дългосрочен неплатен отпуск по лични причини. Дали прокуратурата ще повдигне обвинения по крупните закононарушения във вуза не е известно, но "новата власт" изнася нанякъде документи от Ректората, твърдят очевидци. По няколко заведени жалби срещу преврата съдът още не се е произнесъл. Министър Меглена Кунева неочаквано загуби интерес към установените от МОН тежки закононарушения във вуза, особено в изнесеното обучение в чужбина. Преди това тя обяви, че ще обсъди с ректорите промени в Закона за висшето образование.   

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ