25 Април 2024четвъртък22:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учените: Излязохме да кажем "Стига!"

Хиляди от БАН и ССА протестираха вчера срещу мизерните заплати в науката и грозното отношение на държавата

/ брой: 249

автор:Велиана Христова

visibility 810

Няколко хиляди учени от БАН и Селскостопанската академия (ССА) минаха вчера по улиците на София в протестно шествие срещу мизерното заплащане на научния труд и обидното отношение към науката от страна на държавата. Водеше колоната огромен транспарант "Протестно шествие на бедните будители от БАН и ССА", а изявата бе под надслов "Искаме ли да има наука в България". Протестът, който премина от БАН до сградата на МС и обратно до паметника на Левски, бе организиран от КТ "Подкрепа" и земеделската федерация в КНСБ. В редиците излязоха от най-възрастните до най-младите учени от двете академии, от академиците и професорите до асистентите и инженерите висшисти.
Денят на будителите е най-подходящото време за протест срещу безобразното отношение към науката от страна на държавата, будителите винаги са протестиращи, заяви акад. Иван Юхновски, бивш дългогодишен председател на БАН, който вървеше в колоната заедно с бившия ректор на СУ чл.-кор. Иван Илчев. Според проф. Петър Берон държавата смята, че учените са безпомощни пред нея, и не й пука за тях.
В момента посрещаме младите учени с 450 лв. заплата, имаме само 9 млади учени на възраст до 25 г., а хората до 35 г. са 12%, заяви зам.-председателят на БАН акад. Дамян Дамянов. Той повтори, че е абсурдно средната заплата в БАН да е с 200 лв. под средната за страната, а в ССА - с 250 лв. Би трябвало хората с висша квалификация в държавата да започват работа с поне 1200 лв., ако искаме да остават в страната, каза той. Държавата не осигурява дори мизерните сега заплати в академиите, нито средства за издръжка, камо ли за наука. Бюджетът на БАН и за 2017 г. остава 78 млн. лв. Дамянов посочи, че се отпускат 5 млн. лв. за покриване на минималните заплати, 3 млн. лв. се дават за циклотрон, 1,5 млн. лв. за изследователския кораб и малко за обсерваторията "Рожен", но това са кръпки, това не е визия за науката и за развитието на България в перспектива, заяви академикът. По думите му, за да се изравнят заплатите на учените поне със заплатите на учителите, са необходими 12 млн. лв. От 8 години БСП внася предложения към законите за ръст на основните заплати в науката, ГЕРБ неизменно ги отхвърля, напомни проф. Ваня Добрева, бивш председател на ресорната комисия в НС. 
След разговора в МОН завчера, в който изложихме исканията си, от министерството пуснаха един пасквил, че давали 420 млн. лв. за наука, но включват парите от ЕС, това не са пари от българската държава, тя дава едва 0,2% от БВП за наука, заяви пред МС Здравчо Зравчев от "Подкрепа". Високото експертно знание на България е съсредоточено в двете академии, те пазят националния дух и националната сигурност, каза той. Ние излязохме да кажем: "Стига! Този срам и позор не може да продължава повече!", заяви Здравчев.
Докато течеше протестът, министър Меглена Кунева излезе с поздравление за празника: "В днешния ХХІ век най-конвертируемата валута е знанието, а образованите граждани са най-ценният капитал за всяка страна. Нека заедно пренасяме духа на народните будители, защото той е част от неувяхващата българска вечност!"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ