Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Август 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

"Дама Пика" - вихрена фантазия на руски теми в Пловдивския куклен театър

Пенка Калинкова

9. Ноември 2016 , брой: 255   935   0"Дама Пика" в Кукления театър? Да, и е възможно да бъде дяволски смешно, лудо, умно и талантливо, когато към него посяга известният с нестандартното си мислене тандем Веселка Кунчева - Мариета Голомехова. От повестта на Александър Сергеевич Пушкин е останал сюжетът с някои реплики, другото е композиция по теми от руския живот с авторки Ина Божидарова и Веселка Кунчева. Спектакълът започва с любимо стихотворение и винаги когато търси обобщението, образа на ситуацията и състоянието на персонажите, в него звучат стихове - като "Бесове" на Пушкин и стихове на режисьорката. Произнесени от актьорите Живко Джуранов или Пламен Димов, те не звучат кукленосмешно, а са като вик, порив на душата.
"Дама Пика" на сцената на Пловдивския куклен театър си е кукленотеатрално представление, но в същото време е театър без определение или театър с определение от друг разред - тотален театър. Такъв, какъвто вече сме виждали във "Вграждане" и в "Аз, Сизиф" на същата режисьорка Веселка Кунчева и предпочитаната от нея сценографка Мариета Голомехова. Не е нов в екипа и композиторът Христо Намлиев, както и хореографът Стефан Витанов ("Вграждане"). Великолепно познаване и отиграване на символни състояния на руската душевност и бит - пиене на  алкохол и на чай, величайша леност и величайша скука, и тъга, очакване, несбъднатост - Пушкинови, Лермонтови, Чехови теми и състояния, но... през призмата на владеенето и на средства, и прийоми от кукленотеатралния арсенал. Нищо, че куклата е само една - на старата графиня, но каква кукла, какъв образ - огромна, с провиснали гърди, със замръзнала гримаса на вик (по Мунк) и с безволно поклащащи се безкрайни крайници. Озвучена с гласа на Мария Димитрова (тази необикновено танцувална актриса изпълнява ролята), но движена от партньорките си по линия на действието, Старата графиня представлява чудовищен образ на разрухата.
Разбира се, в основата на спектакъла е идеята за зловещата и пагубна страст към играта на карти, към парите, въплътена в образа на Герман, но надделява усещането и метафората за вихъра, за вихрушката и това е постигнато много видимо и красиво на сцената. Постигнато е чрез вихрените танци, чрез раздвижения от полъха на вятъра воал, в който се загубват като в безкраен тунел фигурите на танцьорите, в бесния ритъм, в крайните състояния на персонажите, тласкани от силни чувства и страсти. Дали е лезгинка или нещо познато от руския фолклор, но колко красиво, професионално танцуват осемте изпълнители. Комичното и силно драматичното вървят ръка за ръка, вървят паралелно и създават голяма амплитуда за различни физически действия и емоционални състояния. А синхронът във воденето на куклата, в обиграването на различни части от малкото сценично пространство в ширина и дълбочина, в смяната на сценични приспособления и костюми е просто забележителен.
Толкова много има да ни каже Веселка Кунчева за руския живот и за емоционалното състояние на играча, че не може да спре, да каже стоп на заигралата/разигралата се своя фантазия. Три финала, но какво от това! В спектакъла виждаме познати и непознати актьори, които с всеотдайност се въплъщават в слуги и господари, в главни и второстепенни герои. Разбира се, трябва да отбележим, освен Мария Димитрова (Графинята), Пламен Димов в ролята на Герман, но и Живко Джуранов в ролята на граф Сан Жермен, и Поли Христова - Лиза, а как изглежда и се движи Велизар Евтимов, който е съвършено копие на класически руски персонаж от ХІХ век... Ще запомним Ева Данаилова със "Студено е, колко е студено", Михаела Андонова с "Колко съм развълнувана", Наталия Василева - главна камериерка и "Аз съм Чайка", Александър Караманов... Понякога в театъра е толкова интересно, не-скучно.
 

Снимки Иван Дончев

 

 

Култура

 • Посоки
  Възпят в стихове и песни, този приказен край на Западна Сърбия предлага възможности за лечение, спорт, туризъм, културни развлечения и гастрономически наслади
  23. Август 2017 164
  243
  0

  Богата и ценна колекция от творби на известни сръбски художници от ХХ век може да се види в най-големия хотел "Палисад" в курорта Златибор. Иван Радович, Йован Бийелич, Сава Шуманович, Зора Петрович, Петар Добрович, Младен Йошчич, Мило Милутинович, Марко Челебонович, Надежда Петрович, Миодраг Мича Попович са само част от имената, чиито...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"