23 Април 2024вторник09:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 80 филма очакват зрителите на "Киномания"

Бернардо Бертолучи записа специален поздрав към почитателите на фестивала

/ брой: 256

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 157

Над 80 филма ще покаже юбилейното издание на "Киномания", селектирани в специални филмови сесии - детско кино, Фестивал на френския филм, заглавия, посветени на музиката и велики музиканти, хитови продукции, златни класики и др. На пресконференцията по повод предстоящото събитие бе излъчено ексклузивно обръщение към зрителите на фестивала от именития италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечтае. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което "Киномания" представя някои от най-ярките му произведения - "Последно танго в Париж", "Двадесети век", "Последният император", "Чай в пустинята", "Открадната красота", "Мечтатели", "Обсадени", който ще бъде показан за първи път у нас, и др. Ретроспективата се осъществява със съдействието на италианския продуцент Джанфранко Пиерантони. Той е и сред инициаторите на наградата "Майстори в кинозанаята", чието първо българско издание ще се проведе на 15 ноември в кино "Люмиер" - непосредствено преди прожекцията на "Малкият Буда".
Организаторите от НДК показват в предфестивални прожекции от тази седмица всичките седем филма на великия Андрей Тарковски (1932-1986) по повод 30 години от кончината на прочутия режисьор - "Иваново детство", "Андрей Рубльов", "Соларис", "Огледало", "Сталкер", "Носталгия" и "Жертвоприношение", с който печели наградата на журито на фестивала в Кан. Първите пет са на реставрирани от "Мосфилм" копия на DCP. В началото на 80-те години на миналия век Тарковски напуска СССР и последните си два филма - "Носталгия" и "Жертвоприношение", снима в изгнание - съответно в Италия и Швеция. Дълбоко лични, изключително кинематографични и много близки до живота - такива са произведенията на видния кинематографист, който умее да превръща киното в поезия. Самият Тарковски казва, че ако правиш кино, трябва да му отдадеш живота си - то ти принадлежи и ти принадлежиш на него. А шведският майстор Ингмар Бергман споделя: "Тарковски за мен е най-големият световен режисьор, той измисли нов киноезик, улавя живота като отражение, живота като мечта."
Българският филм "Слава" ще открие тазгодишното издание на най-популярната кинопанорама у нас на 17 ноември в зала 1 на НДК, както ДУМА писа. "Слава" е дело на успешния режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали отличения с куп награди "Урок". В главните роли участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова. Продукцията спечели 5 награди от "Златна роза", две награди от Задар, както и Диплом на Федерацията на кинообществата от фестивала в Локарно. Още пет най-нови български филма ще бъдат показани в програмата - "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Балканска хармония - истина или сън" на Атанас Киряков, "Опит за биография на лицето Х" на Васил Живков, "Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич" на Галина Кралева и "Зоотроп" на Сотир Гелев.
"Киномания 2016" ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи 30-годишния юбилей на знаменитото събитие с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша, подбран от двигателите на "Киномания" Хермина Азарян и Владимир Трифонов, са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

Гледаме най-новите творби на Алмодовар, Скорсезе, Алън и Гибсън

Една от големите новини на фестивала е договарянето на най-новия филм на Мартин Скорсезе - "Мълчание", чиято официална световна премиера ще се състои на 23 декември, а първата прожекция в България ще е на 14 януари от 19 ч. в зала 1 на НДК. "Мълчание" залага на Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин'я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Андрю Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Лиъм Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник. Религиозната тема не е нова за Скорсезе, който е режисьор и на емблематичния "Последното изкушение на Христос" (номиниран за "Оскар" за режисура), както и на "Кундун" (с 4 номинации за "Оскар"), които ще бъдат показани в рамките на "Киномания", също през януари, по повод премиерата на "Мълчание", информират организаторите.
В програмата е и последният филм на отдавна доказалия се и като актьор, и като режисьор Мел Гибсън. "Възражение по съвест" разказва за военния лекар Дезмънд Дос, който отказва да носи оръжие и да убива. Филмът е по действителни събития и пресъздава най-кървавите сражения във Втората световна война - битката при Окинава, където Дос спасява 75 души. Така той става първият в американската история отказал се по съвест военен, отличен с медал за воинска храброст. Самият Гибсън споделя, че е искал да отдаде почит на истински герой, какъвто е Дос, на фона на всички измислени супергерои, с които напоследък киното ни залива. Главните роли във филма са поверени на Андрю Гарфийлд, Сам Уортингтън, Тереза Палмър, Хюго Уийвинг и др. Прожекцията e в зала 1 на 23 ноември от 19 ч.
Новото произведение на Педро Алмодовар - "Хулиета" (от конкурсната програма на Кан), разказва за борбата на една майка да оцелее сред несигурността относно съдбата на дъщеря си. В ролите са Ема Суарес, Адриана Угарте и Инма Куеста. Това е 20-ият филм на Алмодовар и е създаден по текстове от изящния сборник "Бягство" на канадската нобелистка Алис Мънро. Филма може да гледаме в зала 1 на НДК на 22 ноември от 19 ч.
По традиция "Киномания" ще покаже и най-новото от неповторимия Уди Алън - на 26 ноември от 19 ч. в зала 1. "Кафе общество" е за трансформацията на Джеси Айзънбърг от невротичен дребен чиновник в общителен бохем. Алън разказва завладяваща носталгична история за отхвърлена любов с всички свои обичани похвати - чудесна музика от епохата, перфектен диалог и неподражаеми персонажи. За обстановката допринася и работата на именития оператор Виторио Стораро, който майсторски пресъздава епохата на Златната ера на Холивуд и апогея на нюйоркската мафия през 30-те години на миналия век.

Пристига френската режисьорка Даниел Томпсън

С филма "Сезан и Емил Зола" на 21 ноември от 18.30 ч. в кино "Люмиер" се открива Фестивалът на френския филм в рамките на "Киномания". Киноразказът е за двамата гиганти в областта на културата от ХтХ век и техните близки отношения още от училищната скамейка до края на живота им. Този филм е дело на изключително известната във Франция Даниел Томпсън - писателка, сценаристка, авторка на диалози и кинорежисьорка, родена през 1942 г. в Монако в артистично семейство - баща й Жерар Ури е легендарен кинорежисьор. След успешно сътрудничество с него и с други известни режисьори, през 1999 г. Даниел Томпсън започва своята самостоятелна кариера като режисьорка, като осъществява филмите "Коледен сладкиш", "Часова разлика", "Фотьойлите на партера", "Правилата са сменени", "Хората, които се целуват" и заснетия през 2016 г. "Сезан и Емил Зола".

"Мълчание" - реж. Мартин Скорсезе
 

"Кафе общество" - реж. Уди Алън
 

"Хулиета" - реж. Педро Алмодовар
Снимки НДК

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 359

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 419

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 313

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ