29 Март 2024петък06:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Антон Кутев:

Загубата на Цачева на тези избори ще е загуба за Борисов

В широк политически спектър всички са мотивирани да попречат на Цветанов да разиграва държавата и да организира контролиран вот, твърди известният политик от БСП

/ брой: 245

автор:Валентин Георгиев

visibility 85

- Г-н Кутев, една седмица остана до края на предизборната кампания. Как според вас се позиционира в нея кандидатът на левицата ген. Радев и какъв вот успява да мобилизира?
- За мен представянето на ген. Радев беше изненадващо добро. Самият аз в началото, без да го познавах, имах някакви резерви, но е факт, че кампанията се развива изключително позитивно за ген. Радев. Той много израсна в рамките на тази кампания, има видимо подобряване и на публично поведение. Виждам, че темите, които засяга по ключовите въпроси на всекидневието и на външната политика, се приемат много добре от хората. Много съм обнадежден, че от доста години насам за пръв път виждам абсолютно реална надежда за това един човек, който е напълно смислен и напълно отдаден на каузата България, да управлява от президентското място.
- Тоест какъв вот успява да мобилизира той? Къде да търсим неговия потенциал?
- Очевидно вотът, който мобилизира, е много по-широк от този за левицата. Даже той като че ли не си дава толкова много зор за левите избиратели. Разбира се, слава Богу, затова имаме и кандидат за вицепрезидент, защото пък Илияна Йотова има много ярко партийно говорене, така че според мен те много добре се допълват. Аз съм обиколил много организации през последните седмици, навсякъде виждам, че хората приемат ген. Радев, никъде не виждам съпротива срещу него - за партийните организации става дума, и в същото време виждам, че влиянието му извън партията е по-голямо, отколкото вътре. Ще се окаже, че имаме една много голяма мобилизация, която не сме и предполагали в началото на кампанията. Виждам, че и социологията го отчита.
- На този фон поведението на другите кандидати как ви се струва? Основно на претендентката от страна на ГЕРБ, разбира се.
- Е, аз единственото, което наблюдавам в тази кампания, е какво прави Цецка Цачева, защото в края на краищата реалният сблъсък е с нея. Тя се оказва неочаквано слаба, точно обратното на проявите на генерала. Дори ме удиви с това колко несъстоятелна беше в досегашните си публични изяви. Според мен Цачева има много по-голям потенциал, а защо не го използва - вероятно заради лош щаб. Вероятно и защото политическите натрупвания за ГЕРБ са изключително негативни. Виждам, че неприемането на политиката на ГЕРБ в цялото общество е факт, т.е. тук вече става дума за това, което много хора отдавна очаквахме да се случи. Отдавна очаквахме, че митът за Бойко Борисов като непобедим ще се срине. Виждам, че в момента това се случва и мисля, че именно през тази кампания БСП и ген. Радев могат да съборят Бойко Борисов и ГЕРБ.
Това може да бъде абсолютно ключова за България кампания и има всички шансове да се случи обратът, който чакаме от доста години. Но е факт, че освен заради силата на ген. Радев и мобилизацията на БСП, това е резултат и на изключително износване на целия безпочвен популизъм на ГЕРБ. В началото това хулиганско дуене и показване на физически мускули на мястото на интелектуалния потенциал имаше ефект, но към днешна дата е вече ужасно омръзнало. И мисля, че тази кампания, ако бъде загубена от тях, тя няма да е загубена от Цецка Цачева, а от Бойко Борисов. За първи път Борисов е на път да загуби избори и аз мисля, че това ще бъде ключово за България.
- Вие наблюдавате медиите, социалните мрежи. В много от тях има анкети за предпочитанията на съответната аудитория. Има огромно разминаване на мненията в социалните мрежи с данните от социологическите агенции. Как си обяснявате това?
- Има, разбира се, разлика в аудиториите. Аудиторията в интернет има доста по-висок културен и образователен статус. И съм абсолютно убеден, че този път на страната на Радев и на БСП са по-интелигентната част от българите. Винаги са обвинявали БСП, че едва ли не за нея гласуват  някакви "червени бабички", някакви хора с ниско обществено положение и т.н. Това, първо, никога не е било вярно, но сега вече е абсолютно очевидно, че зад Радев и срещу ГЕРБ и Цачева са всъщност хора с високо образование, с високи познания за обществения живот, със силна гражданска позиция. Това обяснява разликата между социологическите проучвания и сайтовете, защото безспорно за мен това е показател. Друг е въпросът, че нито сайтовете, които отразяват настроенията на определена група от обществото, нито пък техните социологически проучвания могат да оценят ролята на корпоративния и на контролирания вот...
- Да, с това е свързан следващият ми въпрос. Като че ли са налице други методи и начини за покупка на гласове като сплашване, рекет сред фирми и заетите в тях хора... Как мислите?
- Аз съм напълно убеден, че ГЕРБ и по-специално Цветанов няма да пропуснат нито един от методите за осигуряване на контролиран вот. Всичко, което е познато в пошлата политическа практика на България, ще бъде използвано и в тези избори, както беше използвано и в предишните. Нека да припомня, че досега БСП само веднъж се е случвало да не признае резултати от избори и това беше на миналите президентски избори, където практиките на корпоративния вот всъщност претърпяха небивал разцвет. Цветанов ще направи всичко по силите си, а той по отношение на подобни компрометирани политически техники и ходове, мисля, че има доста сили. Така че трябва да имаме предвид, че нито социологията, нито пък тези анкети през сайтовете, ще отразят корпоративния вот. И накрая ще се окаже, че този контролиран вот всъщност е разликата и може да предизвика изненада в деня на изборите, защото изведнъж самите социолози могат да бъдат учудени от размера му.
Смятам обаче, че обществото вече има доста начини за контрол. Хората до голяма степен разбраха каква е опасността от този контролиран вот, на ГЕРБ специално. И съм убеден, че в момента в много широк политически спектър - и десните от Реформаторския блок, и ДПС, и БСП, разбира се, ние всички сме наясно, че ако не направим реален контрол и ако не успеем да вкараме правилата, истинските правила на изборите и на демокрацията, ние губим цялата демокрация в България. Затова всички са мотивирани и много се надявам, че ще направим и ще използваме механизми, които да попречат на Цветанов да разиграва държавата и да обезсмисля демокрацията.
- Споменахте ДПС. Според вас техните гласове за балотажа ли ще бъдат решаващи за избора? Самото ДПС, доколкото успях да разчета посланията му след издигането на Орешарски, намекна, че ще търгува отново подкрепата си.
- Нека не забравяме, че все пак ДПС е една парламентарно представена партия, т.е. с този имидж, който имат, те продължават да бъдат една законна според държавата партия. А друг е въпросът, че БСП винаги е имала лош спомен от всякакви форми на сдружавания с ДПС. Мисля, че, от една страна, ние не можем да не се отнасяме с уважение към ДПС като към всяка политическа сила, защото в края на краищата има едни 300-400 хил. души, които винаги гласуват за движението. Тези хора са български граждани и никой не може да се отнася с пренебрежение към тях. От друга страна, е ясно, че трябва да сме много внимателни, защото знаем навиците на тази партия, които, общо взето, могат да бъдат много алчни политически. И не става дума за някакво деление на власт, а става дума за това, че тяхната политическа алчност понякога излиза извън разбиранията на обществено приетото. Говоря за разбиранията на обществото като цяло, не толкова на БСП.
При това положение смятам, че ние трябва да търсим подкрепата на гласоподавателите на ДПС, защото е ясно, че те няма да стигнат на втори тур, поне според мен. Но, пак повтарям - трябва наистина да внимаваме за договорките с ДПС, защото всички знаем какъв е горчивият опит на подобни взаимодействия.
- Да ви върна на въпроса за цялостната политика на днешната власт. Всичките тези скандали, гафове, които извират постоянно - смяната на Бокова в 12 без 5, унизителната подкрепа за СЕТА, продължаването на санкциите срещу Русия, разселването на бежанци из страната... Как това поведение се вписва и влияе на кампанията и настроенията на хората?
- Аз никога не съм харесвал или приемал по някакъв начин политиката на Борисов, доколкото винаги съм смятал, че той е човек, който използва външните подобия на политика, но никога не се е занимавал с конкретната същност на политиката. Защото същността на политиката е да правиш живота на хората по-добър, а аз категорично съм убеден от всичките си наблюдения по време на двете управления на Борисов, че когато той дойде на власт, животът на хората става по-лош. И именно затова всички тези скандали дори ме учудват, защото той поне досега проявяваше инстинкта, колкото и лошо да управлява, да прави така, че нещата да изглеждат приемливи за обществото и  хората някак си опрощаваха всичко. Не му се лепеше нито една грешка, която е правил. Разликата в момента е, че сега му се лепи, той прави грешки и ходове в абсолютна вреда за българското общество. Да вземем договора СЕТА, който е във вреда и на бизнеса, и на гражданите. Или онази абсолютна глупост с подкрепата на Кристалина Георгиева срещу Ирина Бокова и т.н. Това са ходове, които са абсолютно недопустими. За първи път обаче тези неща се лепят на ГЕРБ и Борисов. Този път те водят до това, че той има реалните шансове да загуби изборите.
Оттук нататък пътят на ГЕРБ надолу е очевиден. Друг е въпросът дали ще си проличи още на тези избори или на следващите, но няма никакво съмнение, че ГЕРБ не е онази сила, която беше през последните 10 години. Борисов вече е силно компрометиран и в съзнанието на хората. Като политик той беше компрометиран и преди това, но сега много повече се чувства неговата обреченост.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ