28 Март 2024четвъртък14:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За едни пет лева

/ брой: 251

автор:Аида Ованес

visibility 1525

Ще намалеят ли неоснователните хоспитализации с въвеждането на пръстовия отпечатък? Най-вероятно толкова, колкото и с въвеждането на задължителното чекиране с лични карти, защото никой не си направи труда да каже публично дали тази мярка намали измамите с хоспитализациите. Само веднъж от МЗ се чу рахитичният уклончив отговор, че вероятно с около 5% годишно ще намалеят осигурителните измами, ако се въведе пръстовият автентификатор. Казано иначе, ако досега се крадяха 100 лв., с въвеждането на системата ще се крадат 95 лв. Но ако се прибавят инвестициите в системата, тези 95 лв. може да станат и 105 лв. Но и 100.01 лв. да са, загубите от обществени пари започват да се генерират.
Никому изглежда не е изгодно към днешна дата да си спомни, че от 2013 г. всеки здравноосигурен има право да отиде до районната каса и да получи уникален идентификационен номер, с който може в сайта на НЗОК да провери дали, докато е на работа, някой недобросъвестен доктор не му прави "операция на сърцето". Значи и преди пръстовия отпечатък е имало начин да бъдат спрени злоупотребите, но някому е неизгодно, види се, да оповести този начин на контрол. Според европейски директиви в случаите, в които се използва пръстов отпечатък, той трябва да бъде унищожен незабавно, след като отпадне необходимостта от него. При нас обаче и това няма да се случи. Лично шефът на голяма столична болница вчера заяви, че "след еднократното въвеждане на отпечатъка пациентите няма да имат никакво забавяне при следващо идване в болницата".
Злоупотребите с обществени пари за здраве вероятно ще намалеят, когато бъдат въведени електронната здравна карта, електронното досие и рецепта. Но за тях се мълчи. А най-оглушително мълчи здравният министър Петър Москов, който в края на 2014 или началото на 2015 г. обеща, че от началото на 2016 г. това ще стане. Кому е изгодно да не бъдат въведени и използвани най-масовите механизми за пациентски контрол на обществените средства за здраве? Със сигурност не на пациента-"арестант", на когото снемат отпечатъци...

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ