Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Бюджетни игри

Мая Йовановска

28. Октомври 2016 , брой: 245   792   0След толкова години управление Борисово на какво ли не се нагледахме, от какво ли не се опарихме, че и мурафетите им научихме. Даже ни втръснаха. До болка. Само те, управляващите, явно все още си вярват, че могат да продължават да ни премятат по същия стар сценарий. Чрез врътките с парите на държавата и предизборните игри с тях например.
Затова и не беше никак неочаквана заявката от властта, че проектобюджетът за 2017 година ще бъде внесен в Народното събрание след изборите чак. Нищо, че времето ще е малко, защото явно се надяват на бързото му профучаване през парламентарни комисии и т.н. Дали ще има критики - не е важно. Важното е да си осигурят мнозинство и да си го приемат. Както им е удобен.
Така стана и миналата година, когато имаше местни избори. Не даваха разчетите, пък после ни попариха с нови данъци, двойно по-скъпи винетки и с бюджет като цяло направен без каквато и да е мисъл за дългосрочно развитие на стопанството. Затова малко странно изглежда "прибързаното" вадене на проектобюджета от министерството на Владислав Горанов, предвид направената вече заявка да го чакаме чак след изборите. Дали пък няма някаква предизборна идея или намерение? Борисов след известни противоречия, съвсем нормални впрочем за него, първо направи заявка, че ако Цачева не спечели на първи тур, си дава оставката, а накрая почти се отрече от казаното и заяви, че държавата има нужда от стабилност. Та явно, за да има стабилност, каквото и да влага в това понятие Борисов, изкараха бюджета.
 Оказва се обаче, че за втори път тази година се опитват да ни цакат с едни и същи пари. Става въпрос за заложените в тазгодишния бюджет средства за капиталови разходи, които останаха непохарчени. Това обаче не е за похвала, защото така хем не изпълняват изготвения и приет именно от тях Закон за бюджета, хем с това лишават от изключително необходими средства българската икономика. Според експерти, това дори е удар върху бизнеса. Та тези именно непохарчени 1,6 млрд. лв. първо през август бяха гръмко отчетени като голям излишък в бюджета, а сега ги калкулират пък - като липса на дефицит в бюджета. Това не е смешно, а направо жалко. Впрочем подобни игри напомнят маниера на бившия шеф на Горанов във финансовото ведомство, неговия предшественик Дянков.
Затова Горанов явно залага за догодина дефицит в държавната хазна от минус с 1,33 млрд. лв., или 1,4% от БВП. А обяснението е, че разходите нямало как да се свият толкова бързо, пък и щели много еврофондове да усвояват, за което трябват и държавни пари. Иначе изискването е за дефицит от 3% от БВП, нали?
Като цяло експерти разчитат в проектобюджета отказ от каквито и да било реформи и мерки за стимулиране на икономиката ни, която колкото и бавно да се движи, се случва - в единство с европарите. Това, за съжаление, не е нищо ново. За догодина на практика дори е заложено забавяне на растежа на стопанството ни. И за по-догодина също. Разбира се, макар в бюджета да се шикалкави, че нови заеми няма да има, става ясно, че държавата ще поема нов дълг. Честито!

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"