18 Април 2024четвъртък22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Младежи

На абордаж по Струма

Спускането по речните бързеи гарантира приток на адреналин и много емоции

/ брой: 88

автор:Павлета Давидова

visibility 221

"Нали няма да се удавя, плуването не е най-силната ми страна" - това е първият въпрос, който един от ентусиастите, отправили се на пътешествие с рафтинг, отправя към организаторите на мероприятието. Рафтингът е онзи екстремен спорт, който осигурява незабравимото преживяване да се спускаш с надуваема лодка (специалистите я наричат "рафт") по речни бързеи.
Митко и Сашо са двама от кандидатите да станат новите морски вълци по Струма. Няма да сме само мъжка компания, смеят се те, сочейки към двете дами, с които ще делят лодка. Общо 6 души и един инструктор ще порят вълните на реката в една от няколко лодки, подготвени за целта. "Няма да имате време за свалки на борда", порязва ентусиазма им един от инструкторите. Те са група усмихнати шемети, шепти Цани, една от кандидат-рафтърките. Ако новите пътешественици са притеснени, хората, които трябва да ги подготвят за пускането по бързеите, изглеждат нетърпеливи да се пуснат по водите.
"Преживяването е неповторимо. Вижте само как слънцето се отразява във водата, случихте на време, хайде да се качваме, ще има какво да разказвате като се върнете", бърза да натовари смелчаците по лодките Делян, един от инструкторите.

Само без паника

като се обърнете с лодката и цопнете във водата, дава нареждания Делян. "В противен случай може да повлечете и останалите към водите. Ориентирайте се къде е брегът и го давайте спокойно, ще ви извадим". "Ама аз не мога да плувам", осъзнава ситуацията Митко, представяйки си как пада зад борда и е погълнат от пенестите води на реката. "Тези момчета изглеждат надеждни, може пък да ги оставя да ме спасят, ако падна, а и вие ще помагате" - отправи влажен поглед към съекипниците от лодката си неумелият плувец. Смелчаците за екстремното пускане получават подробно обяснение как трябва да държат греблата, какво да правят, ако паднат зад борда и как да спасяват изгубения екипаж. "Декларациите, моля" - Делян събира документите, според които кандидатите за пускане по реката твърдят, че никой не ги е бутнал в лодката насила и че съзнават рисковете при пускането с рафтинг по иначе бесните води на Струма. Мине ли процедурата с разясненията, лодките се пускат по реката.
Преди обаче да се натоварят по рафтовете, всички са получили специални неопренови костюми. "Мокро!" е първата мисъл, която пронизва Цани веднага щом нахлузи екипировката. Костюмите са важна част от спорта. Материята поддържа температурата на тялото нормална, дори ти се струва, че пази топло. А веднъж влязъл във водата, почти си вярваш, че си сух, обяснява Иван, друг от инструкторите.

Мястото на събитието

е Кресненското дефиле. В частност - ханчетата преди Кресна. На сравнително малък периметър са разположени няколко паянтови сгради на 3-4 фирми, примамващи с оферти за спускане по реката. Уреждането за рафтинга става най-лесно с предварително записване. Работа върши и ваучер за платени онлайн услуги, но може да се запишете и на място. "Нарядите" са разделени на три - обикновено първото спускане за деня е в 10 ч., после има в 13 и 16. Може да има известно отлагане, ако предходната група се забави в изтеглянето по водите. В един и пет обикновено всички осъзнават, че групата преди тях се е погрижила костюмите да са вир вода и идеята за обедно пускане изглежда по-лоша от сутрешната проба на водата.
"Сутрин е студено, а и трябваше да станем по тъмно, за да сме тук в 12", Сашо връща в реалността и припомня, че 120-километрово пътуване от София до Кресна в събота означава нереално ранно ставане за почивен ден.
Неопренът не е единствената екипировка, с която клубовете са осигурили групата. Всички имат и шушляково яке, което пази да не подгизнете съвсем. Каската и жилетката са

задължителни атрибути

обяснява инструкторът Денис. Никой от колегите няма да ви пусне в реката, колкото и да се опитвате да ни убедите, че имате опит, или пък сте перфектен плувец. Дори и да сте твърдоглави, скалите са по здрави от егото ви, назидателно обяснява той. За краката от рафтинг клуба са подготвили специални неопренови чорапки, или нещо като маратонки. "Май не уцелилих размера, или не ги застъпих добре с костюма", мърмори Митко, който още преди да е нагазил в дълбоките води на Струма, успява да си образува миниезерце за краката по време на спускането.
В началото водите са спокойни. "Работете в екип. Синхронът в гребането е изключително важен. В противен случай лодката ще се носи неуправляемо по вълните, или пък ще си се въртите в кръг", анализира ситуацията друг от инструкторите Денис. "Нещо не ни се получава, не ни бива да работим като един. Сашо, какво правиш, нали уж беше ходил на курсове по гребане. Излиза, че няма значение дали имаш опит или си новак като мен", възмущава се от липсата на синхрон в екипа Цани. Надеждата й е фактът, че има достатъчно време да влезе в ритъм с останалите на лодката.
"Да ги вземем на абордаж", изкрещя Митко по адрес на лодка вляво на борд. "Само на ръка разстояние, водата е спокойна, давайте да ги изкъпем", продължава вдъхновено той. Законът на морските вълци е да не остане сухо място по противниковия екипаж. Загребвате колкото се може повече вода с греблата и я изсипвате върху другите", вдъхновен е той. В следващия момент обаче всички в лодката му са погълнали достатъчно вода при морската битка и се оттеглят безславно. "Другия път са наши", успокоява мъжкото его Цани.
"Иии раз, иии раз", отеква гласът на инструктора Денис, контролиращ действията на моряците през цялото време. От време на време се правят малки почивки, за да не се претоварите от гребането. Някъде по средата на маршрута пред новите морски вълци изкниква 3-4-метрова скала, надвесена над реката.

Хайде да поскачаме малко

изненадва пътешествениците капитанът на кораба Денис. Няма да ми излезете от реката сухи, за какво сте дошли иначе. Ако някой случайно стигне дъното, да се обади, че не знаем колко е дълбоко, подсмихва се Денис, подтиквайки екипажа да се пробва. "Лелее, сега знам как се чувстват тапите от шампанско. Заради тази жилетка изскочих за 2 секунди и пак не разбрах колко е дълбоко", коментира възбудено скока от скалата си Цани. "Разтръскай тая мокра грива", подвиква неин съекипник, визирайки мокрите пръски, които хвърчат от нея при излизането й от водата. "Хайде, смелчаци, продължаваме да гребем, остават има няма 3 километра", нарежда капитанът и екипът бързо заема местата си на палубата. Ако се уредите да си намерите дълбко място, може сами да предизвикате "авария" и целият екипаж да падне зад борда, подстрекава екипа си Денис. Всичко е контролирано и ще успеете да се натоварите обратно на лодката. Докато се усетите, ще сме преминали 7-8 км от водите на Струма. Ха, че да не би да наближава краят, почти проплаква вкупом екипажът. "Не може ли да се пуснем още малко надолу по реката, ей къде е Гърция", дава предложение Митко. Денис обаче бързо убива ентусиазма като напомня, че всички в лодката са без документи и ще имат проблеми с властите. В крайна сметка героите слизат на брега, където отново ги чака бус. Рафтовете се товарят, а групата ентусиасти застава за мокра снимка.
Три часа са били уплътнени качествено и запомнящо, коментират новите покорители на Струма. "Защо не гребете срещу течението, то надолу всеки може", подвикват от брега група рибари, недоволни, че групата е подплашила рибоците с крясъците си. Никой обаче не им обръща внимание, защото новите покорители на Струма вкупом крещят: "Чакайте ни пак съвсем скоро".


Какво е рафтинг

За спускане с рафтинг не ви трябва почва. Необходима е река, която да е достатъчно пълноводна, а по възможност да има и бързеи. В България за целта се изполва най-вече Струма, но има и пускания по Арда и Места. Най-подходящото време за рафтинг е краят на март и целият април, тогава водите в България са най-пълноводни. Рафтингът е спускане със специални надуваеми лодки по буйна река. Първообразът на този спорт идва от Северна Америка. Първите рафтъри са дърварите, които са се спускали с привързани трупи по реките. Понятието "рафтинг" идва от английската дума raft - сал. Спортът е известен и като whitewater rafting заради цвета на белите разпенени води, в които се спускат рафтърите. На борда има място за 6 или 8 души, като в това число не е включен инструкторът, който управлява с греблото си лодката от задната й част.


Мокрото пътешествие започва с инструктаж "на сухо", в който всеки научава каква роля играе за безаварийното пускане на екипа си


"Дръжте здраво греблата" - е едно от основните правила по време на бясното спускане по реката
снимки клуб Reflip

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ