24 Април 2024сряда03:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Внимание: Опасни клоуни

Какво се крие зад голямата паника от хората с кръгли червени носове?

/ брой: 247

автор:Кристиела Симеонова

visibility 4229

Всичко започва пред август в Южна Каролина. Разтревожени граждани алармират, че в гората до Грийнвил се разхождат маскирани като клоуни мъже, които плашат минувачите. За съвсем кратко време в различни градове в САЩ се появяват облечени в циркови костюми хора, дебнещи в тъмното или пък посред бял ден покрай училищата, или пък около метрото в мегаполиса Ню Йорк. След като истерията се превръща в масова, не закъснява и първият арест на мъж с червен клоунски нос, криещ се в горите на Алабама. Изплашени от опасните шегаджии, десетки училища са принудени да затворят временно.
Истерията се засилва още повече от самоорганизираните граждански отряда за борба с опасните шегаджии. През последните два месеца страховитите клоуни са вече и в Европа. В Ланкашър, Великобритания, мъж, облечен като талисмана на "Макдоналдс", надничаше през прозорците на местно заведение, за да плаши децата. Клоунската истерия принуди веригата за бързо хранене да ограничи появите на своя клоун Роналд. В Ливърпул пък истеризирал възрастен мъж нападна хората пред заведение на веригата, мислейки ги за клоуни. Регистрирани бяха и редица инциденти, при които минувачи са били изплашени до смърт от дегизирани като клоуни хора. В интернет се появиха съобщения от името на клоуните убийци, след училищата идва ред на нападенията над болници. В Швеция дори мъж бе намушкан с нож от човек, носещ костюм на клоун. Ранени бяха и няколко души в Австрия. Появиха се информации и за убити от клоуни хора.
Колко в действителност са опасни тези хора с цветни дрехи и големи червени носове, които трябва да служат за забавление най-вече на малчуганите? Британският сайт Thatsnonsense (Това са безмислици) чиято цел е да покаже на аудиторията как безопасно да използва предимствата на интернет, като разкрива слуховете и откровените измислици, които циркулират из него, опровергава много от информациите. Сайтът работи съвместно и с други сайтове, включително Hoax-Slayer и FaceCrooks, чиито стремеж е да прочистят виртуалното пространство от измислици, които заблуждават хората.
Според Thatsnonsense.com източник на информацията, че клоуни са убили 23 души в Канада, е сайтът The Global Sun, който разпространява фалшиви новини и сам описва себе си като "сатиричен уебсайт", чиито постове "измислят истории, които не бива да бъдат приемани насериозно". Ако историята бе истинска, тя неминуемо щеше да привлече вниманието на основните медии, а то не е.
14 мъртви и 36 ранени от клоуни в САЩ? Тази "новина" също е изфабрикувана от споменатия сайт. Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че всеки, облечен като клоун, ще бъде глобяван с 10 хил. долара и арестуван? И това не отговаря на истината, твърди Thatsnonsense. Информацията, че жени с тежък грим били помислени за клоуни и застреляни, също е фалшива. Нейн източник е сайтът TheNoChill, , който се определя като "прочут сайт за забавления". DailyFinesser пък разпространява новината, че Конгресът на САЩ е приел закон, позволяващ на полицията да стреля по подозрителни клоуни. Този сайт също изрично подчертава, че е "само за забавление".
Навечерието на Хелоуин без съмнение играе роля за подхранването на страховете. Видео клиповете на лов на клоуни в университета в Пенсилвания са реални, макар че в същото време нищо не произлезе от това и никой не бе наранен. Но определено ловът на клоуни е в разгара си. Полицейските участъци в САЩ и Канада са в повишена бойна готовност, дори студентите са в повишена бдителност. Арестувани са и доста хора, облечени като клоуни.
Историята действително познава клоуни убийци.  Най-известният от тях е Джон Уейн Гейси, познат като клоуна Пого, или по-късно Клоуна убиец. Между януари 1972 г. и декември 1978 г. той убива 33 млади мъже и тийнейджъри. В същото време Гейси се представя като Пого, дружелюбния съсед клоун, създавайки своя собствена марка за хумористични представления. Впоследствие бившият управител на заведение за бързо хранене е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция. Под въпрос обаче е дали, докато е извършвал престъпленията, той е носел костюм на клоун.
След повече от десет години се появява наистина клоун убиец. Марлене Уорън е простреляна от клоун, който пристига в дома й във Флорида, носейки цветя и два балона. Повече от 25 години убийството й остава неразкрито и самоличността на стрелеца зад клоунското лице все още е неизвестна.
Франциско Рафаел Арелано Феликс празнува рождения си ден на парти в мексиканския щат Баха, Калифорния, когато е застрелян от клоун с розова перука и кръгъл червен нос. Но жертвата не е случайна. 64-годишният мъж, застрелян пред семейството и приятелите си, сред които политици и известни спортисти, е контролирал търговията с наркотици по американската граница. Но към момента на убийството му неговият картел силно бил отслабен. Мотивът на клоуна и изборът на костюма остават мистерия и до днес.
Според статистиката между 1972 г., когато Гейси започва с убийствата, и смъртта на Уорън през 1990 г. процентът на убийства, извършени от клоуни, е 0,0088 от всички регистрирани. Арести на клоуни в САЩ пък са извършвани само за леки престъпления.
Оказва се, че информациите за клоуни убийци днес са силно преувеличени. А истерията е солидно подхранвана от социалните медии. Тафи, която работи като клоун в Колиндейл и прави по 150 детски партита на година, смята, че медиите вредят на професията й, като съобщават за инциденти с клоуни. "Ако някой си сложи полицейска униформа и обере банка, медиите ще кажат, че някой се е представил за ченге", твърди тя. За лошите клоуни казва: "Искам всички да знаят, че те не са клоуни, те са престъпници в клоунски костюми." Сега тя се притеснява за своята безопасност. Да не би да я помислят за някой от опасните клоуни и да я арестуват или пък граждани да се саморазправят с нея. Негодуванието си от клоун паниката изказват и благотворителните организации, които използват образа на съществото с червен нос, за да развлича болни деца в здравните заведения. "Това не са клоуни, а измамници", гневни са те.
Страхът от клоуни се подхранва най-вече от екранизирания роман на Стивън Кинг "То" и героя му Пениуайз. Някои свързаха явлението с началото на новата екранизация на "То", която ще е готова през есента на 2017 г. Те заподозряха, че това е рекламен трик, но нещата излязоха извън контрол. В началото на октомври самият Стивън Кинг коментира, че е крайно време "истерията с клоуните да приключи". Хорърът "Клоуни убийци от космоса", Джокера от "Батман" и дори клоунът от анимацията "Семейство Симпсън" също подхранват страха от клоуните и зловещите им усмивки.
През 80-те години на миналия век в САЩ пак избухва клоун мания. Тенденцията се появява непосредствено преди 20-ата годишнина на романа на Кинг. След серия от подобни зловещи събития в Бостън Лорън Колман, който изучава фолклора на митичните създания като Йети и чудовището от Лох Нес, пише книгата си "Теория на фантома клоун", която описва масовата истерия около инциденти с клоуни, на които ставали свидетели само деца. А проучване от 2008 г. сочи, че много малко деца наистина харесват клоуните.
Ще затихне ли клоун паниката след Хелоуин? Ако да, коя ще е следващата фантазия, насаждаща страхове? И докъде ще стигне?


Британският Батман

Децата във Великобритания могат да спят спокойно, защото от страшните клоуни ще ги защитава Батман, съобщи вестник "Дейли стар". Зад маската му е 47-годишният Гари Бедфорд от Къмбрия, който в часовете, когато не преследва клоуни, работи като мениджър в строителството. Бедфорд е сформирал екип от 12 души и дори е открил специална телефонна линия, на която деца могат да му звънят за помощ. "Казвам на хлапетата, че щом мога да победя Жокера, Пингвина и Бейн, разни смешни клоуни не са никакъв проблем за мен", споделя британският Батман.


Мъже с бели лица и стряскащи усмивки излизат от гробища или изневиделица се появяват пред коли на пусти шосета - проява на твърде лош вкус за шеги


Смята се, че клоун паниката е свързана с новата екранизация на романа "То" и героя му Пениуайз


В гората дебнат клоуни - такива клипове се разпространяват из интернет

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ