28 Март 2024четвъртък12:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат оставка на Москов заради скандална наредба

Предвиден е ежегоден психопреглед за учители

/ брой: 254

автор:Аида Ованес

visibility 1980

Оставката на здравния министър Петър Москов поискаха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" заради наредба, в която е предвиден ежегоден психопреглед на учителите. Наредба 4 на МЗ, за която ДУМА писа на 6 юли т.г., предвижда на задължителен ежегоден медицински преглед да минават до 30 септември педагогически специалисти с форми на шизофрения, разстройства на настроението (афективни разстройства), психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества - злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества с последващи когнитивни и личностови промени, с епилепсия, психични разстройства на личността и поведението, с болест на Алцхаймер и др. деменции, да не могат да работят с деца. Наредбата е публикувана в "Държавен вестник" на 24 октомври т.г. С деца няма да работят и учители, които страдат от туберкулоза. При кихане, кашляне, говорене болният отделя туберкулозни бактерии, с което поставя под заплаха околните, мотивират се от МЗ. На педофилите също няма да бъде разрешено да работят с деца. 
Причина за недоволството на учителите е в чл. 5 от Наредбата, който предвижда педагози със здравословни проблеми, които работят с деца, да преминават на ежегоден медицински преглед. От синдикат "Образование" определят текста на този член скандален. Те припомнят, че всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. "Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност", пишат от синдиката.
"Така изписан, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари", пише в становището на синдиката. Оттам припомнят, че  от МЗ до момента не са предприели компенсаторни механизми и профилактични мерки за запазване на учителите от високия стрес.
От синдикат "Образование" напомнят за растящата през годините физическа, вербална и психологическа агресия, на която са изложени представителите на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор.
От синдиката настояват за оставката на здравния министър Москов, ако не бъде отменен скандалният чл. 5 от Наредба 4 и предупреждават за ответни протестни действия.
Това е поредното за т.г искане на оставката на Москов. По-рано петиция в интернет събра над 3500 подписа с искане за оставката на Москов заради пръстовия отпечатък и за скандала с турските ваксини.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ