26 Април 2024петък15:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Президентски неволи, или истини за някои държавни глави

Въпреки че в ръцете им е ключът към благоденствието на Земята, често изглеждат като абсолютни глупаци, мошеници и загубеняци, но това изобщо не е така - те са доста по-зле...

/ брой: 252

автор:Альона Нейкова

visibility 2939

През последните години най-често като че ли се сещаме, че имаме президент, когато направи някой гаф или се изяви с нелепо изказване. А покрай предстоящите на 6 ноември избори у нас на електората отново се припомня: има такава работа - да бъдеш глава (при това - държавна!) на родината си. Заемащите тази длъжност всъщност би трябвало да вдъхват респект, което изобщо не е лъжица за всяка уста. Не са рядкост и случаите, когато президентите изглеждат като глупаци, мошеници и загубеняци. Има обаче доста доказателства, че това изобщо не е така - те са доста по-зле...

Задавал ли си е някой въпроса - какви хора оглавяват държавите по света? Преди да бъдат избрани на най-високия пост, президентите работят като икономисти, професори, юристи, прокурори, журналисти, актьори, учители, лекари, дребни и едри предприемачи, военни, разузнавачи, дори горски и полицаи.
Няма категоричен отговор и на питането - дали дебелината на портфейла на потенциалния държавен глава влияе на изхода от изборите? Например Андрю Джонсън, станал 17-и президент на САЩ, произхожда от много бедно семейство, няма възможност да ходи на училище, научава се да чете и пише едва на 17 години, но все пак успява да завърши колеж. А състоянието на основателя на Щатите Джордж Вашингтон днес се оценява на почти милиард долара.
Според официалната версия френският президент Феликс Фор умира от инсулт. Но се премълчава истинската причина за фаталния край. В Париж обаче всички знаят, че държавният глава напуска този свят, докато се наслаждава на оралните ласки на прочутата по онова време куртизанка и авантюристка Маргерит Стенел. Тя по чудо успява да се измъкне от неприятната ситуация, впоследствие е оправдана и по обвинения в убийството на своя съпруг и неговата майка.
Първият вожд на Зимбабве - Канаан Банана, няма късмета на французойката и получава 10-годишна присъда за сексуално насилие и содомия. Подобно дело се води и срещу държавния глава на ЮАР Джейкъб Зума, който има 8 жени (5 от които - официални) и 18 деца, но до затвор така и не се стига.
Съществува прелюбопитна теория, според която всички убити президенти на САЩ напускат този свят не случайно, а в съответствие с пророчеството, наречено Проклятието на Текумзе. Според легендата умиращият вожд на индианско племе (на когото е кръстено предсказанието) прави магия на "бледоликите" заради нарушаването на договорите от тяхна страна. Знамението се състои в това, че всеки американски президент, избран в година, завършваща на цифрата 0, ще умре или ще бъде убит преди да завърши президентския си мандат. Предвиждането се сбъдва 7 пъти, плюс два "бонуса".
Зловещият смъртоносен цикъл започва с Уилям Хенри Харисън, избран за държавен глава на САЩ през 1840 г. Само месец след встъпването си в длъжност той умира. 16-ият президент на САЩ Ейбрахам Линкълн, за когото народът гласува през 1860 г., е убит 5 лета по-късно. 20-ият държавен глава на Америка Джеймс Гарфийлд (1880) е прострелян на 2 юли и умира на 19 септември 1881 г. Уилям Маккинли - 25-ият президент на САЩ, е избран за втори мандат през 1900 г. и убит година по-късно. 29-ият държавен глава Уорън Хардинг (1920) умира внезапно на 2 август 1923 г. в хотелската си стая при една от обиколките из Америка. Франклин Рузвелт - 32-рият президент на САЩ, избран през 1940 г. за трети мандат, е покосен от инфаркт на 12 април 1945 г., докато седи в стола си по време на почивка в Уоръм Спрингс и пише писма. Иконата на американския либерализъм Джон Кенеди - 35-ият държавен глава (1960) и най-младият в историята на Щатите (встъпва в длъжност едва 43-годишен), е убит през 1963 г. При покушение (1981) оцелява Роналд Рейгън, избран да застане начело на страната през 1980 г. В хороскопа му освен планетни предпоставки за покушение има и такива, които уж подкрепят и предпазват живота на най-възрастния президент на САЩ. Срещу Джордж Буш-младши (2000) също е имало план за покушение, който обаче се е провалил, защото се смята, че ФБР е било инструктирано с всички сили да предотврати Проклятието на Текумзе.
Навремето първият министър-председател след признаването на независимостта на Зимбабве - Робърт Мугабе, прави груба грешка като кандидат за президент: отпечатва с 3 млн. повече бюлетини, отколкото са избирателите в страната. Застанал начело на държавата през 1987 г. (със заплахи и при доста оспорван вот), политикът в прав текст заявява, че няма да сдаде властта, докато е жив.
След четвъртата победа на Франклин Рузвелт в борбата за президентския пост в Америка приемат поправка в Конституцията, според която държавен глава не може да бъде преизбиран за повече от два пъти. Подобен закон има в Сърбия и у нас. А в Италия мандатът е само един, без изключения.
Забавна е и историята на един от президентите на Исландия. Аусгейр Аусгейрсон изкарва на поста 16 години, като три пъти е преизбиран автоматично - поради липсата на други кандидати за държавен глава.
В продължение на почти 70 години начело на СССР са шестима генерални секретари на ЦК на КПСС. След указа за разтурването на организационните структури на партията последният заемащ този пост М. С. Горбачов се превръща в първия и единствен официален президент на Съветския съюз.
Някои обаче така и не успяват да усетят вкуса на властта, въпреки вота на народа. Бразилецът Танкреду Невес умира само ден преди инаугурацията. Споменатият вече американец Уилям Харисън настива по време на церемонията. Явно този факт, в комбинация с възрастта (президентът е около 70-годишен) и множество други болести, водят до бърз фатален край няколко седмици след поемането на кормилото на страната.
Любопитно е също, че Симон Боливар в рамките само на 6 години е президент на три държави - Перу, Колумбия и Боливия, която всъщност е кръстена на него. Но латиноамериканският революционер, генерал и политик, най-влиятелният и известен от ръководителите на войните за независимост на испанските колонии в Америка, подава оставка на 27 април 1830 г., възнамерявайки да напусне страната и да замине в изгнание в Европа. Но така и не успява да отплава, защото на 47-годишна възраст умира след болезнена туберкулоза. На смъртния си одър Боливар моли адютанта си да изгори останалия архив от негови творби, писма и речи. Генерал Даниел Флоренсио О`Лиъри обаче не се подчинява на заповедта. Така творбите на националния герой на Венецуела оцеляват, осигурявайки на историците богата информация за либералната му философия и мисли, както и подробности от неговия личен живот, включително дългата му любовна връзка с Мануела Саенц.
Жените също не са подминати от амбицията да бъдат президенти. Пламенната революционерка с български произход Дилма Русеф не успява обаче да завърши втория си мандат като държавен глава на Бразилия и от 31 август длъжността й изпълнява вицепрезидентът Мишел Темер.
В кратката си история президентската институция в България е имала следните президенти: Петър Младенов (3 април 1990 - 6 юли 1990), Желю Желев (август 1990 - януари 1992, 22 януари 1992 - 22 януари 1997), Петър Стоянов (22 януари 1997 - 22 януари 2002), Георги Първанов (22 януари 2002 – 22 януари 2007, 22 януари 2007 - 22 януари 2012), Росен Плевнелиев (22 януари 2012 - до встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава, планирано за 22 януари 2017).


Бащата на Перестройката Михаил Горбачов


Роналд Рейгън е от малцината, успели да избегнат Проклятието на Текумзе


Дилма Русеф е отстранена от длъжността президент на Бразилия

Първият мъж на ЮАР Джейкъб Зума с една от 8-те си съпруги
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ