28 Март 2024четвъртък20:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Повест за истинския човек

/ брой: 252

автор:Боян Бойчев

visibility 4801

Сигурно повечето момчета мечтаят да станат пилоти. Поне така беше, когато бях дете. Аз също мечтаех един ден да се кача на тези метални птици и да летя високо и надалеч. Дори тайно исках да стана военен пилот. Може би имаха влияние и филмите, които бях гледал. Но ме очакваше разочарование, защото сложих очила. С проблеми с очите няма как да пилотираш изтребител, казаха родителите ми. Мечтата обаче остана. Сглобявах модели на самолети, гледах филми, четях книги за пилоти асове. Но тази, която ме разтърси, беше "Повест за истинския човек" на Борис Полевой.
За тези, които не са я чели - в нея главният герой е Алексей Мересиев. Негов реален прототип в живота е героят на Съветския съюз майор Алексей Маресиев. След въздушен бой самолетът му е свален, а летецът 18 дни пълзи в снежната гора,  храни се с корени и дребни животни, докато стига до територия, контролирана от Червената армия. Краката му измръзват и са ампутирани и заменени с протези. Но пилотът намира в себе си сили и след упорити тренировки се връща в строя и отново участва в битките срещу нацистите. Общо във Втората световна война има 11 доказани въздушни победи, 7 от които са след ампутацията.
На книгата попаднах преди дни, докато се ровех в библиотеката си. И сякаш отново се върнах в онези години. Спомних си какво вдъхновение бе за мен главният герой със силния си борбен дух. Един учебник по мъжество. Как да оцелееш, когато изглежда, че нямаш шанс. При това - да останеш човек. Да се бориш да живееш, защото знаеш защо живееш.
Наистина впечатляващо произведение, чието първо издание се оказа, че било точно преди 70 години - през 1946 година. Оттогава книгата е претърпяла 80 издания, преведена е на 49 езика. Малко по-късно по нея е създаден филм, който също си спомних, че съм гледал.
И си мисля, че в днешното съвсем негероично време е нужно да препрочетем тази книга. Със сигурност младите хора у нас не са я чели. Но в книги като нея може би се крие онзи пример, от който подрастващите имат нужда. Подвигът си е подвиг - не може и не трябва да бъде вкарван в идеологически рамки.
Не можах да стана пилот, но винаги съм се възхищавал на тези хора - силни, смели, достойни, отговорни, поемащи риск, но риск премерен и ако се наложи - готови на подвиг. Това си мислех, докато препрочитах тези дни книгата "Повест за истинския човек".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ