20 Април 2024събота02:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Икономията - майка на парите, или най-стиснатите богаташи

Милионерският статус не пречи на някои от най-заможните хора на планетата да са доста пестеливи във всекидневните си разходи

/ брой: 246

автор:Альона Нейкова

visibility 3313

Когато през есента на 1924 г. представители на банки от 29 страни се събират в Милано за първия си международен конгрес, надали някой предполага как точно ще приключи тази среща. В последния момент на форума - на 31 октомври, се ражда идеята всяка година на тази дата да се отбелязва Световен ден на спестовността. И да се посвети необичайният празник не само на икономиите, свързани с паричните средства, а и да се наблегне на по-широкото понятие на думата - пестене на времето, на силите и т.н. Въпреки че още през 1989 г. със специална директива на ООН 31 октомври е обявен за Международен ден на икономиите, повечето не знаят за съществуването на такава дата. Вероятно заради факта, че честванията съвпадат с Хелоуин. Има обаче хора, при това доста богати, които "празнуват" спестовността си 365 дни в годината, независимо от милионите в банките.

Според многобройни изследвания всеки четвърти милионер ходи с обувки, които струват не повече от $100, а всеки десети от тях плаща за костюма си максимум 200 долара. Половината от богаташите имат часовници, по-евтини от 240 долара, и само една трета от хората с дебели портфейли кара коли, произведени преди по-малко от 3 години. Сред най-заможните по света има и такива, които избягват да демонстрират състоянието си и във всекидневието се задоволяват с неща, достъпни за средностатистическия човек. Смятат ги за чудаци, но стремежът на някои от явните милионери да пестят от всичко често има маниакален характер.
Една от най-стиснатите богаташки е Хенриета Хоуленд Грин - гениална американска финансистка, след чиято смърт през 1916 г. става ясно, че притежава 100 млн. долара (около $20 млрд. днес). Та тази дама цял живот прекарва в евтини апартаменти под наем, като в същото време във владенията й са няколко квартала на Чикаго. Жената претопля яденето си на парното, за да не плаща "грешни" пари за използването на печка. А веднъж обикаля цяла нощ, за да намери пощенска марка, която струва 2 цента. Но в "апотеоз" на нейната спестовност се превръща случаят със собствения й син, чийто крак се налага да бъде ампутиран, тъй като Хенриета три дни търси... безплатна болница. Казват, че 82-годишната пинтия получава удар, когато разбира, че помощничката й платила за бутилка мляко повече от обикновеното.
Петролният крал Джон Пол Гети, който преди трийсетина години се смята за най-богатия човек на света (със състояние от 4 млрд. долара), икономисва от абсолютно всичко. Например на вилата си слага телефони с монети, за да не плаща сметките за разговори на гостите си. А когато през 1973 г. отвличат внука му Джон, дядото отказва да се бръкне за откуп от $17 млн. Променя решението си едва когато получава плик с отрязано парче ухо на наследника си. Но дори в този случай Гети се проявява като абсолютна скръндза - успява да свали исканата сума почти 6 пъти - до 2,7 млн. долара.
Най-богатият човек на света според сп. "Форбс" - американският инвеститор Уорън Бъфет, въпреки състоянието си от $73,5 млрд. обикаля Уолстрийт със старичък "Линкълн", чийто номер всъщност е думата THRIFTY, която се превежда като "пестелив". Скръндзата не бърза да се сдобие и с нова къща, а живее в дом, купен преди 40 години едва за 30 хил. долара. Въпреки че притежава самолет, Бъфет всъщност избягва луксозни стоки, дори венчалната халка за последната си съпруга купува с намаление. И до такава степен обича да яде хамбургери, че придобива любимата си фаст фуд верига.
Малката кола "Морис минор" служи вярно и доста дълго на основателя на "Тетра пак" - Ханс Раусинг. Но преди няколко години милиардерът все пак решава, че е време да смени автомобила. И купува... 12-годишна "Нива", както в Русия наричат ВАЗ-2121, известна още като "Лада 4х4". Скандинавецът, чието богатство се оценява на 8 млрд. долара, също така е прочут с умението до последно да се пазари, прави го дори в магазини с достъпни цени.
Първата си крона собственикът на "ИКЕА" и най-богатият швед Ингвар Кампрад печели още в училище. Бъдещият мебелен предприемач купува на едро моливи и гумички и ги продава тройно по-скъпо на съучениците си. Парите спестява. И дори днес се храни в евтини ресторанти, лети в икономична класа, отсяда в 3-звездни хотели, а почивката си прекарва с въдица в ръце край някоя рекичка в родната си Швеция. Състоянието на богаташа според "Блумбърг" надхвърля 40 млрд. долара, а той не иска да смени фотьойла вкъщи, на който седи повече от 32 години. Също така изисква от служителите на компанията му да използват хартията за принтер от двете страни...
Създателят на една от най-популярните интернет търсачки - 43-годишният руснак с американско гражданство Сергей Брин, няма нито яхти, нито вили, нито дори спортна кола. Въпреки че капиталът му е оценен на 39,2 млрд. долара, живее в тристаен апартамент и кара електромобил. Както повечето шефове на Google, и Брин често стига до офиса с ролкови кънки. Обича да хапва в руски ресторанти и играе хокей.
Милионерският статус не пречи на някои звезди от шоубизнеса да са доста пестеливи във всекидневните си разходи. Така прекрасната половина на семейство Бекъм и бившата солистка на момичешката група "Спайс гърлс" - Виктория, неведнъж е забелязвана да се качва... в трамвай. Знае се, че тя обича да пие евтино немско вино Blue Nun, което редовно купува в супермаркета. А всекидневните си дрехи съпругата на един от най-известните и богати британски футболисти взема не от "Диор" или "Версаче", а в аутлета "Маталан", като не крие, че обича да пазарува и в "Топ шоп".
Преди няколко години англичанинът Никълас фон Хоогстратен, притежаващ около 800 млн. долара, е осъден на 10 години затвор за убийство на съдружника си. Полицаите, претърсващи къщата на обвиняемия за доказателства пред съда, се натъкват на доста необичайна гледка: кухнята на богаташа е затрупана с използвани пакетчета чай, които пестеливецът изсушавал, а после употребявал наново.
Когато 23-годишната американска актриса Уенди Дитрих се омъжва за кинорежисьора Роджър Доркас, за целия свят е ясно, че става дума за брак по сметка. Тъй като милионерът е три пъти по-възрастен от новоизлюпената си съпруга, семейният им живот продължава едва една година. Но щом адвокатите на внезапно починалия богаташ огласяват завещанието му, младата вдовица страшно се ядосва: съпругът й оставя едва 1 цент, а останалите 64 млн. долара - на любимия си пес Максимилиан. Находчивата актриса все пак намира начин да се добере до парите - омъжва се за кучето...
 

Основателят на мебелна империя Ингвар Кампрад не иска да смени фотьойла вкъщи, на който седи повече от 32 години

Милиардерът Ханс Раусинг дори кучетата си учи на пестеливост

Въпреки благородническия си вид Никълас фон Хоогстратен използва чаени пакетчета по няколко пъти

Актрисата Уенди Дитрих се омъжва за кучето Максимилиан, за да се добере до 64 млн. долара

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ