26 Април 2024петък21:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И какво правим сега?

/ брой: 258

автор:Валентин Георгиев

visibility 90

Малко над 12 000 гласа не достигат, за да бъдат обявени за задължителни въпросите в референдума на Слави Трифонов, казаха окончателно от ЦИК. Въпреки това обаче те влизат за гласуване в парламента. А двете основни политически сили там - ГЕРБ и БСП, побързаха да декларират, че имали "готовност да подкрепят резултатите", с "известни различия" във формулировката.
Дотук добре! На финала сме на важни и решаващи избори. А да заявиш, че си против волята на над 2.5 милиона българи, гласували с твърдо ЗА въвеждане на мажоритарна избирателна система, ЗА задължителен вот и ЗА намаляване на партийните субсидии, автоматично означава да си отрежеш клона, на който си седнал. 
Дали обаче първосигналната сговорчивост няма да изиграе лоша шега на ГЕРБ и БСП и заедно с "бълхата" да изгорят и "юргана"? Защото тепърва ще трябва да обясняват капаните, в които трите популистки въпроса поставят държавата за всякакви избори занапред. Най-вече с пренасочването на огромни средства към индивидуални джобове - тези на "мажоритарния" избраник. Колко по-лесно е да купиш един грантаджия, отколкото цели групи от населението, обединили се в партии, нали? Същият този "мажоритарен избраник" няма такива усложнения - той ще се отчита само на "спонсора" си, на този, дето му дава "грантовете". Това е само една посока на разсъжденията. А посоките са твърде много. 
Лесно е да одобриш идеята за мажоритарен вот - ама с квалифицирано мнозинство в два тура. Кой от избирателите знае какво означава това на практика? Експерти се опитаха да обяснят нещо - но твърде късно, преди самия вот. Колко от депутатите знаят какво означава това? Защо в света няма никъде мажоритарни избори в два тура и с квалифицирано мнозинство аз лично не знам. Какви трудности и невъзможности поражда това, какви са последствията също не знам. Тепърва трябва да ми го обяснят и в това е проблемът. Лесно е да избереш левче за "тия хрантутници", ама какво следва от това и ще има ли контрол върху задкулисието, което ще храни партиите след "левчето", пак тепърва трябва да разберем. Ако Борисов подаде оставка, как се вмества във времето и в правилата всичкото, което произтича от трите ЗА? Така че сложностите идват оттук нататък. И първо трябва да бъдат обяснени на хората. 
Механизмът и ефектът от тази промяна, която всъщност обръща цялата държавна система на страната, вероятно не е ясен и на самите партии, камо ли на Слави Трифонов. Но всеки опит сегашната система да бъде променена, така че хем да бъде изпълнена волята на референдума, хем да бъде направен опит за някакъв контрол, ще бъде посрещната на нож с аргументите за "чудовищна манипулация". Тогава "онези в парламента" ще срещнат не вече жалки протестъри-парвенюта, а ще се изправят срещу цялата машина на Трифонов с мотото "Всички са маскари". В нечия полза, разбира се. По форуми и мрежи тази "революция" вече тръгна.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ