20 Април 2024събота06:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

72% негодуват от икономическата политика на кабинета

БСП качва рейтинг, ГЕРБ е в застой след поредния срив в общественото мнение, сочи социологическо изследване

/ брой: 87

автор:Павлета Давидова

visibility 1800

72% от българите не са доволни от икономическата политика на кабинета. Те оценяват като "лоши" действията на управляващите, свързани с озаптяването на високите цени. Затова алармираха социолозите от агенция "ББСС Галъп интернешънъл" вчера. Същият процент е неодобрението към мерките на кабинета, насочени към материалното положение на хората. Две трети от анкетираните дават негативни оценки на управляващите в сферата на безработицата и здравеопазването. Единствените позитивни отзиви са свързани с отношението на ЕС към България - 42%, взаимодействието с Русия - 6%, и борбата с престъпността - 13%.
При редовното си месечно изследване от "Галъп" отчитат, че българинът е песимистично настроен към ситуацията, в която се намираме. 63% от анкетираните са на мнение, че България върви към по-лошо положение от настоящето. 68 на сто пък са песимисти за икономическото развитие на страната, съобщи социологът Първан Симеонов. Материалното положение на българина е влошено според 61%, а само 14 на сто очакват състоянието на финансите им да се подобри. Негативните нагласи проличават и в прогнозите за покачване на цените - 81% мислят, че основните стоки ще повишат стойността си в близките 3 месеца.
Почти половината от българското население се обявява в подкрепа на изграждането на АЕЦ "Белене", само 15 на сто са против. "Хората знаят рисковете от атомна централа в страната, нямат достъп до договора и не знаят дали договореностите са изгодни за България. Те обаче знаят, че без АЕЦ-а цените на тока ще се вдигнат, и подкрепят проекта", коментира Андрей Райчев.
БСП продължава да мобилизира електората си от средата на 2010 г., сочи изследването. Само през последния месец партията е покачила доверието в себе си с 3 пункта. Според данните социалистите са достигнали 20% одобрение. В същото време ГЕРБ запазва позициите си от предходното изследване и има 24,6 на сто обществена подкрепа. Преди година партията се е радвала на подкрепата на почти 40 на сто от българите. "Откакто са на власт, ГЕРБ изгубиха голяма част от поддръжниците си. В момента в доверието към тях има стъпаловидно спадане. Следващия месец ще знаем ще задържат ли позициите си, или ще продължат със срива", коментира Райчев. В момента ДПС би взело 6% при парламентарни избори, Синята коалиция е с около 4 на сто, "Атака" - почти 3. В същото време близо 38 на сто заявяват, че не биха гласували изобщо, отчитат от "Галъп".


БСП е единствената партия, която се държи отчетливо като опозиция. Всички останали правят уговорки, каза в интервю пред агенция "Фокус" още Андрей Райчев. По думите на Райчев причината доверието в БСП да расте за последния месец от 17,8 на 20,5 пункта е опозиционността.
"СДС непрекъснато прави уговорки, "от една страна, от друга страна, ще ги подкрепим за едно, няма да ги подкрепим за друго; ще бъдем конструктивни, ако те направят така, и т.н. СДС не се държи като алтернатива", убеден е социологът.
По думите му Сергей Станишев, който през цялата 2009 г. е бил в много неизгодна позиция, сега се държи като алтернатива. "Той казва - махнете го този, сложете мен или нас. Самият факт, че той е алтернатива, е огромно постижение. В момент, когато хората се чудят за кого да гласуват. За кого - ами, за БСП", допълни Райчев. По думите му това е сериозен успех за Станишев, който успява да изкара БСП от "дупката" и да се докара до възход.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ