24 Април 2024сряда06:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

БСП е патриотична сила

България има остра нужда от обосновано национално самочувствие и от опониране на крайния национален нихилизъм

/ брой: 256

автор:Мирослав Попов

visibility 2341

Трета политическа сила на президентските избори стана коалицията "Обединени патриоти - ФНСБ - Атака - ВМРО". В това нямаше особена изненада. "Атака" преди десет години бе стигала почти до 10 процента. ВМРО е влизало в парламента с доказани два-три процента. Фронтът за национално спасение - с повече. Искрено изненадани бяха само някои, изключително незадълбочено мислещи "анализатори", известни с декламационния и "прокурорския" профил на изказванията си, с любим фокус "разобличаване" на "национализма".
Как трябва да разбираме изборния успех на патриотичния блок и какво следва от него? По мои проучвания, не по малко от една трета от българските избиратели имат подчертани пропатриотични нагласи и проявяват изострена чувствителност към патриотичната проблематика. И в близките години техният дял леко ще расте. В самата БСП те са мнозинство. Спорил съм с представители на "Фронта" и на "Атака", че именно БСП е най-голямата патриотична партия в страната, нещо като "Батко" в патриотичното семейство. Да припомня - през 90-те години БСП постигна определени успехи, именно привличайки и удържайки в орбитата си хора, за които "патриотизмът е нормалното им агрегатно състояние", според находчивия афоризъм на Николай Хайтов. С тези хора "Лява България" има традиционна духовна връзка, въпреки че по едни или други причини хиляди българи, симпатизанти на БСП, през последните 15 години се преляха към патриотичните партии. Недопустимо е да се проявява някакво "опекунство" или нещо подобно; нужно е взаимоуважително, равноправно сътрудничество. Офертата на Лява България е ясна - на втория тур кандидатската двойка Радев - Йотова е по-пропатриотична и е естествено да получи електорална подкрепа от избирателите на блока "Обединените патриоти".
През 90-те години БСП удържа на колосален политически и медиен натиск на радикалната десница - с аргументите на социалната истина и с подчертано родолюбиви позиции. Всъщност БСП винаги е била патриотична партия и никога не е изпадала в плен на някакъв националистически шовинизъм. Партията на българските социалисти е противник на ксенофобията, откакто се помни. С националистите може и следва да се партнира не само по повод на избори. Решението на "Президентски избори 2016" трябва да се търси именно на плоскостта на родолюбивото послание и родолюбивата платформа, които да събират социалисти и патриоти.
В лицето на Румен Радев левицата издигна човек, обладан от идеята да служи на България. Обосновано е решението преди втория тур БСП да не преговаря с други партии, участващи в състезанието за електорална подкрепа. Не че няма нужда от такава - има и то огромна, но водещото в случая трябва да бъде ясното заявяване на пропатриотична политика от двойката "Румен Радев - Илияна Йотова". Тя трябва да е заявена пределно еднозначна: "Ние сме патриотичната кандидатпрезидентска двойка на финала". Доколкото познавам избирателните корпуси на партиите от патриотичния блок, те ще откликнат на подобно послание. Конкретният разговор по "патриотичния конспект" очевидно ще се разгърне след изборите.
България има нужда от национален спор коя е патриотичната политика сега, през 2016 година. Има остра нужда от обосновано национално самочувствие и от опониране на един тип публично говорене, което не може да не се оцени като краен национален нихилизъм. Именно той е "противникът", по правило с промит мозък. Нашият свят е в глобална криза и броят на държавите, в които гражданите могат да си тананикат "Нема такава държава", расте. Неолибералната утопия се проваля повсеместно. Но няма добро място на света за народ, който се самоотравя с краен национален нихилизъм. Отговорът защо като нация сме толкова зле, започва с анализ, кои са най-големите глупости, които "направихме" (бяхме подведени да направим) в годините на прехода.
Не сме глупави. Като народ имаме многобройни поводи за национална гордост. Да построиш и десетилетия да експлоатираш първата атомна електростанция на Балканите е освен друго, родолюбиво дело. Да строиш 100-хилядни танкери - също. Да преведеш и издадеш на български език основните западноевропейски автори на нашето време - говоря за времето преди 89-а година, често в тиражи, по големи от тези, в които се издаваха в отечествата си, също е  патриотизъм. Да създадеш фармацевтични и козметични производствени и търговски компании, продаващи качествени продукти по света, е сериозен повод за икономически патриотизъм. Искахме да сме горди с индустрията и с културата на народа си. Да се прибираш след всяка олимпиада с по две три дузини медали също. Не го оценявахме навремето; сега реколтата от медали е символична. Да изградиш най-мощната компания за автопревози в тази част на света - и то. Всичко това, вместо да бъде подхванато и разгърнато, бе зарязано, разрушено, подиграно. "Атомна електроцентрала? Гьол някакъв!"
Ако не се обичаме, никой няма да ни обича. БСП е патриотична сила - и преди 25 години, преди 125 години и днес. Гласът за ген. Радев е глас за една по-родолюбива България - и това е. Преди две десетилетия БСП издигна чудесен призив: "Заедно за България". Точно днес му е времето.  
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ