23 Април 2024вторник15:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По следите на човечността, или странични ефекти на добротата

В днешния високотехнологичен свят все по-често човешките чувства и моралните качества са изтласквани на заден план

/ брой: 258

автор:Альона Нейкова

visibility 5147

Световният ден на добротата (World Kindness Day) вече близо две десетилетия се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни. Празникът се учредява в Токио. Именно в столицата на Япония през 1998 г. се открива първата конференция на Световното движение на добротата. В събитието участват представители на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и местни организации. На конференцията се приема Декларация на добротата, като целта е да се пренебрегне самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Основното послание е, че всички живеем в един свят и трябва да мислим за мира, съвместното съжителство и щастието и да превърнем планетата в по-добро място заради самата доброта. Символът на движението е "Открито сърце" - дело на френския художник Орел.

Резултатите от изследвания на японски и американски психолози сочат, че колкото повече добрини правим, толкова по-щастливи ставаме. Според експертите, ръководени от Кейко Отаке по време на проучването в университета Куансей Гакуин и колежа Кобе, хората, които изразяват благодарност, нежност и позитивни чувства към близки и познати в конкретни всекидневни дела, не само са по-големи оптимисти, но и физически са в по-благоприятна кондиция и смятат живота си за хармоничен.
Учени от университета Мичиган (САЩ) са на мнение, че добрите хора по-рядко се разболяват и живеят по-дълго. Специалистите в продължение на 5 години наблюдавали 400 възрастни съпружески двойки. Партньорите, проявяващи внимание и загриженост един към друг, боледували два пъти по-малко. Експертите също така отбелязват, че отзивчивите хора живеят средно с 9 години повече, вероятно благодарение на факта, че имат по-здраво сърце и непоклатим имунитет. Защото когато човек прави добро на други хора, нивото на лимфоцити се покачва, а съдовете се разширяват.
Сред страничните ефекти на добротата е и изработването на хормоните на удоволствието. Когато помагаме на някого, мозъкът ни синтезира голямо количество ендорфини, известни като страхотно природно обезболяващо. Освен това ендорфините имат успокояващ ефект, неутрализират въздействието на стреса, неглижират депресивни състояния. Като проявяваме отзивчивост, изпитваме физическо облекчение, вече не се чувстваме самотни, а поведението на околните ни дразни по-малко. В крайна сметка проявите на доброта са придружени от душевна приповдигнатост, граничеща с еуфория, което се обяснява с изработването на хормона серотонин, регулиращ настроението ни.
Не е тайна, че в днешния високотехнологичен и забързан свят, уви, все по-често човешките чувства и моралните качества се оказват на заден план. И за съжаление очевиден факт е, че добротата намалява все повече. Затова празникът на 13 ноември е още един повод да си припомним съдържанието на тази важна категория на човешките отношения. Изобщо не е трудно да осъзнаем, че да правиш добро понякога нищо не ни струва, не коства кой знае какви усилия, време или средства. А резултатът често е колосален.
Именно благодарение на искрено добри дела и постъпки може да се постигнат единство и разбирателство. Доброто не се измерва с пари. Важното е да се даде минимален тласък, за да се случи магията му. Дори само една усмивка може да сътвори чудо, включително и за човека, който го прави. Добрина е да кажеш на някого мила дума, да благодариш, да помогнеш, да подкрепиш и вдъхновиш.
Важното е да сме добри - безгранично и безкористно, и да се стремим към това всеки ден, а не когато е отбелязано в календара с празниците. Затова утре (а защо не - още днес) раздавайте добрина - така, както можете, както ви хрумва, както ви идва от сърце. И нека всеки ден някой прави добро и за вас. Така светът, в който живеем, ще стане по-приятен, по-топъл и по-красив.


Език, който глухите могат да чуят...


Съществуват немалко афоризми и мъдри мисли във възхвала на добротата:
* Човечеството ще загине от недостиг не на велики дела, а от недостиг на малки добрини. Великото дело е само покрив, а стените се иззиждат от тухлите на малките добрини (Архимандрит Йоан Крестянкин)
* Най-добрите моменти от живота на човека са най-простите, случайни актове на доброта и любов (Уилям Уърдсуърт)
* Добрината не може да се прави от омраза или корист. Тя се прави само от обич (Джон Ръскин)
* Бъди добър с хората, защото всеки, когото срещаш, води тежка битка (Платон)
* Доброто винаги ще компенсира липсата на красота у някого. Но красотата не може да компенсира липсата на доброта (Джоузеф Адисън)
* Добрият човек е всякога добър и нищо в света не може да го опетни (Петър Дънов)
* Част от добротата се състои в това да обичаме хората повече, отколкото те заслужават (Жозеф Жуберт)
* Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят (Марк Твен)
* Човек не се учи да бъде добър, напротив -  учи се да бъде лош, добротата е в хората по рождение (Макс Юнг)
* Не познавам друг белег на превъзходство освен добротата (Бетовен)
* Доброто желание извинява лошото изпълнение (Уилям Шекспир)
* Човекът, който може да прегръща, е добър човек (Ф. М. Достоевски)
* Ръка, която дава - не обеднява. Сърце, което обича - не остарява! (Карло Колоди)
* Никога няма да се почувстваш жив, докато не сториш добро за някой, който не може да ти се отплати (Джон Бъниън)
* Толкова е просто да бъдеш добър. Трябва само да се поставиш на мястото на другия човек, преди да започнеш да го съдиш (Марлене Дитрих)
* Едно от най-големите чудеса на Бога е да дава възможност на обикновените хора да вършат необикновени неща (Хорас Джаксън Браун)


Знаете ли, че...


Съществува Австралийско движение на доброто. Жителите на континента през ноември имат цели 16 дни, посветени изключително на добрини. През това време хората целенасочено се стремят да направят поне едно добро дело - в болниците, в училищата, сред природата, за приятелите си, за своите родители, съседи и т.н. Австралийците имат и специална програма за деца, наречена "Училища и доброта".

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 241

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 220

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 229

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 254

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ