24 Април 2024сряда04:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Да си купиш президент

Как се манипулират избори

/ брой: 249

автор:Ина Михайлова

visibility 3363

Местни избори 2015. Велико Търново. Костюмиран и избръснат кандидат за общински съветник тръгва към избирателната секция заедно с членовете на своето семейство. Мобилизирана е подкрепата на родители, сватове, баджанаци, приятели. Всички трябва да гласуват в полза на кандидата. Решено-сторено. Идва часът на... истината. Резултатите от избирателната секция са закачени на стената. Шок и ужас! Не само приятелите, сватовете, баджанаците и родителите, не само съпругата, но и самият кандидат не е гласувал за себе си. Нула.
Случаят е действителен. Какво ли е станало? Много простичко, обяснява кандидатът. Прецакаха ме своите, то е ясно. Манипулирали са протокола от изборите. Всичко е станало по време на броенето. Уж толкова хора гледат, а... Всичко е възможно.

* * *

Манипулациите и фалшификациите на изборния процес са бездънна яма. До президентския вот остават броени дни, а сигналите за игра извън рамките на закона са като лавина. Деликатни и не толкова предупреждения за "правилно" гласуване тепърва ще изплуват. Ситуации като тази в казино "Роял Палмс" в Бургас, където персоналът бе заплашен с глоба от 50 лв., ако не участва в "симпозиум" на ГЕРБ, колкото щеш. Повечето от тях - без последици и обществена реакция. Училищни автобуси и коли на детски градини са впрегнати в кампанията. Пакети със захар, олио, макарони, специални почерпки за избирателите официализират бонусите на пазара. Да, политиката е пазар и за жалост възрастови и морални скрупули отдавна няма. Докато подозрително млади партийни активисти шареха с плакати на Цецка Цачева тази неделя в Северния парк в столицата, в Асеновград министри употребиха откриването на православен храм за предизборни цели.
Към на пръв поглед дребните покупко-продажби на гласове, на които българинът уж вече не се ловял

като шаран на бастун

трябва да добавим мащабната промоция, която прави властта. Рекордно голям бюджет за догодина внася кабинетът, предизборно надуха клаксона управляващите. И със скоростта на светлината започнаха да осребряват изреченото. Някои министри се опънаха на репликите, че приказките за повече пари са предизборни маньоври. За разлика от Цачева и Цветанов, които дори не крият, че благоразположението на правителството зависи правопропорционално от подкрепата на изборите. Ако в с. Кьосево, Кърджалийско, искат проектите за водоснабдяване да тръгнат, да гласуват правилно. Във врачанското с. Косталево са длъжни да върнат жеста на ГЕРБ за отпуснатите 100 млн. лв. за Северозапада. Не че някой нещо е видял или е получил, ама... Който е забравил, че 1,5 млн. лв. са отишли за университета във Велико Търново, добре е да си припомни, и заради това да гласува за Цачева.
Щедри обещания за по-високи пенсии и заплати, демонстративно отпуснати милиончета за наука, образование и здравеопазване, стипендии за ромските деца съпровождат страхуването. Няма друга алтернатива, освен ГЕРБ - ако не ги изберете, ни чака студена зима, комунистически глад и руска инвазия, леят от екрана всеки ден министри и депутати. Към идеологическите опорни точки трябва да добавим и реалистичните заплахи за оставане без работа и съсипване на бизнеса, за физическо ликвидиране дори.
Изборната машина на ГЕРБ е впрегната за поредната победа, която трябва да бъде постигната с цената на всичко. Ако не бъде подкована от социолозите и търговците, ще трябва да се ошлайфа по време на гласуването. С контролиран хаос от типа на кошмара в "Арена Армеец" преди година, само че в национален мащаб. Предпоставки за това има в ремонта на изборното законодателство в последната минута. Хаосът, който предстои, е добър повод, първо, властта да си измие ръцете с некадърните депутати, които явно трябва да бъдат сменени. И, второ, да оправдае всеки резултат - такъв, какъвто й е необходим.
През последния четвърт век се нагледахме на разновидности на купуване на гласове, като призът държат три системи - на десетниците, на петдесетниците и печално известната "индийска нишка". При системата на десетниците лицето Х е "стотник", а лицето У - "хилядник". Всеки трябва да намери по 10-15 души, които да станат десетници на

главния шеф - партийния брокер

Той е гарантът, че всички набрани лица ще гласуват за "правилния" кандидат на "правилната" партия. Десетниците трябва да осигурят по още 10-15 човека. Характерното в схемата е, че хората на по-ниските нива не контактуват пряко с "началниците". Така тези, които контролират вота, остават недосегаеми. При системата на десетниците всеки получава толкова пари, колкото гласоподаватели е успял да купи.
Системата на петдесетниците е по-опростена, защото става въпрос за "предизборна хватка" по време на кампанията. Тя е свързана с подписване на договори за агитационна дейност. По силата на този договор възложителят раздава посочените пари на хората за агитационна работа. Това е класическа схема за "търговия с гласове". Тя функционира по следния начин: човекът, натоварен да разпространява материали и да провежда беседи с избирателите, срещу еднократен хонорар съставя списък от 50 души, които се ангажира да "обработи". Получил веднъж потвърждението им, "възложителят" брои на ръка сумите, с които ще гарантира гласовете им. "Контролните" функции се реализират след преброяването на бюлетините, когато се установява дали "изпълнителят" е свършил работата си. Предвидени са дори бонуси.
Системата "индийска нишка" беше една от най-ефективните за купуване на гласове в България. Нейните механизми бяха прости: на дадения избирател се дава попълнена бюлетина с определен знак, която той пуска, но и изважда навън една празна като доказателство за "правилния" избор. На извадената бюлетина също се нанася съответния знак, като впоследствие тя се дава на друго лице. Днес тази система може да сработи единствено на референдума. Защото на бюлетините има уникален номер в два екземпляра - единият се къса преди гласуването, а другият - след сравняване след това. Това не позволява влизането с попълнена предварително бюлетина и изваждането на празна такава. Според някои политици обаче и това може да стане, ако номерът на бюлетината се къса от членовете на СИК така, че да не се чете.
Две седмици преди вота на 6 ноември дойде

първият сигнал за изборна търговия

Той постъпи електронно в РИК в Благоевград и в него се твърди, че определено лице обикаля и снима личните карти на избирателите в ромската махала в Благоевград.
Според врели и кипели в изборните дела гласоподаватели от Северозападна България дори задължителното гласуване няма да спре купуването на гласове. И днес цената на глас варира от 30 до 50 лв., на места дори се предлагали и по 100.
Какво е свършила прокуратурата срещу купуването на гласове? Резултатите са "мижи да те лажем". На изборите през 2015 г. са образувани 317 дела. Привлечени са 60 лица към наказателна отговорност, 4 от тях са задържани от съда под стража. Впоследствие са прекратени 109 дела, 23 все още не са приключени, отчете неотдавна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Гаранции срещу купуване на гласове няма, категорични са от прокуратурата. Оттам само могат да обещаят, че на предстоящия вот ще има дежурни прокурори, които ще приемат сигнали за нарушения.
Въпреки гаранциите за честен изборен процес, такъв отдавна не съществува. Най-пробитото звено, извън купения вот и манипулациите, се оказва гласуването и отчитането на резултатите. Независимо от стотиците наблюдатели и застъпници, от уникалното за изборния процес "качване" на протоколите в интернет, както и от твърденията, че заради опасността от хакерски атаки всички ходели с флашки в джобовете и не обработвали онлайн протоколите.

Мили спомени

Да се върнем в годините. На конференция на ГЕРБ малко преди изборите през 2009 г. кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) без свян обяснява опорните точки за вота:
* "невалидните бюлетини не са толкова, колкото ни се иска";
* "отиваме на инструктаж на представителите на ЦИК в училищата";
* "елементи от квартала, говорили сме с "роми-експерти";
* "на молитва за Исус ще им намекнем да гласуват за ГЕРБ".
Нищо ново под слънцето.
Фалшиви/невалидни бюлетини, инструктажи... Това видяхме и преди изборите през 2013 г. Най-добре онагледено беше купуването на гласове и инструктажът в хотела на гербер в Етрополе.
И така - 6 ноември 2016 г.

Как могат да направят вота ви невалиден

или да манипулират бюлетината?
Като ви дадат бюлетина, предварително откъсната от кочана, без да е положен печат върху нея. Членът на СИК може умишлено да не постави втори печат, или да пропусне да откъсне отрязъка с номера на бюлетината. Което автоматично компрометира вота. Може да звучи конспиративно, но "симпатичното" мастило в стаичката за гласуване не е за подценяване - току-виж вотът ви изчезнал след час-два. Ако член на СИК се опита да ви убеди, че може да гласувате с черна химикалка или да поставите повече от едно хиксче - не му се връзвайте. Рисунките по бюлетината, както и драсването с червен лак например по нея я правят невалидна. Това с лака може да го свърши и член на СИК, по невнимание... уж. Пак така, небрежно, член на избирателната комисия може да нанесе други знаци по бюлетината - например чрез удари с цигарена кутия с вградено в нея пишещо устройство. Като нищо заради "оперативност" и "по-добра организация" да се окажете в аванс с повече печати върху бюлетината. Което автоматично ще обезсмисли всички мисловни действия в кабинката. Ако все пак сбъркате в стаичката, можете да поискате втора бюлетина. Това може да стане еднократно и не могат без основание да ви откажат. Гласът е действителен, дори да има дефекти на производството на бюлетината, механични зацапвания и увреждания, а също и ако знакът Х излиза малко от квадратчето.
Има още куп възможности за манипулации, сред които показване на начина на гласуване чрез телефон, камера и пр. след излизане от "тъмната" стаичка, изнасяне на списъци, урни и пр. Винаги има съмнения, когато в избирателните списъци се дописват повече избиратели, както и когато при преброяването се установи подозрително голям брой невалидни бюлетини за един от кандидатите.
И докато всички обясняват как вотът е прозрачен, защото: протоколите на СИК се поставят на видно място, след това публично се носят в РИК, всичко се сканира и "качва" в интернет, бюлетините се запечатват в чували и се носят, и пр., малцина са категорични, че всичко е чисто. И има защо. Възможностите за манипулации на вота са скрити в процеса преди всичко да стане демонстративно публично.

Бюлетините се броят само веднъж и то от един човек
 
Да, присъстват всички членове на СИК, има и наблюдатели, и застъпници. Според указанията от ЦИК на отделни купчинки се подреждат действителните бюлетини с вот за всеки от кандидатите, гласовете "Не подкрепям никого" и недействителните бюлетини. В суматохата какво пречи част от бюлетините да бъдат подменени? Каква е гаранцията, че преброителят ще брои коректно, че няма договорка с други членове на СИК? А какво да кажем за невалидните бюлетини? Независимо че според указанията на масата, където ще се броят бюлетините, не трябва да има химикалки, списъци и неизползвани материали, няма гаранции, че вотът не може да се опорочи - с едно драсване, леко скъсване и т.н. Застъпниците и наблюдателите могат да направят забележка в случай на нередност, но нямат право да се месят в работата на СИК. Само членовете на избирателната комисия определят кой глас е действителен, кой - не.
Според експерти фалшифицирането на протокола е трудно, тъй като документът не може да се променя без знанието на всички. Нито един от присъстващите членове на комисията не може да откаже да подпише протокола, може да стори това с "особено мнение". Всички поправки се правят с подписите на всички членове. Разбира се, че са възможни

фалшификации на подписите

на някои от членовете. Няма как да не остане незабелязана промяната на данни в протокола по пътя от СИК до РИК. Макар че на предишни избори политици са обръщали внимание и за подобни опити за манипулации - чрез подмяна на един протокол с друг. Имало е и случаи на умишлено несъответствие на номерата на протоколите, когато длъжностно лице предаде в Районната избирателна комисия протокол, чийто фабричен номер не съответства на номера, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа и материали.
РИК може да върне протокола на СИК за поправки, ако в него има фрапантни грешки. Ново броене на бюлетините обаче се прави, само ако фабричните номера в долния ъгъл на протокола са различни на двата му листа. Тогава бюлетините се броят от всички членове на секционната комисия в присъствие на районната.
Дребните технически нередности и пропуски всъщност са силен коз за манипулиране на вота, ако явлението е мащабно, добре планирано и организирано, заложено и изпълнено. При контролиран повсеместен хаос резултатът може да е с обратен знак. Опашките и часовете затвор в "Арена Армеец", както и разнасянето на чували с бюлетини са красноречив пример.
В досегашната изборна практика са констатирани и други начини за опорочаване на вота: отваряне на урната с бюлетини преди официалния край на изборния ден, проблеми с копирната техника, предизборна агитация в близост до СИК, наличие на автомобили с чужди за населеното място регистрации в близост до изборните секции, допускане на видимо нетрезви или дрогирани избиратели в секцията за гласуване и пр.

*    *    *

Да си купиш президент е скъпо, но не невъзможно начинание. Въпрос на предварителна подготовка и стиковане на изборните механизми. И на ресурси, с каквито властта разполага. ГЕРБ знаят, че в политиката се плаща за бъдещи услуги. Затова залагат. Цената, която плащат, няма отношение към броя на гласувалите.


ГЕРБ използват автомобил на столичното 176 ОДЗ "Зорница" в район "Връбница", за да зареждат шатрата на кандидатпрезидентската им двойка в с. Мрамор, в която цял ден раздават курбан на гражданите


Кампания по герберски - Цецка Цачева на симпозиум на ГЕРБ в казино "Роял Палмс" в Бургас. Присъствието на целия персонал е задължително! Ако някой не дойде - глоба 50 лева!



На опашка за храна от "Жени ГЕРБ" в столичния кв. "Красна поляна", а след това - и пред урните за гласуване

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ