25 Април 2024четвъртък12:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Несигурен свят

/ брой: 259

автор:Галина Младенова

visibility 1824

Вчера не само Франция, но и цяла Европа отбеляза една тъжна дата - годишнина от кървавите атентати от 13 ноември. Тогава загинаха 130 души, като 90 от тях бяха в зала "Батаклан". Една година по-късно Старият континент продължава да бъде несигурно място. Европейците много добре знаят, че остават приоритетна цел на терористите. А това означава, че кошмарът може да се повтори във Франция, в Белгия, в Германия - навсякъде. Русия, която като че ли се беше отървала от терора, също е нащрек. Неслучайно в края на миналата седмица там бяха арестувани 10 джихадисти, подготвяли атентати в Москва и Санкт Петербург. Това са заловените, но кой знае колко други са на свобода. Неслучайно руските власти съобщават, че хиляди руски ислямисти днес се бият на страната на "Ислямска държава" в Сирия, Ирак и Афганистан. И рано или късно тези от тях, които оцелеят в битките в Близкия изток, ще се завърнат у дома, готови за нови масови убийства. Същото е положението и в другите европейски страни.
Още по-страшно звучи предупреждението на германската разузнавателна служба, че бойци от "Ислямска държава" усилено се обучават как да се преструват на бежанци, за да достигнат Стария континент заедно с хилядите мигранти. Оказа се, че деветте терористи, извършили атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., са пристигнали в Европа именно като бежанци. Тази информация обаче освен чувство на страх и тревога предизвиква и гняв. Защото от Брюксел продължават да ни притискат за т.нар. бежански квоти, говорят ни за някаква солидарност, толерантност, ценности. Тук е времето да си припомним една китайска мъдрост - "Ако не признаваш грешката си, значи правиш втора". Защото ако службите за сигурност си вършеха работата, ако фрау Мерк,ел, вместо да позира с "бежанци" беше разкрила тревогите на разузнаването си, ако чиновниците в Брюксел повече се грижеха за живота на хората в общността, а не за явно сбърканото понятие "толерантност", може би днес нямаше да оплакваме 130 жертви на ислямистите.
Светът, в който живеем, става все по-объркан и все по-несигурен. Никой не се съмнява, че рано или късно някъде отново ще прогърми страховит взрив. Разбира се, войната срещу терора може и да бъде спечелена, но зависи какво разбираме под победа. Победа може да бъде намаляването на броя на терористичните атаки. Почти никой обаче не вижда как може да бъде сложен край на тактиката на ислямистките и другите екстремисти. Докато съществува обърканост и разочарование в едно общество и няма изградени адекватни начини за преодоляване на тези настроения, ще има и терористични групировки.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ