Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Предизборно (не)вярно

Николай Коев

4. Ноември 2016 , брой: 251   1397   0В моменти на временно просветление често новопокръстени демократи си спомнят за демагогията на властта по времето на соца преди редовните конгреси на партията и наистина формалните по обясними причини избори. Те като по команда вадят поредица от избрани разсъждения. Започва се с втръсналата на всички приказка за бананите в представителните магазини, преминава се през играта с намалените цени на основни потребителски стоки и откриването на някой нов обект на социалистическото строителство с рязане на лентичка и лисване на менче със здравец. И се завършва с новите алуминиеви дограми на магазините с потресаващ (според тях) дефицит на стоки. Дотук добре, ще каже падащият от небостъргач нещастник само двадесет етажа пред размазването си на асфалта. Нещо обаче тежко ми липсва от спомените за онова време.
Не се сещам точно предконгресно да са надували фанфарите за покриването на зеещи дупки и недомислия в образованието, в здравеопазването, в социалната сфера, за наука и развойна дейност да не говорим. Дали съм забравил, но нямам памет да е ставало въпрос за недостиг на средства за тогава истинската и боеспособна армия. За системата за опазването на реда и сигурността във всичките й измерения, която гарантираше на хората спокойствие в ежедневието, практически почти лишено от криминални престъпления, да не говорим за убийства, отвличания, рекет, улично насилие над малолетни и между тях самите, наркомания, телефонни измами, присвояване на апартаменти с фалшифицирани документи, мощно и необуздано ромско включване в посегателството над личността и имуществото и т.н., и т.н. 
Направо да ги ожалиш, мисля си наивно, управляващите по онова време. Очевидно при добре функциониращата държава са разполагали с наистина много ограничен ресурс за предконгресно или предизборно (все едно) подгряване на електората. Виж сега работата е съвсем друга. Не че не копират Първия с копките, отривистото лисване на водица от менчетата със здравец под слагаческите погледи на придворни министри и местни лизачи и откриват предварително (или следварително) обекти с регионално или дори национално значение. Не че и те не се хващат на хорото, не общуват свойски с докарани "истински" приятели, наричани днес симпатизанти.
Доморазвилите се властници усъвършенстват базата, от която в онези мрачни времена са наливали женственост и мъжественост, истинско здраве и образование. Затова енергията им е толкова отчетлива. И има защо. Много са сега приписваните активи, пък и обещанията, тъй както много са и пробойните в държавата. То не са закърпени виадукти ("Елешница" на магистрала "Хемус"), построени от предишния Първи, то не са пречиствателни съоръжения по родното Черноморие. Направо да си помисли човек, че за завършването на заветния за българския север широк път остава да се изградят единствено системите за таксуване, а в кристалните води на Черно море ще развъждаме есетри. На всичко отгоре в лазурната синева над отечеството ще се плъзга закупен с новия бюджет нов изтребител, докато сините вълни ще порят жизненонеобходимите ни в момента нови, при това многофункционални патрулни кораби. Нищо, че сметката за отбрана в държавната каса нещо не се връзва като разходи и приходи. Затова пък предизборно всичко върви, дори и натъкмените, едва ли случайно, бюджетни обещания. Като тези за здраве по "Москов-ски" с вече реализиран приоритет пръстовият отпечатък. Номинално на книга повечето приходи, но далеч за не повече медицински дейности, за които със сигурност пак ще се посегне към резерва на НЗОК. Или пенсионерите ще си доплащат с увеличените предизборно с цели 2,4 процента пенсии от 1 юли 2017? Тоест рогът на изобилието ще се изсипе над побелелите глави на отрудените хора в разгара на лятото - или след евентуалните предсрочни парламентарни избори, когато обещанието няма да е актуално, или ще се натрупа като актив, ако вотът ще е през есента. Няма що, добре са се образовали хората на върха на властовата пирамида. Те са отличници, включително и по политическа демагогия.
Та размислил съм се в деня преди онези часове за размисъл, отредени ни служебно за сънуване на бъдещия наш президент. Щом сканирането на пръста (не знам кой) в здравеопазването вършило добра работа, защо не монтират медицински скенери преди перденцето с урните. Направо ти бъркат с лъчи в електоралното тяло и ако в сърцето има поникнал ГЕРБ, то всичко е наред, минаваш. Но ако туптящият орган си е просто органично червен, при това подозрително отляво, работата е сериозна, дори ужасяваща за някои. Дотолкова, че наближаващите избори могат съвсем реално да поставят началото на прекалено дълго очакваната политическа трезвеност, което си е проблем в условията на управленско опиянение.     

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"