23 Април 2024вторник22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта ненавижда учените

Будителите излизат днес на мълчалив протест срещу мизерния бюджет и обидното отношение на държавата към науката

/ брой: 248

автор:Велиана Христова

visibility 2156

Не беше добър ход на финансовото министерство да обяви проектобюджета за 2017 г. преди изборите. И в навечерието на Деня на народните будители вчера МС го одобри. А с бюджета лъсна - за кой ли път, че тази власт ненавижда всекиго, който може да събуди дори един българин. Тя ненавижда учените, защото те знаят. Когато ги има, простотията на властта не може да стане всеобхватна. Науката е препятствие пред невежеството и простащината, които превръщат народа ни в мърша. Трябва да й се попречи да си върши работата.
От 2010 г. насам две правителства на Борисов яко й пречат. Министър Меглена Кунева преди няколко дни разтръби, че "ТЕ" дават на БАН 5 млн. лв., като че ги вадят от личните си банкови сметки. За повече нямало възможности. Хайде, бе! Първо, Кунева няма нищо общо с тези 5 милиона, понеже те още през април т.г. бяха записани към бюджета на академията от финансиста Владислав Горанов в средносрочната бюджетна прогноза за 2017-2019 г. И изобщо не са за младите учени, както песнопее Кунева, а са за покриване на минимална заплата за техническия персонал в академията, която през 2016 г. стана 420 лв. за цялата страна, но не беше предвидена в бюджета на БАН. Когато минималната заплата стане 460 лв. от януари 2017 г., сагата ще се повтори догодина. Така че никакво подобряване на бюджета на БАН де факто няма.
Големият проблем на академията обаче

не са чистачките, а са учените

Същите млади учени - асистенти, за които уж плаче Кунева, ще продължат да получат основна заплата 490 лв. - почти колкото минималната. Докторантите пък с 450 лв. стипендия ще паднат под минимума. Но да оставим асистенти и докторанти, професорите ще си седят на 756 лв. средна основна заплата. За толкова вече не искат да работят и току-що завършили студенти! Тази свинщина я направиха правителствата Борисови. Три реформи направи академията; през 2009 г. дори международен одит докара за всичките си институти (което никой в България не е правил и няма да го направи) - малоумен да си, ще оцениш тези стъпки. Не би, властта не ще и да знае - сляпа, глуха и няма. Но не е от малоумие, напротив, съвсем съзнателно се ликвидира науката в България.
Едни нещастни 12 млн. лв. поиска БАН, за да се закрепи, та поне международните си проекти да може да работи (първа е у нас по брой спечелени проекти) - нямало било пари. Така ли? Нали уж до юли в бюджета е събран излишък от 1,3 млрд. евро и щели да го прехвърлят към някои дейности за догодина, както се хвали Горанов. Вярно, прехвърлят ги - 825 млн. лв. в повече дават на военното и на вътрешното министерство за 2017 г. - не са за армията и редовите полицаи, а за военна техника пета ръка по американски диктат. За това от нашия джоб ще отидат 4,167 млрд. лв. (4,5% от брутния вътрешен продукт)! За науката - под 0,2%! За цялото образование - средно и висше, се дават 3,6% от БВП. Като сума това е с близо милиард по-малко, отколкото за силовите власти. Като процент от разходите догодина за отбрана и сигурност ще вложим 12 на сто - колкото за здравеопазване. За образованието е по-малко - 10 на сто. 
И за Министерския съвет едни 10 млн. лв. в повече е спастрил Горанов - МС с 483 души на щат получава от хазната колкото цялата БАН с цялата наука, с 6800 работещи в нея учени и квалифициран технически персонал. Добре поне, че за кумова срама откъснаха едни 230 млн. лв. да увеличат малко учителските заплати, че вече и учител никой не иска да става. Това е добре, лошото е, че учените ще взимат средно много по-малко от учителите. Иначе синдикатите още миналата година сметнаха, че за изпълнението на гибелния за българското образование нов училищен закон на ГЕРБ трябват още 400 млн. лв. недостигът е голям, на образованието през 2017 г. ще се дадат 3,6% от БВП, а за двете години след това парите се намаляват още - на 3,4% от БВП!   
Имали сме били ангажимент към НАТО. Ами, ние имаме ангажимент и към Евросъюза - подписали сме в куп документи задължението през 2020 г. да влагаме за наука 1,5% от БВП. И в националната си програма за развитие сме го записали. Европа в момента инвестира средно 2% от БВП за наука. Само че в средносрочната прогноза на правителството до 2019 г. е записано, че държавните пари за наука дотогава се замразяват... По закон Кунева трябваше два месеца преди съставянето на бюджета да е внесла в МС "годишен доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища". Впрочем никой министър досега не е изпълнявал закона и не е внасял такъв доклад. Ако някой ви каже, че е случайно, не му вярвайте. Така че, хилещият се като тиква Хелоуин всяка година ще дава на знанието и на българщината да пият по една студена вода.               
С други думи, за БАН властта дава едни 78 млн. лв. - 39 млн. евро, на фона на сродните научни академии в Европа, които получават от държавите си над милиард евро. С тия пари учените ни трябвало да бъдат равноправни партньори в Европа и в света. БАН е далеч от ония 94 млн. лв., които бяха записани в бюджет 2009 за родената преди Освобождението и водеща днес научна институция у нас, които някой си Дянков отряза с един подпис. Предвидените суми за 2017 г. покриват 85% от текущия размер на фонд "Работна заплата", без да осигуряват средства за издръжка и ремонти, за развитие да не говорим. Академията вече физически едва съществува, защото според изчисленията, й трябват поне 176 млн., за да съществува материално, да диференцира заплатите, да осигурява постоянна квалификация на кадрите, да поддържа научната си инфраструктура и т.н., с една дума - да функционира на прилично ниво. Недостигът е от 100 млн. лв. За това алармираха заедно ръководството и Общото събрание на БАН, ръководството на Селскостопанската академия, синдикатите Подкрепа и КНСБ.

Аграрната академия е на същия хал

- в проектобюджета на Горанов тя изобщо не съществува, с нито една дума не се споменава, че към земеделското министерство съществува наука - прославила българските сортове и породи по целия свят. Няма европейска държава, която да не разчита в момента изключително на своята аграрна наука, защото не се прави национално земеделие с внесени отвън сортове гумени домати. По слухове само се чува, че Горанов искал бюджетът на ССА да остане 13 млн. лв. (!), до толкова докараха субсидията й правителствата на ГЕРБ. Учените в ССА са май вече под 800, те и в БАН останаха само 2800. Вече сме последни в ЕС по брой на учените на глава от населението. Що се чудим на невежеството?
Впрочем засега подробен анализ на парите за наука чрез бюджета няма как да се направи, понеже в проектобюджета няма ни буква и за Националния фонд "Научни изследвания" към МОН. В доклада към бюджета изобщо не фигурира разчет какви средства се предвиждат за наука - тя е скрита в т.нар. "Общи служби" заедно с министерствата и дейности от типа на борбата с наркотрафика. Това е отношението на държавата към "националния приоритет" - науката. За "общите служби" като цяло бюджетът расте със 100 млн. лв. за 2017 г., но за науката, която е част от тях - де факто с нищо. Затова младите българи, намерили в нея призванието, си бягат в чужбина невъзвратимо след първото си участие в някой международен форум, на който

в сравнението осъзнават българската си трагедия

Какво пък, четох вече някъде, че внасяме инженери от Тунис, пък и мигранти прииждат дай бог, ще заменят гена и мозъка ни, изтекли през Терминал 2.
В проектобюджета не е предвидено кой знае какво и за висшите училища. Общо за държавните вузове парите за 2017 г. са 394,2 млн. лв. - с около 10 млн. лв. повече от тази година. Тази сума като процент от БВП спада на 0,43 и се замразява на същото ниво до 2019 г.! Само едни допълнителни 7,9 млн. лв. са предвидени за прехваленото финансиране, което щяло да бъде според качеството, като по-качествените специалности щели да получават повече. Очевидно няма да се увеличат и смешните 8 млн. лв. за наука, които сега се разпределят на калпак по висшите училища - правиш, не правиш наука, пускат ти няколко десетки хилядарки за нея.    
Министерството на финансите и МОН замиват очите на обществото с европейските пари, които щели да дойдат с новата оперативна програма за образование и наука. От самата ЕК непрекъснато ни обясняват, че това е само гарнитура към националното финансиране, което е основно, и не може държавите да разчитат на европрограмите за националните си дейности. Нашите власти обаче упорито включват и европарите, когато отчитат финансирането. За това как ще бъдат потрошени бадева едни 350 млн. лв. за нови "центрове за компетентност" и "центрове за върхови постижения" ДУМА писа вече много. В образованието пък голяма част от европарите са предназначени за "включване" и "интегриране" на деца с проблеми в образованието. А неотдавна МС реши, че едни 250 000 евро от "нашите" пари по оперативната програма за образоване и наука ще ги върнем към... Европейската банка за развитие, за да ни учат експертите й как да оценяваме училищата си.
Днес, в Деня на будителите, учените от БАН и ССА излизат на мълчалив протест срещу мизерното финансиране и чудовищното отношение на държавата към науката. А за 10 ноември се подготвя съвместно събиране на всички общи събрания на всички институти. Пак на улицата! Дневният ред на този небивал форум е с една точка: Бюджетът на БАН и ССА за 2017 г.
 
Бюджет, в хил. лв

                   2016         2017         2018           2019
   
БАН        73287,0      78287,0     79447,0       79997,0
ВУЗ       383331,3    394183,4    394183,4    394183,4   



НСИ пък току-що огласи сметките за науката за 2015 г. И изби рибата. В държавния сектор ("общи служби") работели 8328 изследователи. Интересно, къде ги видя статистиката тия учени, щом в двете академии са останали общо около 3600? Обаче в сектор "предприятия" учените били... най-много, там работели цели 9409 (42% от всичките!). И си представете - предприятията м.г. вложили за наука 620,7 млн. лв., а държавата дала за научните организации и вузовете само 210 млн. лв.! Така общо за наука България давала 0,96% от БВП, а най-големият сектор в науката били... предприятията! Те влагат за изследвания три пъти повече пари от академиите и вузовете, взети заедно. В НСИ очевидно добре владеят научната фантастика. А 90,7% от науката у нас била приложна и експериментална, а само 9,3% е фундаменталната. Т.е. загинали сме, защото без фундамент барака не можеш да струпаш, камо ли сграда да направиш. И България е лидер по приложна наука, пък икономика да я прилага няма! Последни сме по иновации в същите предприятия, дето гъмжат от наука! Страната ни ли е уникална, или статистиката?         

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ