26 Април 2024петък02:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици младежи си пожелаха успех с номер 13 на 6 ноември

В Деня на народните будители ген. Радев обяснява за правомощията на президента, външната ни политика и националната сигурност

/ брой: 250

автор:Павлета Давидова

visibility 35

Стотици млади социалисти от цялата страна напълниха в Деня на народните будители зала 3 на НДК. Близо 1000 младежи пристигнаха в София, за да чуят отговорите на кандидата за президент ген. Румен Радев по важни теми като външната ни политика и националната сигурност.
С тематичното парче "Оставам тук" Лора Караджова постави началото на срещата, музикалната част бе подкрепена и от N.A.S.O, а след речите на лидера на БСП Корнелия Нинова и кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Радев Илияна Йотова младежите чуха Дани Милев и "Дийп зоун проджект". Водещ бе Богдан Томов, който успя да "подгрее" младите социалисти.
Мощно "победа" огласи залата в момента, в който Томов анонсира пристигането на генерала и двете дами. Кандидатпрезидентската двойка и Нинова бяха посрещнати на крака от препълнената зала, в която освен младите социалисти присъстваха и депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
В рамките на няколко минути Нинова, Йотова и генералът поздравиха присъстващите с празника. След това настъпи и сериозната част, в която генералът представи вижданията си по три основни теми - правомощията на президента, българската външна политика и националната сигурност. Повече от час Радев отговаря на въпроси.
Радев повтори, че няма да иска промяна в Конституцията, и подчерта, че по-важното е бъдещият държавен глава да "уплътнява" всички свои правомощия, предвидени в нея. Според него в момента те не се оползотворяват, а настоящият президент е имал много възможности да наложи вето, но не го е направил. На първия КСНС, който Радев би свикал, основната тема ще са всички рискове и заплахи пред страната. "В краткосрочен план ще набележа неотложни мерки за неутрализиране, трябва да зададем дневния ред за всички стратегически рискове. КСНС не трябва да работи на парче и да гаси пожари, а да решава важни въпроси като мигрантската криза", обясни кандидатът за президент.
Според Радев образованието е елемент от националната сигурност, защото няма как неграмотни хора да боравят със съвременно оръжие, както и да се гради боеспособна армия, икономика и просперитет. Той припомни обещанието си, когато стане президент, един от първите КСНС да бъде по темата. "В КСНС липсва и министърът на здравеопазването. Не може болна нация да има сигурност и бъдеще", категоричен бе Радев.
Свободата на медиите и президентската квота в СЕМ също бяха сред темите, които бяха повдигнати. "Г-н президе..., г-н генерал", обърка се политологът Борис Попиванов, докато задаваше въпроса си. "Грешката" разсмя залата, а Радев вметна, че приема "със задоволство леката грешка". И ние, отвърнаха със смях младежи от залата. Радев смята, че монополът, който една партия упражнява върху трите власти, поражда и ниската позиция на свобода на медиите като четвърта власт. По думите му решаването на този проблем е пълната прозрачност на медийното финансиране, тяхното управление и сдружаване.
Радев не приема България на 2 и 3 скорости. Ако сме членове на ЕС, трябва да сме наистина и в Шенген, и в еврозоната, особено след като сме изпълнили изискванията, категоричен бе той. По думите му Европа трябва да е солидарна и да помогне с жива сила и повече средства за опазването на границите ни, които са външни за съюза. Той отново подчерта, че е против подписването на СЕТА, което означава изземване на суверенитет от националните държави.
Генералът се възмути от взимането на пръстови отпечатъци в болниците и нарушаването на правата на гражданите. Отново припомни тезата си, че България не може да се превръща в гетото на Европа. Според него вместо да строят ограда с Турция, управляващите разходват отпуснатите от Европа средства за други неща.
Специално видеообръщение имаше от млади българи от Молдова, които пожелаха на генерала победа още на първи тур. Само преди дни социалистите в Молдова отбелязаха изборна победа, пожелаваме си повод за радост да имат и социалистите в България, казаха сънародниците ни от Тераклия. Генералът отново припомни обещанието си първите му визити като президент да са сред българите от Западните покрайнини и Молдова. "Тези наши сънародници имат нужда от нашата подкрепа и морална, и финансова, организационна и всякаква и не трябва да ги оставяме. Българската искра в тези кътчета не трябва да гасне, трябва да я поддържаме", категоричен бе ген. Радев.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ