19 Април 2024петък06:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Как се приема бюджет

Обсъждане на парите за образование и наука в една парламентарна комисия

/ брой: 261

автор:Велиана Христова

visibility 121

Най-сетне вчера станаха ясни важни параметри на бюджет 2017 в частта му за образование и наука, които при внасянето на проекта на правителството в НС липсваха. Преди обаче да правим анализи за реалното състояние на финансите, е добре читателите да видят как минава обсъждането на основния документ на държавата в една парламентарна комисия - например в тази по образование и наука. Обикновено пренията дори в пленарната зала остават скрити за "външни" очи и уши, особено откак бе премахнат прекият ефир на "Хоризонт"-БНР, на заседанията в залата. Все пак да повдигнем поне малко завесата.
В началото на заседанието главният секретар на МОН Красимир Вълчев представя данните от доклада на МОН за бюджет 2017. Разходите за образованието ще са общо 3,35 млрд. лв. (3,6% от БВП), което означава ръст с 0,1% от БВП, или с около 230 млн. лв. От тях около 194 млн. лв. са от държавния бюджет и 36 млн. лв. - от еврофондовете. (В момента средният разход за образование в ЕС е над 5% от БВП.) За предучилищното и училищното образование ще се дадат със 178 млн. лв. повече спрямо тази година и общата сума е 2,473 млрд. лв. (2,7% от БВП). Основната част от увеличението е за покриване на ръста от средно 8% на учителските заплати. Гражданските държавни вузове получават като субсидия от МОН 386,2 млн. лв. при 383,3 млн. лв за 2016 г. Увеличение с 3,1 млн. лв. В областта на науката над бюджет 2016 се дават 5 млн. лв. за БАН (заради повишената минимална заплата за страната), и по 7 млн. лв. за националната пътна карта и за достъп до международните бази данни.
Станислав Станилов ("Атака"): В този бюджет колко пари се дават за наука? Де факто няма пари за наука. За фонда за наука няма пари, той има да издължава стари плащания, защото от години една трета от сумите по проекти не се издължават, задачите по темите се провалят и накрая това са хвърлени на вятъра пари. Всяка година ви повтарям какви средства получава от държавата "Макс Планк" в Германия. Подозирах, но сега вече съм убеден: БАН трябва да бъде из основи унищожена, за да няма основа за развитието на държавата. Това е външна поръчка. При първия мандат на ГЕРБ искахте директно закриване на БАН, Борисов тогава се усети, но сега продължавате с унищожаването. От 50 години съм в БАН, такава мизерия и такава подигравка не е било. Горанов иска науката да печели пари на пазара. Казвал съм го: елементарни частици на Женския пазар не могат да се продадат. Правил съм справка за децата, които печелят олимпиади по природни науки - до един отиват навън и не се връщат, там плащат данъци, там издържат държавите, не тук. А говорите за успехи - какви успехи, когато елитът ни отива там! Бюджетът на Горанов е същата постна пица на Дянков. Сбъркана е философията, с която се управлява държавата - тя праща България на дъното в ЕС.
Стоян Мирчев (БСП): Има известен ръст за средното образование - за заплати, приветстваме това. Но то е недостатъчно. Според тригодишната прогноза на правителството парите за образование се намаляват до 2019 г., това не отговаря на заявлението ви, че образованието е приоритет. Още повече, че от 2018 г. ще започне и финансирането на частните училища. Бюджетът за наука е един геноцид над науката. Горанов обвързва науката с бизнеса, той не знае, че науката работи за обществото като цяло. Тя е в основата на всяко общество, което иска да се развива. Политиката за геноцид над науката е сбъркана политика.
Бойка Маринска (РБ): Реплика. Не частните училища ще се финансират от 2018 г., а учениците в частните училища. Където и да отидат да учат, това са български деца.
Милена Дамянова (ГЕРБ): Никога досега не е имало подобен ръст на бюджета за образование. За първи път имаме и оперативна програма за наука, в предишния период такава нямаше.
Стоян Мирчев: Нямаше заради госпожата, която сега е министър на образованието.
Станислав Станилов: Тези 500 млн. от оперативната програма отиват за строителството на сгради, някакви нови центрове ще строите, те не са за наука. Когато Кунева говори, че ще назначава учени, онемявам - учени не се назначават, учени се изграждат. Пари за наука няма да има и от оперативната програма.
Акад. Стефан Воденичаров (председател на БАН): Ще съм кратък, всички са наясно с положението в БАН. Дават се 5 млн. лв. допълнително, но не се казва, че минималната заплата се вдига на 460 лв. от 2017 г. От 6800 души в БАН 1835 работят на минимална заплата - по 40 лв. на всеки, сметнете. Не е нормално средната работна заплата в БАН да е 697 лв. при средна за страната 892 лв. - ние сме с 200 лв. под средната. Преди месец Настоятелството на БАН, в което има двама вицепремиери, хора от бизнеса, категорично се произнесе, че трябва да затворим страницата "Дянков" и да се върнем на нивото на 2009 г., което е 95 млн. лв. за БАН.
Янка Такева (председател на СБУ): Нашият синдикат 6 месеца работи, за да осигурим със средства новия закон за училището. От 1990 г. насам за пръв път се обезпечават със средства предвидените реформи в образованието. Затова трябва да благодаря лично на Милена Дамянова, на Бойко Борисов, на Горанов, на Красимир Вълчев! Гласувайте бюджета, защото иначе ще поставите населението в неприятна ситуация, учителите няма да ви го простят. Във висшите училища имахте центрове още преди оперативната програма, пък сега не ви трябвали парите за центрове. Ами, дайте ни ги на нас.
Реплика в залата: Преди година Такева казваше, че трябват 400 млн. за осигуряване на новия закон, пък сега... 
Стоян Мирчев: Към закона нямаше разчети за оценка на въздействието и ние не знаем какъв ресурс е необходим за осигуряването му. Г-жо Такева, при правителството на Станишев парите за националните образователни програми бяха над 290 млн. лв., а за догодина планирате 58 млн. Вие сте синдикат, не е ваша работа да казвате откъде държавата ще вземе парите, вие трябва да защитавате правата на работещите в системата. Разбирам вашето въодушевление в защита на правителството, всеки, който следи медиите, знае защо. Но имало е и предишни правителства, които са се грижели за образованието и науката.
Снежана Дукова (ГЕРБ): Благодаря за анализа ви, г-жо Такева. Образованието не е политика за лаици. В тази комисия попаднаха хора, които правят политически анализ, не професионален.
Янка Такева: Да си даваме сметка, че образованието е деполитизирано, да говорим професионално. Аз съм доктор на икономическите науки (в кулоарите след това се разбра, че Такева имала тапия от някаква структура в Сан Марино). Аз съм воювала за парите за образование. Преди 4 години те бяха 38 млн. лв. (при Дянков), сега са 58 млн. лв. Е, има ли намаление? Не се заигравайте политически. Нали помните стачката? Вече ми се стачкува!
Васил Велев (председател на АИКБ): Аз съм обикновен инженер и икономист, но ще говоря от името на тези, които изкарват парите за бюджета. Ние приемаме бюджета с препоръки. В частта за образование и наука имаме три точки. Първо - да се въведат държавни стипендии с ангажимент за осигуряване на последваща работа в страната. С тези ценности за свободно движение на хора оставаме без хора в България. Тези стипендии после може да бъдат откупени от бизнеса чрез договор със студента. Второ - трябват диференцирани нормативи за техническите направления. Качеството на образованието е незадоволително. След завършването им 6 месеца не ги пускаме в производството, за да не им се смеят работниците. Това не става без пари. Трето - за БАН. Ненормална е ситуацията. Аз представлявам пазара, 90% от продуктите ни се продават навън, не може да очаквате пазарът да финансира науката. Бюджетът на ЦЕРН е 10-цифрено число. За кой пазар работи ЦЕРН? Обаче този интернет, който ползвате, е страничен ширботреб на ЦЕРН. Откъде да се вземат парите - от въоръжаването. Знанието е оръжие! Нищо не доказва необходимостта да се купуват кораби и самолети. 400 млн. лв. грешни пари са това. С малка част от тях може да се решат проблемите, за които казвам.
Проф. Лъчезар Аврамов (БАН): Отдавна казах, че това е бюджет на самоубийството на държавата. Елате утре (днес, б.а.) в 11 ч. на пл. "Батенберг", там имаме общо събрание на БАН и Селскостопанската академия. Поканени са министрите в оставка, поканени са всички депутати. Там ще чуете, че бюджетът на БАН е ликвидационен. В него няма пари за ток и парно през зимата. Преди отличниците ставаха асистенти, сега заплатата на асистент е на ниво минимална заплата за страната. Поправете това! Финансирайте науката както трябва, защото без нея няма нито основно, нито средно, нито висше образование. Тя е предприоритетна навсякъде в света. В БАН се правят проекти за 4 млн. лв., като се купи апаратурата и свърши проектът, тя не се използва повече, защото няма пари за консумативи. В бюджета на БАН са само мизерните заплати.
Лиляна Вълчева (председател на ВОН-КНСБ): Преди година направихме анализ на коефициентите за направленията във висшето образование и тук всички се съгласихте. Искахме бюджет, който да води нагоре, в този бюджет сега ги няма пропуските. Имаме ръст в субсидията за издръжка, отнесена към оценката за качество - 11 млн. лв. повече. Вярно, вероятно е и заради ръста на минималната заплата. Имаме нужда от още 9,5 млн. лв. и тогава ще постигнем да се дават 40% за качество за 2017 г., както е по закон. Въведоха се приоритетни и защитени специалности, разчитаме на партньорство с бизнеса, да идват да преподават в техническите специалности и хора от бизнеса. 800 хил. лв. има за приоритетните специалности, те са в капиталовите разходи и ще подобрят материалната база. Съгласни сме с ректора на ТУ-София - академичните съвети да разпределят парите, но добавяме - според комплексната оценка за качество.
За БАН. Там се създаде и Съвет на директорите, говорихме с ръководството, но не стигнахме до споразумение. Там заплатите се определят със заповед на ръководството. Извън тези 5 млн. лв. за БАН трябват минимум още 7 млн. лв. Нека да потърсим качеството, да изведем тези приоритети и в БАН, да помислим за една атестация на институтите...
Реплика в залата: Колко пъти да се прави атестиране на БАН?
Стефан Воденичаров: Лъжа говорите. Лъжа е, че заплатите в БАН се разпределят със заповед на ръководството. Не само вътрешно атестиране, институтите на БАн до един преминаха през международен одит!  
Здравчо Здравчев (КТ "Подкрепа): Вижте статистиката на НСИ - за наука сега се дават 0,2% от БВП. Как до 2020 г. смятате да достигнем 1,5%, това не може да стане при такива бюжети.
Лиляна Вълчева: Нашите структури настояват пожизнените възнаграждения на академиците да се изнесат извън бюджета на БАН. Освен това, не работят 6800 души в БАН, 2800 са учените и имате много технически персонал. Увеличен е административният състав в Централното управление.
Стефан Воденичаров: И това не е вярно. Друг път идвайте по-подготвена.
Акад. Дамян Дамянов (зам.-председател на БАН): Глупости говорите!
Проф. Анастас Герджиков (ректор на СУ): Софийският университет подкрепя бюджета. Не заради ръст на парите, но виждаме реформата да тръгва в правилната посока. Това е похвала за Горанов и МОН. В годините и леви, и десни правителства изготвиха стратегия за развитие на реформата във висшето образование в ясна посока, това е надпартиен проблем. Този бюджет отразява политика, водена от няколко правителства. Извън оперативната програма е добре да има повече пари за БАН. По оперативната програма кандидатстваме заедно СУ и БАН и колкото по-силна е академията, толкова по-силни сме заедно.
Проф. Емилия Рангелова (председател на синдикат ФУНИС, СУ): За разлика от колегата Вълчева, ние сме смутени. Пак има неравнопоставеност между учителите и преподавателите във вузовете. Това трябва да се промени, като се увеличи субсидията за висшите училища. Трябва работната заплата да се обвърже с минималната, не е нормално асистент да получава 540 лв., след като минималната ще е 460 лв. Той трябва да получава поне две минимални заплати. Издръжката на един студент не може да е наполовина по-ниска от издръжката на един ученик. Това трябва да се промени.
Проф. Любен Тотев (председател на Съвета на ректорите): Благодаря на профсъюзите. Ние обаче сме реалисти. Съветът на ректорите подкрепя бюджета.
Валери Апостолов (председател на "висше образование" в КТ "Подкрепа"): Трябва да се увеличат средствата за висшето образование, недостатъчни са като цяло. Има дисбаланс на средствата - за отбрана и сигурност се намериха допълнително цели 850 млн. лв. Настояваме бюджетът да се допълни с пари за БАН и ССА. Не може на аграрната академия да се дават 13 млн. лв. субсидия и още 13 млн. лв. да се искат от собствени приходи.
Красимир Вълчев: Имахме разговор с БАН, откровени бяхме. Разговорът за заплати е контрапродуктивен. Трябва да видим как си представяме инфраструктурата, какви задачи се изпълняват програмно. Не може да говорим за заплатите в автономна институция. Не може да кажем какъв е необходимият минимум, трябва да се гледа това в контекста на Стратегията за научни изследвания. Трябва индикаторите да с свържат с финансирането.
Лъчезар Аврамов: Всички европейски страни са го решили. Конституционният съд на Германия постанови, че не може професор да получава под 3500 евро. В България учените останаха колкото за една двумилионна държава. България трябва да утрои броя на учените си. А критериите за оценка в цял свят са известни - публикации, цитати, патенти и т.н.
Акад. Иван Юхновски (бивш председател на БАН): Не приемам, че не можело да се обсъждат заплати в една автономна институция. Много добре се знае - в бюджета на БАН няма други средства, освен за заплати, плюс 2 млн. за вноска в Eumetsat. В бюджета дори вече не разписвате - толкова за заплати, за ток, за парно, защото тези пари ги няма. Заплатите за професор и доцент са заплати за длъжности, определени по закон от държавата и се заемат по изисквания, определени от държавата. Не може на едно място професор да получава 750 лв., на друго - 2000. Висшите училища и БАН са автономни в друго, обаче те се подчиняват на законите в държавата. Това повече не може да продължава, защото ние се разпадаме. Освен това - стига вече приказки, че не се знаела в обществото работата на БАН. Като комплексна научна организация БАН върши това, което другите не могат. Кой направи "НАТУРА 2000" - томове изследвания; кой следи комплексно флора, фауна, богатства; кой издава десетките енциклопедии; кой ликвидира опасността от замърсяване на половин България с горене на двигателите на ракетите СС-23; къде са водещите археолози, които разкриват богатствата на България; дори интернетът, който ползвате, тръгна от БАН през 1992 г. Стига сме си затваряли очите. Знам, че нищо няма да направите, отчаял съм се. Отношението към БАН е нечовешко, несправедливо. Ако искате в историята ви да се запише смъртта на БАН, направете го!
Милена Дамянова: Вече има изискване до края на март всяка година да се дават отчети за научната работа от всички институции. Надявам се с това да се подобри и финансирането, като станат видими резултатите.
Борислав Великов (РБ): Между първо и второ четене ще потърсим обосновка за увеличаване на заплатите в БАН и ССА. Има повишаване на брутния продукт, има повишена събираемост, има основания да се дадат повече пари на академиите.
Стоян Мирчев: Това е бюджет на разделението...
Георг Георгиев (ГЕРБ), вика: Предизборни простотии са това!
Стоян Мирчев: Миналата година беше същото. Тогава АБВ поискаха да приемем на първо четене бюджета, а на второ ще го оправим. Нищо не стана. Нека върнем частта за наука, да се доработи. Може и служебно правителство да доработи това...
Снежана Дукова и Галя Захариева (ГЕРБ) от място: Тоя нищо не разбира, оставете го тоя!
    
 ГЛАСУВАТ бюджета на първо четене: 11 "за", Станислав Станилов "против", Стоян Мирчев "въздържал се".  

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ