25 Април 2024четвъртък20:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП подписа споразумение за честност на изборите

Този път няма да позволим на ГЕРБ да ги фалшифицират, категорична е Корнелия Нинова

/ брой: 246

автор:Юлия Кулинска

visibility 52

"Започнахме процеса по обединяване на партии, извънпарламентарни партии, НПО и кандидати за президент за гарантиране на честността и прозрачността на изборите. Категорично сме решени този път да не допуснем вотът да бъде подменен и фалшифициран. Документът остава отворен до деня на вота". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова вчера. Тя съобщи, че под споразумението засега са положили подписите си представители на Съюза на работодателите в България, Националното движение "Русофили", ГИСДИ, Асоциация "Сигурност", Асоциацията на разузнавачите от запаса, Института за социална интеграция и др.
Решението ни се базира на практиката ГЕРБ да фалшифицират избори, да притискат хора, да използват администрацията, да плащат и да използват промените в ИК, които са абсолютно неприемливи, подчерта Нинова. По думите й има факти, които говорят ясно за намерения за скриване на истината. Тя цитира решението камерите в училищата да бъдат спрени в изборния ден, да се слеят две комисии за общински и за президентски вот, да се лишат военните, охраняващи границата от правото на избор, и контингенти извън страната. "Ние се обединяваме срещу тези практики на ГЕРБ и категорично казваме, че представителите ни в СИК, наблюдатели и застъпници, ще правим паралелно преброяване навсякъде. Имаме юридически екипи, които при всяко закононарушение да алармират и да предоставят сигнали на компетентните органи. Ще се срещнем с наблюдателите на ПАСЕ, за да разговаряме за прозрачността и честността на изборите", предупреди Нинова.
По-рано стана ясно, че АБВ няма да подпише споразумението. От партията на Първанов предложили в него да има точка за многостранни дебати между кандидат-президентите. От БСП обяснили, че могат да поемат само партиен ангажимент, а съгласие за двустранен дебат може да има само от ИК, издигнал ген. Румен Радев. РБ също няма да подкрепи инициативата за честни избори.
 По думите на Михаил Мирчев от ГИСДИ има случаи, в които протоколът с резултатите бива пренаписван в РИК и въведен в техния масив, след което той отива в централния математически колектив и често пъти се появява трети вариант на едни и същи книжа. Според Мирчев това е единственото нещо, което може да влезе като доказателство в съда, за да се иска евентуално касиране на изборите. Ако всички сме в един фронт, можем да предотвратим 5%-10% фалшификации, категоричен бе той.
В отговор на обвиненията, отправени от реформаторите, за начина на финансирането на кампанията на ген. Радев, Нинова беше категорична, че тя не се плаща от касата на БСП, а от дарения на депутати в ИК и от събрани от него средства. Председателят на БСП призова всеки, който има данни за нарушения, да отива в прокуратурата и да подава сигнали. "Има Сметна палата, до която от БСП постоянно подават информация. Всичките лъжи и манипулации и говорене от реформаторите нямат нищо общо с действителността", обобщи Нинова.

Левицата се разграничава от резолюцията на ЕС за миграцията

"Разграничаваме се от съдържанието на подписаната в ЕП резолюция за правата на човека и миграцията в трети страни. Тя не отговаря на политиката на БСП", заяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че левицата е за силен контрол по границите, борба с каналджийството, отмяна на постановление 208 на правителството на ГЕРБ, което заселва трайно бежанци в България, както и за всички усилия страната да не бъде превръщана в бежански лагер и гето. Нашите евродепутати са изразили своя позиция, без тя да е съгласувана с ръководството на БСП, подчерта Нинова. Тя уточни, че те ще бъдат поканени на заседание на ИБ на партията през другата седмица, за да изложат аргументите си.
Нинова потвърди, че социалистите са категорично против подписването на споразумението между ЕС и Канада. Приемането на СЕТА от правителството тя определи като поредното предателство на националния интерес, за да се угоди на чужди началници.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ