25 Април 2024четвъртък18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МОМН побърка кандидатите за гимназии

Квотите за момичета и момчета отпадат само в държавните училища, в общинските остават; неравни условия за прием в сродни гимназии

/ брой: 86

автор:Велиана Христова

visibility 1105

Просветното министерство намери начин пак да създаде истерия с приема в гимназии след VII и VIII клас, алармираха родители. На 10 април МОМН обяви, че просветният министър е утвърдил план-приема за държавните и общинските училища за 2011/2012 г. За пръв път ведомството не съобщи колко са общо местата за прием след VII клас, както и в профилираните и професионалните училища. Но изрично уточни, че тази година няма да се определят квоти за момичета и момчета, "тъй като това е в противоречие със Закона за защита от дискриминация". Комисията за защита от дискриминация вече се произнесе, че квотите за момичета и момчета при приема са проява на дискриминация по пол.
Премахването на квотите потресе голяма част от родителите и директорите, защото според тях в езиковите гимназии ще влизат само момичета, в природо-математическите - момчета. Според тях момичетата в тази възраст съзряват по-бързо и затова квотите дават възможност на момчетата да се класират с по-нисък бал. Родители дори организираха в интернет дискусия за квотите. Началникът на инспектората (РИО)-София Ваня Кастрева вчера обяви пред БТА, че в езиковите гимназии в столицата квоти за момичета и момчета 50:50 се запазват, това се решавало от педагогическия съвет на всяко училище. Според правилника за прилагане на Закона за народната просвета педагогическият съвет определя начина за прием. Изрично е отбелязано обаче, че това става при спазване на изискванията на нормативните актове. 
Съобщението на МОМН от 10 април вчера бе изчезнало от сайта. От министерството обясниха, че всъщност квоти по пол няма да има в професионалните гимназии и в пет национални училища, които са към МОМН, и приемът за тях се подписва от министъра. Квоти обаче може да има в общинските училища, за които приемът се подписва от началниците на РИО. Законът за защита от дискриминация казвал, че при нужда квоти се допускат.  В Пловдив в Хуманитарната гимназия въвеждат квоти за английски и немски, но те не важат за френски и руски. Във Френската гимназия в града има квоти само за двете паралелки с английски.
В тази ситуация в Националната природо-математическа гимназия например, която е държавна, момичета и момчета ще се класират заедно според бала им. В Софийската математическа гимназия обаче и в математическите гимназии изобщо, които са общински, момичета и момчета ще бъдат класирани отделно. Това пък създава неравни условия за кандидатстване в сродни гимназии, коментираха родители. Квоти няма да има също във всички техникуми, в НГДЕК, в Априловската гимназия в Габрово, в Националното ОУ "София" в столицата, в Профилираната гимназия с изучаване на румънски в София, в СОУ в с. Припек, Кърджалийско, които са държавни. В останалите училища деленето се запазва.

Нови чиновници поемат функции на ВАК 

 
Дирекция "Висше образование" в МОМН ще поддържа регистъра за "доктор" и "доктор на науките", като в нея се открият 4 нови щата, реши вчера МС. Досега това се правеше от ВАК, която бе закрита с новия Закон за академичното израстване. Регистърът на дипломите за научни степени ще се поддържа вече от МОМН. От съобщението на МС не става ясно кой ще следи за свободното "производство" на професори и доценти в различните вузове. С още три бройки се увеличават и съветниците към политическия кабинет на министър Игнатов.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 386

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 319

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ