25 Април 2024четвъртък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горанов иска науката да се продава на сергия

Шефовете на ССА събраха насила подписка в "подкрепа на реформата" след протеста на 4000 учени

/ брой: 250

автор:Велиана Христова

visibility 38

Учените в БАН и Селскостопанската академия трябва да печелят пари, като продават това, което искат хората. Така финансовият министър Владислав Горанов отряза вчера пред Нова телевизия всяка надежда да се увеличат срамните заплати в двете академии, заради които около 4000 учени излязоха завчера на мълчаливо протестно шествие по улиците на София. Не може да искаш пари само защото си професор; в БАН имало достатъчно институти, които нямали връзка с реалността на практика. Горанов дори попита репортерите знаят ли имената на всички академични институти. "Отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и нейната приложна стойност за обществото", заяви дословно той. 
Министърът повтори познатите мантри на бившия си шеф Симеон Дянков: че не трябва да се финансират структури, а само проекти, които са нужни на бизнеса. Имало някои институти за пример като института на сегашния председател на БАН акад. Стефан Воденичаров (по металознание - б.а.). Международният одит на БАН през 2009 г. обаче оцени високо почти всички институти на академията ато важни за държавата и за практиката, а именно този на акад. Воденичаров, бивш министър на ГЕРБ, получи едни от най-ниските научни показатели. Горанов показа пълно неразбиране какво е наука, реагираха синдикалисти вчера. Министърът заяви още, че и тази година щели да останат неусвоени пари в научния фонд на МОН и упрекна учените за това, а не фонда и МОН, които забавиха обявяването на конкурси т.г. и още не са се разплатили за проектите отпреди скандалите през 2012 г., след които фондът спря да работи.
Науката трябва да работи така, че частният бизнес да инвестира в нея много, както е в ЕС и САЩ, каза още министърът, без да обясни защо във всички страни в Европа държавата плаща заплатите на учените (от 5 до 20 пъти по-високи от тези в БАН и ССА). И не уточни къде и какъв по обем е този бизнес у нас, който може да даде пари за българската наука. Горанов препоръча учените да търсят връзката с пазара. 
Като отговор на многолюдния протест на учените във вторник ръководството на ССА пък пуснало вчера във всички институти на аграрната академия декларация в подкрепа на него самото, на реформите и на внесените в НС промени в Закона за ССА, научи ДУМА. За всеки институт декларацията е придружена с поименен списък на работещите и всеки трябвало да сложи подпис срещу името си. Такава силова демонстрация на вярност към властта и при Сталин не е имало, коментираха аграрници. А още в пресконференцията си преди уличния протест синдикалистът Здравчо Здравчев от "Подкрепа" заяви, че синдикатите подкрепят промените в закона и подписаното споразумение заплатите в ССА да растат с 10 % в течение на 5 години, което обаче изобщо не се изпълнява и тъкмо заради това са протестите. Основните заплати в двете академии са с 200 до 250 лв. по-ниски от средната за страната, а младите учени с докторска степен получават колкото чистачките без образование.   

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ