25 Април 2024четвъртък06:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кирил Добрев:

Румен Радев и БСП могат да преборят ГЕРБ

Желанието за промяна е по-голямо от страха и това работи в наша полза, смята членът на ИБ на БСП

/ брой: 246

автор:Павлета Давидова

visibility 40


"Твърдо сме решени да не допуснем манипулиране на изборния процес"

- Г-н Добрев, как върви цялостната агитация по време на кампанията? На финалната права преди вота за президент сме, а сякаш липсва обичайно голямото количество от сигнали за подготвяни манипулации...
- Президентските избори не вещаят толкова много власт, колкото, например, предполагат едни местни или парламентарни избори. Затова може би и напрежението сега изглежда по-малко. Залогът за нас, за левицата, обаче е много голям. БСП не неглижира нито един вот. В момента при нас има много ентусиазъм, всички срещи са заредени с много емоция. Убеден съм, че имаме това, което опонентите нямат, а именно - надежда за промяна, което внася допълнителен заряд в кампанията.
Сигнали за подготовката на манипулации с гласуването всъщност има, получили сме доста оплаквания. Имаме сигнали за незаконна агитация и купуване на гласове. Често ни се сигнализира и за т.нар. контролиран вот. Имаме оплаквания срещу работодатели, които притискат работниците си да гласуват за определена политическа сила, за държавни служители и хора с държавна власт, които оказват сериозен натиск как да се гласува... След като съберем данните, ще ги отнесем към съответните органи, но ще го направим само ако има достатъчно доказателства, за да не ни обвиняват в спекулации...
Вече се вижда, че основни агитатори за предстоящите избори са кметовете на ГЕРБ. В малките населени места основен работодател е общината, а поставени под стрес от управляващите тези хора са принудени да участват в избирателния процес повече от активно. За съжаление често изнудват и заплашват...
- ГЕРБ се опита да впримчи в кампанията си и видни кметове на БСП като градоначалника на Троян Донка Михайлова. Тя категорично опроверга замесването й в опита за самореклама на Цецка Цачева...
- Не сме изненадани, че ГЕРБ се опитват да манипулират гражданите, като се снимат с наши кметове пред санирани блокове или детски площадки. Все пак да не забравяме, че кметовете на БСП са едни от най-успешните, примери има - Троян, Гоце Делчев, Правец, Самоков и др. Добрата работа на един кмет зависи на 50% от неговите качества и 50% от добрите отношения и подкрепата на изпълнителната власт. Все пак тя решава къде ще санира, дали ще има автобус за учениците, кой проект ще мине на одобрение и къде да се построи спортна зала. Нормално е, когато ти идва председателят на НС на крака да бъде посрещнат, нашите кметове уважават институциите и знаят своите отговорности. Чудя се само толкова ли са закъсали ГЕРБ, че да се налага да си "преливат" изкуствено имидж на гърба на червените кметове?
- Мнозинството в НС отряза възможността на полицаите и военните, които са командировани по границата, да гласуват в избрана от тях секция, близо до разпределението им. Военните в Афганистан също няма да могат да упражнят правото си на глас... Страхуват ли се управляващите от вота на униформените?
- Имаме кандидат, който безспорно е идол в очите на хората, които изброихте. Не се съмнявам, че те биха го подкрепили с гласа си. Дали управляващото мнозинство се страхува или не, по-добре сами да признаят пред себе си. Аз съм сигурен, че ние ще имаме добър резултат и ще спечелим изборите, въпреки ограниченията, които наложиха на хората, които изброихте.
БСП реагира остро - и с писмо до ЦИК, и в разговор с министъра на вътрешните работи, поискахме да се даде възможност за гласуване на хората, които са командировани да осигуряват охраната на границата. За съжаление резултат нямаше.
- Какви са наблюденията ви от обиколките из страната?
- Стараем се да поддържаме организационното ниво на партията преди, по време и след провеждането на срещите с кандидатите за президент и вицепрезидент ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Да не забравяме, че предизборната кампания върви вече два месеца, тя не се изчерпва само в деня на посещението на кандидатпрезидентската двойка. Партията има изключително висок дух и е мобилизирана на добро ниво за изборния ден, но всички знаем, че това не е достатъчно. Към гласовете на БСП трябва да спечелим и вота на всички патриотично настроени българи, както и на онези, които смятат и вярват, че времето за промяна е дошло. На партийните ни мероприятия и на срещите с кандидатите идват и хора, които са извън БСП, присъстват и хора, които отдавна не сме виждали по срещите си. Отделно успяваме да върнем избирателите, които по някакъв начин са се разочаровали от нас през годините, но не мога да не отбележа със задоволство, че сега идват на мероприятията ни. Това е и основната ни цел. Събитията ни са посетени и от много бивши военни и полицаи, привлякохме един патриотичен кръг, който досега странеше от БСП...
- Смятате ли, че ще успеете да ги задържите и след изборите, без значение от изборния резултат?
- Това е най-важното в тази кампания. Убеден съм, че тези хора ще останат наши фенове. След успешни президентски избори знаем, че предстоят предсрочни парламентарни. Ние ще дадем тази управленска формула, която да превърне много повече хора в наши гласоподаватели завинаги.
- В левия политически спектър претендират да са още няколко от кандидатите за президент. Смятате ли, че те разколебават и разпръскват гласоподавателите, които биха подкрепили БСП?
- Наистина съжалявам, че не успяхме да постигнем така желаното обединение вляво. Въпреки това по места забелязвам тенденция за обединение на левите отдолу нагоре. Много местни организации на АБВ, на "Движение 21" категорично застават зад кандидатурата на ген. Румен Радев, която бе издигната от нас, от БСП. Не искам да ги изброявам по общини, защото излишно се създава напрежение и партийните ръководства отново ще започнат да си говорят през медиите... Важното е, че на места хората са узрели, че обединението вляво трябва да стане факт, за да бъде левицата в България силна.
- А има ли път за обединение и на лидерско ниво?
- БСП не е лидерска партия. Ние намерихме верния път и към десетки граждански организации и други политически формации. Ако другите партии вляво имат лидерски проблем, да си го решават.
- БСП смени ръководството си, случи ли се промяната, на която се надяваха членовете й?
- Повече от два месеца никой не коментира вътрешнопартийни проблеми. Това не означава, че ги няма...Важното е, че дадохме цел на всеки член на БСП и на всеки симпатизант, а именно - спечелване на изборите. По-силно от това, че сме единни е, че кандидатът ни е достатъчно добър, за да ги спечели. Промяната в национален план може да стане не само от желанието на някои политици да спечелят на изборите, а от това народът да повярва, че този кандидат може да спечели. В случая при нас това проработи - хората вярват, че Румен Радев и БСП могат да преборят ГЕРБ.
- А може ли наистина да ги пребори?
- Убеден съм!
- Очаквате ли машината за избори на ГЕРБ отново да се включи?
- Тя не е спирала да работи. Те израснаха на съвсем друго ниво - от схемите с натиск, бой и т.н., вече прилагат други номера. Да не забравяме, че почти цялата местна, а и не само, власт е тяхна. Не спират да оказват натиск, да изнудват държавните служители. Впрегнати са различни агенции, звена и служби, които всяват страх у избирателите... Дори и това обаче не ме притеснява - знам, че когато един народ е решил да се освободи, той може да го направи. Желанието за промяна към днешна дата е по-голямо от страха и това работи в наша полза.
- Какво може да направи БСП, за да преодолее опитите за машинации и подмяна на вота?
- Основната задача на БСП като политическа сила е да осигури провеждането на честен избор. В този процес трябва да участваме всички - членове на СИК, застъпници, наблюдатели и гласоподаватели. Честният вот е изключително важен - виждали сме как протича една страхотна кампания, с много емоция и дух, имаме силни кандидати, а накрая резултатите изненадват всички ни... Важно е да спазим основните принципи за честни избори, да предотвратим и да сигнализираме за манипулациите.
В момента подготвяме наръчник, който ще бъде раздаден на членовете на СИК и застъпниците. Ще се опитаме да дадем гласност на най-честите изборни измами до всички избиратели, ще дадем съвети как да се процедира при опити за подмяна на вота.
Разделили сме нещата на няколко части - започваме от възможностите за манипулация на бюлетините - от смяната на синия химикал с черен, през "симпатичното" мастило, до "случайното" драсване с червен лак по листа...
- Сигурно има съвети и за внимателно следене на преброяването в комисиите?
- Изключително важно е нашите хора да не се поддават на стреса при броенето на бюлетините. Най-много машинации стават точно тогава и това е моментът, в който всички трябва да отваряме очите на шест. Членовете ни в СИК не бива да разписват протоколите предварително, освен това е изключително важно нашите представители да не се притесняват да разпишат "особено мнение" в протокола, ако имат възражения около преброяването. Това е от значение и позволява при евентуално обжалване на резултатите по-късно съдът да отвори и да преброи бюлетините отново. Бдителността по време на броенето в СИК е изключително важна, защото бюлетините се броят само тогава, от този момент нататък всички сверяват само данните от протоколите. Щабовете по места пък трябва да следят протоколите, които получават - да сверяват номерата, цифрите... Виждали сме как ние имаме едни протоколи, а в РИК "внезапно" са се появили други.
- Възможно ли е въпреки тези мерки резултатите да бъдат подменени?
- Ако проследим внимателно целия изборен процес, няма как резултатите да бъдат подменени току-така. Твърдо сме решени да не допуснем манипулиране на изборния процес и да няма повече снимки на депутати, носещи чували с бюлетини.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ