28 Март 2024четвъртък21:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

"Дружба" 2 спечели битката срещу строеж в училищен двор

Жителите на столичния квартал събраха над 200 подписа за няколко часа дрещу идеята за частна спортна зала на школски терен

/ брой: 245

автор:Деси Велева

visibility 48

Районната администрация в столичния район "Искър" не успя да прокара "иновативната" си идея да се отнемат 6 декара от училищен двор за строеж на частна спортна зала. Вчера представителят на инвеститора - волейболистът Владо Николов, обяви, че се отказва от намерението си да прави залата си в двора на 68 СУ "Акад. Никола Обрешков". В тв интервю той нарече проекта си "общественополезен, с идеална цел", но го изоставя в този му вид, заради група "хейтъри, които хейтят наред", заради "електорат, който се активизира незнайно как точно преди избори, със средна възраст 75 години". Според Николов на общественото обсъждане на проекта му е имало и хора, които са били против всичко - "против изгрева и залеза, против любовта и живота". Именитият волейболист ги определи като строени да маршируват под знамената, защото след две седмици имало избори. Николов завърши с думите, че съвместно с партньорите си ще обсъди възможността да се търси по-подходящ терен за бъдещата му зала.


Това обаче едва ли ще е последният появил се апетит към училищен двор, нито ще е последната борба на столичани да запазят школски имоти. Този път не се стигна дотам, хората да излязат на протест, тъй като успяха да изявят позицията си на обществено обсъждане. Въпреки че то още не беше минало и техният глас още не беше чут, се оказа, че от районната администрация вече били пратили в ресорните общински комисии на Столичния общински съвет предложението за реализация на проекта. Хората научиха за него от социалните мрежи.
Жителите от жк "Дружба" 2 нямаха възможност да се зарадват на намерението за строеж на голяма спортна зала в квартала им, тъй като новината бе засенчена от озадачаващия факт, че предвиденото за нея място е... училищен двор - на 68 СУ "Акад. Никола Обрешков". Противоречивата идея ги събра във вторник в актовата зала на школото заедно с представители на районното кметство, представилия се за инвеститор небезизвестен волейболист Владимир Николов и екипа архитекти, автори на проекта, преди два дни. Три часа не стигнаха на жителите на района да изложат аргументите си

против идеята

да се строи в училищен двор, независимо от големината и състоянието му. Времето не се оказа достатъчно и на поддръжниците на проекта да защитят тезата си, че най-удобното място са няколкото декара на 68-мо училище.
Според презентацията на арх. Илиан Илиев от училищния двор, който в момента е 21 дка, щяха да бъдат откъснати около 6 дка за строежа на залата и задължителните площи, които трябва да се отделят за озеленяване. Проектантите обявиха, че са използвали дрон за изследване на локацията и са стигнали до заключението, че единият от ъглите на двора е най-подходящ за бъдещото съоръжение. Според проекта входът на залата тпрябваше да е към бул. "Цветан Лазаров", за да се осигури достъп на колите. Предвидено бе също така да има тренировъчно игрище за волейбол, баскетбол и гимнастика, помещения за други спортове, които не изискват височина, конферентна зала, съблекални и др. Според проекта застроената площ е 2200 кв. м, а капацитетът е за 1180 души. Под залата трябваше да има полуподземен паркинг за 70 автомобила. Спортните игрища на двора щяха да бъдат преместени по-близо до сградата на училището. Самият терен трябваше да остане общински, като се даваше само правото на строеж за 35 години, след което залата трябваше да стане общинска. За издигането на залата бяха предвидени към 5 млн. лева.

Прекрасно намерение, но на неподходяща локация

бе обобщената оценка на представените факти на повечето от присъстващите в залата. Основното им питане - защо в училищен двор, а не на частен пустеещ терен наоколо, така и не получи задоволителен отговор. Според кмета на района Ивайло Цеков най-естественото нещо е в училищен двор да има спортна инфраструктура. Той изрази и позицията, че оставащият двор е напълно достатъчен и площта му ще продължи да отговаря на нормативите. От думите му стана ясно, че идеята за спортна зала в района е от 1-2 години и е плод на доста усилия, освен това ще е полезна и ще се ползва от много хора. Цеков обаче призна, че до закритите игрища достъпът ще е срещу заплащане.
Според присъстващите на общественото обсъждане хората и сега ползват двора на училището и го правят безплатно и свободно, децата им карат колелета и ролери, играят баскетбол и футбол, а родителите са спокойни, че мястото е оградено и единственото сигурно в околността. "Ще бъдем лишени от единственото по-голямо свободно пространство, районът и без това е презастроен, а е и недопустимо да се строи в училищен двор от частен инвеститор", категорични бяха недоволните. Те реагираха бурно на опитите да бъдат убедени, че единствената алтернатива на изоставения в лошо състояние двор е върху част от него да се построи частна зала. Хората припомниха на инвеститора и кмета, че в квартала няма парк, новата зала ще се ползва от шепа хора и ще бъде 

поредната сграда от бетон

която ще задуши свободната площ.
Разочарованието и недоволството на местните хора не бяха потушени и от опитите на Владо Николов да ги убеди в предимствата на 35-годишното си вложение. Той изрази убеждението си, че училището може да увеличи броя на децата само със създаването на две спортни паралелки покрай новата зала, а желанията за хората да запазят статуквото определи като сантимент. "Това място ни бе предложено, а не от другата страна на пътя", отговори той на питането защо не строи на съседен празен частен терен, а на общински.
Краят на общественото обсъждане обаче съвсем не сложи точка на споровете за това има ли бъдеще спортна зала в училищен двор или не. Бурните дискусии се пренесоха в социалните мрежи, където вече няколко дни поддръжници на проекта се опитват да прокарат идеята, че всеки, който не иска зала, всъщност подкрепя възможността дворът да остане в лошото състояние. Противниците на идеята обаче обявиха, че категорично застават зад всички инициативи за създаване на условия за спорт в района, които не засягат училищни дворове. 
Само за ден се организираха две подписки в защита на целостта на площта около 68-мо училище. За няколко часа се събраха над 120 подписа  онлайн в сайта www.peticiq.com. Целта на хората - да реагират, преди намерението да се превърне в официално решение на Столичния общински съвет, успя да се достигне изненадващо бързо. Случаят обаче е показателен - щом един път е имало опит да се посегне на училище, пак ще има.

Посегнем ли на двора днес, утре ще посегнем на училището

От години Столичната община се спасява от отговорности и ангажименти, като ги прехвърля на публично-частно партньорство, концесия или наем. Ако не иска да се погрижи за парк, прави опит да го даде на концесия. Ако не желае да поддържа част от транспорта, дава автобусни линии за стопанисване от частен превозвач. Чудесен и много удобен начин са намерили управляващите, за да  абдикират от вменените им отговорности и успоредно с това да разделят квартала. Наглостта им стига дотам да противопоставят хората на защитници на положителните новости и на подкрепящи негативното статукво. Съвсем манипулативно от общината попитаха жителите на квартала дали предпочитат занемарен двор, счупени баскетболни кошове и захвърлени спринцовки пред спортна зала, в която ще влизат децата им. Защо обаче трябва изобщо да се прави такъв избор? Не е ли нормално и редно общинската администрация да се погрижи за общинския училищен двор на общинското училище, вместо да го хариже и да измие ръцете си от присъщата му отговорност?
68 СУ е едно от трите училища в "Дружба" 2 и събира най-малко ученици, въпреки че е единствената гимназия. Повече от половината му класни стаи са празни. Значи ли това обаче, че утре същата тази кметска власт може да поиска да настани по празните етажи например магазини, дискотека, бар или ресторанти, за да има кой да поддържа покрива му или да измаже фасадата му?
Абсурдно е районният кмет да се оправдава, че нямало друг общински терен, на който да се ситуира спортната зала. А защо трябва да има?

Мястото на частна сграда не е на общински терен

Инвеститорът й има за цел да печели, а не да развива благотворителна дейност. Затова е нормално да си купи терен, а не да разчита на държавна или общинска подкрепа. Най-малко успокоение пък внася намерението след 35 години залата да стане общинска. След 35 години тя ще е само в тежест на общината, а не от полза. След 35 години ще има нужда от голям ремонт, същия, от който сега има нужда занемареният двор. И какво ще правят тогава от кметството? Ще намерят нов инвеститор, който да поеме тегобата да поддържа общинска собственост.
Печалба от спортната зала щеше да има само инвеститорът им. От ползването на игрищата, от школите, от наемателите. А когато му дойде времето да вложи средства за реконструкция, благоразумно щеше да се отърве от нея. Само че вероятно това време нямаше да го доживеят сегашните подкрепящи и отхвърлящи инвестиционното намерение. Попарата, дето я дробят сега управниците, щяха да я сърбат студена други.
Разреши ли се в двор на училище да се построи сграда един път, това няма как да не отключи и други мераци и ще се превърне в практика. Днес спортна зала, утре мол с кино - пак в полза на учащите и хората от съответния квартал. Да се развличат вътре, вместо да се спъват в рушащия се асфалт на някогашния училищен двор...
В едни други времена предприемачи, бизнесмени, търговци са дарявали лични средства, за да се строят училища и университети. Сега само грабят от тях.
 

Проект за спортна зала в училищния двор

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ