24 Април 2024сряда05:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Елена Йончева:

Победата на Радев е на всички българи

Политическата надменност на ГЕРБ им изигра лоша шега, хората не са овце, обобщи журналистката

/ брой: 260

автор:Мария Нинова

visibility 2165

Елена Йончева е българска журналистка на свободна практика, бивша служителка в БНР и БНТ. Родена е на 27 май 1964 г. в София. Завършила е телевизионна журналистика в Москва с отличие. Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които и конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др. Част от Инициативния комитет, издигнал ген. Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент.


- Г-жо Йончева, още преди да бъде издигнат кандидатът на ГЕРБ, социолози прогнозираха победа за управляващата партия. По-късно в процеса на кампанията нещата се промениха, но въпреки това пак никой не прогнозира такава категорична победа на Румен Радев. Защо хората го избраха за президент на България?
- Имаше едно такова очакване може би, че който бъде потупан от премиера по рамото, той ще стане президент, и всъщност тази политическа надменност или арогантност изигра лоша шега на кандидата на ГЕРБ. Защото хората в крайна сметка не са овце и не можеш да им кажеш за кого да гласуват.
Хората гласуваха за личност. Това са президентски, не парламентарни избори. Те гласуваха за личност, която има своя биография - достойна; за човек, който в своя професионален път е водил битки и ги е печелил. За човек, който е бил лидер, който се е борил, за да стане лидер, а не е бил назначен за такъв. Президентските избори са мажоритарен вот. Точно тази политическа надменност на партията, която стоеше зад Цецка Цачева, им изигра много лоша шега.
- Вие казахте на пресконференцията (бел. автор - пресконференцията в нощта на изборите на ИК Радев-Йотова), че заслужаваме президент, който да милее за България. Какви трябва да са първите стъпки на ген. Радев към обединението на държавата? След тази кампания, сякаш че все повече хората се разединихме. Всички тези заплахи: комунисти, ДПС, цялото това всяване на напрежение между хората допълнително.
- Има го това, но то е част от политическото говорене на определени хора. За генерал Радев тепърва започва битката. Той трябва да докаже, че действително ще се бори за обединението на нацията. Първо трябва да видим какъв екип той ще направи и след това трябва да видим битките, който той ще поеме.
- В предизборната кампания опонентите му говореха, че той ще се обърне към Изток и ще загърби Запада. Това поредните спекулации ли бяха?
- За мен бе голяма изненада, че въобще се лансираха подобни тези, защото нищо от биографията на ген. Радев не подсказва такива пристрастия. Той е завършил две американски академии, той е генерал от НАТО, командир на ВВС. Това е позиция, за която трябва голяма професионална подготовка и политическо доверие от страна на Брюксел.
- За много хора поведението на Бойко Борисов по време на кампанията е необяснимо. Сам заложи правителството на карта, като обяви, че ще подаде оставка, ако ГЕРБ не е първа на първия тур на изборите. Егото ли надделя?
- Това е доста тоталитарен подход или пък мога да кажа недемократично. Това е реакция на партията-държава, на партията-майка и желанието да контролираш и трите власти - президентската институция, парламента и Министерския съвет. Най-доброто, което се случи с избора на ген. Радев, е, че неограничената власт само на една партия всъщност бе стопирана.
- Отиваме ли към политическа криза?
- Не разбирам защо трябва да се говори за политическа криза. Ако наистина лидерът на ГЕРБ реши да даде оставка и смята, че има политическа криза, това е безотговорно. Тогава се питаме защо трябва да подава оставка. Все пак ние гласуваме за президент, а не за парламентарни избори, и той като министър-председател би трябвало да работи по Конституция, така изисква и демокрацията - да работи с новия президент, независимо от кого е подкрепен. Така че за мен подаването на оставка, ако действително Борисов смята, че от това ще последва някаква дестабилизация на държавата, е безотговорно.
- За кого е победата на президентските избори?
- За всички, включително и за хората, които не са гласували за Радев. Защото на Радев тепърва му предстои голямата битка да докаже, че той, тези думи за съжаление вече са девалвирали, но той е обединител на нацията. И това виждаме и по гласуването. За него са гласували леви, десни, центристи, патриоти. Той трябва да докаже на всички нас, че е такъв и тепърва трябва да направи така, че това разделение в нашето общество постепенно да избледнява и да има един открит диалог за бъдещето на държавата, за нашите проблеми, а не всичко да бъде вкарвано в сферата на партийните клишета и на някакви демони от миналото.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ