27 Април 2024събота06:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов във всяко второ изречение на Цецка Цачева

Кандидатурата на ГЕРБ е системно най-отразяваната от медиите, констатираха от ИСИ

/ брой: 250

автор:Павлета Давидова

visibility 61

Въпреки мажоритарния характер на президентските избори може да се каже, че кампанията на ГЕРБ е фокусирана върху премиера Бойко Борисов. Това е един от изводите от медийния мониторинг, изготвен от Института за социална интеграция. От ИСИ отбелязват, че в почти всяко свое изказване Цецка Цачева споменава ГЕРБ, а името на партийния й лидер е във всяка втора нейна изява. Фокусът върху Борисов не е тенденция, а по-скоро закономерност от различни предишни избори, коментира Стефан Георгиев от ИСИ.
Георгиев отбеляза, че е регистриран значим дисбаланс при отразяването на основните политически лидери. В наблюдаваните 20 медии лидерът на БСП Корнелия Нинова е спомената 432 пъти, докато Борисов е влязъл в медийния поток почти 2000 пъти. Подобно е и съотношението между основните кандидати. Цачева е цитирана почти колкото и Борисов, а Румен Радев е споменат на 1326 места. Огромна е и диспропорцията на партийното отразяване - ГЕРБ са споменати 3113 пъти, БСП - 2130, а РБ и ДПС са цитирани над 800 пъти. АБВ присъства на 705 места, а "Движение 21" - малко над сто.
С малки изключения партиите, подкрепящи управляващото мнозинство, са отразявани по-положително от опозиционните сили, гласи анализът на ИСИ. ГЕРБ и Цачева са системно налагани като най-позитивният медиен образ, влияние оказва и големият брой публикации, в които попадат. Като цяло основните кандидати за президент са отразявани сравнително позитивно, единственият с отрицателен оттенък е Пламен Орешарски, който почти е отсъствал от медиите допреди заявката на ДПС, че го подкрепя.
Цачева говори повече за Европа и ценности, за развитие. Радев набляга на теми като българската граница, националната сигурност и армията, Русия. Георгиев отбеляза, че основните претенденти от ГЕРБ и БСП не участват в медийните дебати за бъдещето на президентската институция, за функциите и за това как би трябвало да изглежда държавният глава. Институтът е подготвил специална платформа, в която събира за съпоставка изказванията на Цачева и Радев.
МВР, ЦИК и президентската институция този път са представени относително балансирано заради липсата на отчетливи скандали, свързани с прякото им участие в изборния процес. ИСИ ще има близо 500 наблюдатели, които ще следят за изборите, съобщи Катя Колева. Чрез участието на граждани в изборния процес се надяваме да допринесем той да бъде прозрачен, ако не и честен, заяви Колева.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ