Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Нейков награди борците със 116 000 лв.

Мариан Владимиров

15. Април 2011 , брой: 87   672   0
Снимка
Спортният министър Свилен Нейков раздаде почетни плакети и държавни премии на борците и треньорите им за спечелените медали на европейското първенство по борба в Дортмунд. Награждаването пропусна бронзовата медалистка Станка Златева, която претърпя операция на коляното
Снимка Владимир Пагелски

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков отличи медалистите от европейското първенство по борба в Дортмунд с плакети и им раздаде премии на обща стойност 116 800 лв.
Себърните медалисти Тайбе Юсеин (63 кг), Леонид Базан (66, св. стил) и Иво Ангелов (60, кл. стил) получиха по 10 000 лв., а бронзовите Анатолий Гуйдя (60, св. стил), Христо Маринов (84, кл. стил), Елис Гури (96, кл. стил) и Станка Златева (72) по 8000. Премия получи и заслужилият пето място в кат. до 74 кг в свободния стил Кирил Терзиев. Треньорите им пък получиха по 6400 лв. за всеки медал.
Спортист щ1 на България за 2007 и 2010 година Станка Златева не присъства на церемонията, тъй като претърпя операция на коляното и се възстановява. Министър Нейков отличи борбата като най-добре представящият се спорт на международната сцена и обеща, че държавата ще продължава да подкрепя състезателите и треньорите им.
Симеон Щерев, треньор щ1 на България за 2010 г. и старши треньор на националния отбор в свободния стил, пък заяви, че основните цели пред борците сега са световното първенство в Истанбул през септември и извоюването на максимален брой квоти за Олимпийските игри в Лондон 2012.

Олимпийската вицешампионка по борба от Пекин 2008 и 3-кратна световна шампионка Станка Златева претърпя успешно операция за възстановяване от травма в коляното. Спортист щ1 на България за 2007 и 2010 г. ще почива поне един месец, след което ще започне подготовка за световното първенство в Истанбул, което е олимпийска квалификация за Лондон 2012.
Златева е получила усложнение на контузията си по време на европейското първенство в Дортмунд. Нейният личен треньор Симеон Щерев съобщи, че в коляното на Златева се еобразувал израстък, който е дразнел хрущяла и това е довело да събиране на вода в коляното. Златева спечели бронзов евромедал в кат. до 72 кг в Дортмунд след загуба от укранинката и победа над французойката Синтия Ванеса.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"