24 Април 2024сряда05:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Илияна Йотова:

Не искаме президент грешка

Хората харесват ген. Радев, защото той излъчва нужната им сигурност и желание да бъде гарант на техните интереси, убедена е кандидатът за вицепрезидент

/ брой: 257

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2256

Илияна ЙОТОВА е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Националната академия по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ. Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП. Депутат в 40-то Народно събрание. Член на ИБ на БСП. Евродепутат от Групата на социалистите и демократите. Ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. През този мандат като евродепутат Йотова е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи; заместник-председател на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС - Черна гора; член на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието; заместник-член в Комисията по регионално развитие, в Комисията по правата на жените и равенството между половете и в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб. Владее френски, английски и руски език. Омъжена, има син.


"Маската на Цачева падна, скара се с всички, които не я подкрепиха"

"Ще приключим с "ястребската политика" по отношение на Русия"
"България се управлява от хора без познания да заемат такива постове"

- Г-жо Йотова, в интервю Борисов призна, че е сбъркал с кандидата за президент Цецка Цачева. Какъв е коментарът ви?
- Цачева се явява на президентските избори като грешка. Така каза министър-председателят, който я издигна. Ние не искаме президент грешка. Достатъчни ни бяха последните пет години. Искаме достоен, интелигентен и знаещ президент, какъвто е ген. Радев. От изборната нощ Борисов експлоатира страха, заплашва българските граждани. Превръща се в образа на страха. Румен Радев е лицето на надеждата.
- Споделете впечатленията си от предизборните срещи с хора от различни краища на страната. Кое е основното послание, което отправиха към вас?
- Да променим България. Българите искат да бъдат граждани, а не поданици. Имат огромни очаквания и надежда за кардинална промяна след президентските избори, не искат да живеят повече така. Недоверието в политическата класа е голямо. Двадесет и седем години няма справедливост, няма солидарност. Българските граждани се чувстват изоставени и често ми казват, че няма държава. Поискаха от нас да им върнем държавата.
- Кои са най-големите им проблеми и страхове?
- Хората нямат увереност в утрешния ден. Огромна бедност и мизерия, ниски доходи, с които едва свързват двата края - проблемът за оцеляването е основният. Чух родители, които съветват децата си да напуснат страната и да си търсят късмета и бъдещето навън. Това не е нормално, не е човешко. Наслушали са се на предизборни обещания и не им вярват. За това очакванията към нашата кандидатпрезидентска двойка са толкова големи. Хората се страхуват да останат вкъщи, почти няма неограбен български дом. Това е страшна статистика.
Към това се прибавят големите страхове, свързани с миграция, бежанци, международни конфликти, противопоставянето Изток-Запад. България има нужда от водачи, които да носят на хората спокойствие и увереност в силата на институциите, на държавата, която знае каква е ситуацията в света и ще ги преведе през този брод. Това именно очакват от нас. Харесаха кандидата за президент ген. Румен Радев, защото е водач, излъчва сигурност и стабилност, защитник и гарант е на интересите на българските граждани. Ние знаем, че ще бъде трудно, но ще излезем от тази криза заедно с хората на България - това е нашето послание. Заложихме на срещите с тях, които понякога продължаваха над 2 часа, но не оставихме въпрос без отговор. Не правихме плакатна кампания.
- Плакатната кампания на ГЕРБ не пожъна успех. Навярно заради пълната увереност, че победата им е в кърпа вързана и залагайки на други прийоми, не си дадоха много зор.
- Цачева и Манушев правиха кампания за по 15 минути, която бе обида за хората, те открито го споделяха с нас. Докато слязат от бронираните коли, трябваше да се качват обратно, казаха ни възрастни хора. Цецка Цачева говори с клишета, със заучени речи, независимо дали е в бедното село или проспериращия град. ГЕРБ разчитаха на партията-държава, която чрез лостовете на държавната и местната администрация си набавя сигурни гласове. Осигуряват си ги с всяване на страх, следят, записват, заплашват, че ако не гласуват за тях, хората ще останат без работа. Записват в списъци и следят миньорите от Бобов дол как ще гласуват, вместо да им дават заплати. Заплашват читалищни дейци, че ако не си отстъпят мястото в изборните секции, от следващия ден са без работа. Това е моделът избори на ГЕРБ.
- Това е демокрация в действие...
- Репресията на ГЕРБ след първия тур скочи. Започнаха масово да купуват гласове. Кметове от ГЕРБ се превърнаха в наказателна рота и тръгнаха да заплашват хората. Заплашват със спиране на тока, със затваряне на детски градини и световен апокалипсис, както каза кметът на Сливен. Градоначалникът на Септември се разхожда в изборния ден в секциите, за да плаши хората. Други плашат, че ще спре санирането. Ако продължават така, хората ще ги изгонят с камъни. Вече имаме такъв прецедент. Спомнете си Варна.
- Дали обаче тези действия няма да си постигнат целта и хората да се стреснат?
- Хората преодоляват страха, резултатите на първия тур им дават самочувствие. Когато веднъж пречупиш черното огледало на страха, тогава и хората започват да се чувстват наистина граждани. Много разчитаме на това.
- От ГЕРБ стигат и още по-далеч, като вещаят катастрофа за държавата, ако не спечелят президентския вот. Цитирахте кмета на Сливен за апокалипсиса.
- Кампанията на ГЕРБ не се водеше от кандидата Цачева, защото ги е срам. Водеше се от Цветан Цветанов, който освен натиска към хората и бизнеса, цели и своята лична реабилитация. Явно се готви окончателно да си вземе партия ГЕРБ. След изборната нощ кампанията се пое от министър-председателя, който очевидно се почувства заплашен. Включиха се и всички министри. Най-гласовитите са Кунева, Лукарски, Митов, Ненчев, Бъчварова. Те са двойно мотивирани. Страх ги е от Борисов, а и се борят със зъби и нокти за кокала, за личното си оцеляване, защото министерските постове са много сладки. Много обичам да слушам как Кунева говори за десни ценности. Дали тези десни ценности предопределиха нейното участие в ляв кабинет на Сергей Станишев и точно те й помогнаха той да я предложи за еврокомисар? Добре, че бяха тези избори, за да разберем, че имаме външен министър. Всъщност Митов се прочу с това, че издъни Борисов с Кристалина Георгиева за ООН, защото той беше в дъното на атаката срещу Ирина Бокова. Какъвто и да е резултатът от президентските избори, той заедно с министъра на отбраната ще бъдат първите, сменени в този кабинет. Тежко подведен и изложен, провален е Борисов от тези двама души. България се прочу с това, че има три политики на отбраната и три външни политики - на външния министър, на министъра на отбраната и на министър-председателя. Като своеобразен гуру участва и Плевнелиев. Чуждите дипломати ни се смееха. Този кабинет е провален, президентските избори и кампанията станаха катализатор, за да стане този провал видим за всички български граждани.
- Къде е Цецка Цачева в това агресивно, предизвикано от паника, поведение?
- Най-точното място на Цецка Цачева беше определено от Борисов, който я предложи. Той категорично заяви, че е грешка нейното издигане за кандидат-президент. Тя отвърна с агресия към нас. Маската й падна и от "майка на нацията" и обединител стана разединител, само за дванадесет часа след изборите се скара с всички, които не я подкрепиха - арогантно, безскрупулно, така както шест години управляваше Народното събрание. Говори срещу тоталитаризма и времето преди 89-а година, а Борисов заяви, че една стотна да построи в България от онзи период, ще бъде успех за днешна България. Нека да се изяснят помежду си, кой е по-лицемерен. Когато Цачева се е издигала по партийна линия, ние с Румен Радев сме били още студенти. Човек, който зачерква част от биографията си, зачерква и бъдещето си, не се уважава и трудно се поглежда сутрин в огледалото. След като обиди една част от българския народ, като ги нарече безмозъчни, сега реши, че всички, които не гласуват за нея, са безмозъчни. Обяви война на всички, които не я подкрепят.
Колеги от ГЕРБ ми се обаждат да ми кажат, че се срамуват от поведението на министрите и на Цачева.
- Защо не пускат вицеадмирал Манушев на дебат с вас?
- Защото го е страх. Поканих го още преди първия тур, тогава си замълчаха. Изпратих и писмо до неговия щаб. В сряда видяхте празния стол в студиото на Нова телевизия. Не искам да спекулирам на тази тема, но очевидно той се страхува от пряк дебат. Твърдя, че този човек е неподготвен да бъде вицепрезидент.
- Митов, Цачева, целият управленски апарат на ГЕРБ не спират да говорят за евроатлантическите ценности и ни плашат с международна изолация, ако генералът влезе на "Дондуков"2. И най-страшното в техните глави - ще завием към Русия. Що за небивалици са това? Защо вечно трябва да сме нечий сателит?
- Митов трябва незабавно да си подаде оставката, защото той няма представа от международни договори, няма понятие от взаимоотношения между институциите - национални и международни. Казали сме го категорично - посоката на България е равностоен член на Евросъюза, а не негова провинция.
НАТО и ЕС са организации, в които не членуваш като в секти. Там те уважават, ако имаш мнение - сериозно, добре аргументирано, защитимо, ако имаш достатъчно съюзници, за да можеш да го прокарваш. За това се изисква познание, грамотност, сила, дипломатически усет. Мечтая за онази България, с която се съобразяват, а не тя да кима утвърдително пред всички останали. Да се подлага на съмнение членството ни в ЕС и НАТО е такова глупаво клише, че трябва да се срамуват тези, които го използват. Само от тези приказки се разбира, че това са изключително неграмотни хора. Един от най-големите проблеми на България е, че в момента се управлява от хора, които нямат познанията да заемат такива постове.
- А за отношенията с Русия?
- Ще приключим с "ястребската политика" по отношение на Русия. Имаме нужда от нови икономически проекти с руската страна и от възстановяване на нормалните ни духовни, културни и православни връзки. България ще бъде част от коалицията с други европейски държави за незабавното спиране на икономическите санкции срещу Русия. Те не решават нищо, но докараха до фалит много български и европейски производители.
- Споменахте страховете на българите, породени от мигрантите и бежанците. В качеството си на евродепутат активно работите по тези проблеми. Как се справят управниците ни на този фронт?
- Ако България продължава да бъде немият свидетел на начина, по който се разрешава мигрантската криза, има огромна опасност да се превърнем в бежанското гето на ЕС. Това са сериозни проблеми, които, независимо дали предстоят президентски избори или не, трябва да бъдат решавани. Каквото и да говори Бъчварова, границата ни днес е тотално пробита. Сериозно е развита трафикантската мрежа, която "доставя" всеки ден няколкостотин души в България. Сърбия много сериозно контролира границата си с нас. Само от началото на годината ни е върнала 15 хиляди. Друг е въпросът дали нашите служби са ги обхванали. Ако не са, това е изключително опасно, не знаем кой е на наша територия.
Никой у нас не коментира една среща на министрите на отбраната на страните от "Балканския маршрут", включително и този на Сърбия, която не е член на ЕС. Българският министър на отбраната не бе поканен. Очевидно Европа няма доверие на провалени политици като него, затова го изхвърля от сериозния разговор какво следва след окончателния провал, който е на път да се случи, на споразумението между ЕС и Турция, в частта му за връщане на мигранти от Гърция обратно на турска територия. В този важен разговор България не участва. Ако отново се отвори "Балканският маршрут", къде ще се пренасочат идващите? Ако днес имаме страхове за турската граница, утре ще се страхуваме за гръцката и македонската граница. Как ще се справи България - това е същественият въпрос, а те ни плашат със скелети от гардероба и с призраци за тоталитаризъм.
- И все пак успява ли правителството да разреши проблема с мигрантите?
- Бъчварова обеща да направи най-големия център в Харманли от затворен тип. Защо досега това не е изпълнено? След 19 часа жителите на града се страхуват да ходят по улиците. Докато се губят в някаква неопределена риторика, приеха постановление 208 за трайно заселване и интеграция на мигранти, при това прехвърляйки цялата отговорност на кметовете на общините. Те трябва да осигурят на мигрантите жилище, безплатно образование за децата, здравеопазване, заетост, социални помощи. Кой номер е постановлението на Министерския съвет, което осигурява същите условия за българските граждани? Толкова неграмотно звучи изказването на Бъчварова, че така спазваме европейските норми. Ако има такива, то те се отнасят за бежанци, а не за нелегални икономически мигранти, които са нарушители на държавната граница и като такива трябва да бъдат връщани обратно. Ето защо България трябва да бъде сериозен участник в диалога за подписването на другото споразумение с Турция, което ни дава възможност да връщаме и граждани на трети страни, т.е. не само турски граждани. Дълбоката ревизия на Дъблинското споразумение, участието на България в системата за пръстови отпечатъци - проблемите на дневен ред са много, а управлението е тотално безпомощно да се справи.
- Да се върнем на предстоящия вот. На чии гласове разчитате да ви подкрепят на балотажа в неделя?
- Бих искала първо да отбележа смешната и умилителна сценка как Цачева отива в централата на СДС, за да търси подкрепа. Показателно е, че гражданският съвет на реформаторите не я подкрепи. Всъщност Цачева стана заложник на турските гласове на партията на Местан. Изводите дали и как има намеса Ердоган, каква беше сделката за пощенския гълъб, ще оставим на нашите интелигентни читатели.
Имаме категорично решение и ще продължим кампанията, както я водехме досега. Не се обърнахме към нито един политически лидер, опарихме се след едни преговори и това беше много тежък урок за нас. На нашите срещи с ген. Радев идваха хора, които са с различни политически убеждения. В предишни избори са гласували за други партии, за други хора, но сега харесват това, което ние им предлагаме, свързват надеждите си с нас. Ние не разглеждаме българските избиратели като крепостни селяни на една или друга партия. Смятам, че за 27 години хората помъдряха и могат да преценят кой е по-подготвен за този пост и кой просто е сложен там. Между другото българският народ не бива да допуска втори път да се назначава президент. За първия път Борисов беше казал, че и магаре да върже, и то ще стане президент.
- Това е поредната демонстрация на подценяване на българските граждани!
- И на девалвиране на институциите. Сега хората го наказаха за подхода, за отношението към институциите. Ако избирателите на други партии се припознаят в нашите предложения за промяна, ще дадат гласа си за нас.


Джани Питела,
председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП:

Убеден съм, че генерал Радев и Илияна Йотова вече спечелиха сърцата и умовете на българските граждани. Те са отговорът на социалистите срещу непрестанните вреди, причинявани от режима на строги икономии на десницата. Пожелавам на генерал Радев и Илияна успех в неделя на президентските избори. Сигурен съм, че те носят със себе си нова социална и по-добра България на утрешния ден.


Българските граждани се чувстват изоставени и често ми казват, че няма държава. Поискаха от нас да им върнем държавата, споделя Йотова

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ