25 Април 2024четвъртък11:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП започна консултации с партиите в НС

ГЕРБ изолирани от разговорите за бюджета, референдума и изборните правила

/ брой: 261

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

БСП започна вчера консултации с парламентарните партии без ГЕРБ за бюджета за догодина, референдума и за промяна в изборните правила. Срещите бяха инициирани от лидера на БСП Корнелия Нинова. "Заедно и отговорно трябва да гарантираме законовия ред в България и да не допуснем  политическа нестабилност. Конституцията регламентира целия път, по който трябва да се върви след оставката на правителството, и това трябва да се случи със спокойно и държавническо отношение", категорична е Нинова. Поканата за разговорите дойде след като във вторник председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обяви, че правителството изтегля бюджета за 2017 от парламента. По-късно обаче финансовият министър заяви, че финансовият план все пак ще влезе за дебати в пленарната зала. По-късно от ГЕРБ внесоха скоростно в НС 3 проекторешения, буквално повтарящи резултатите от референдума.
Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се срещнаха първо с колегите си от ПФ. "Заявихме нашите виждания за 300 лв. минимална пенсия. Не сме говорили за изборните правила, а за бюджета. Говорихме си за пътища и пътечки", лаконично обясни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
"Посъветвахме БСП да подкрепи бюджета, тъй като това не е бюджет на ГЕРБ, а на държавата. Хората няма да приемат НС да остави държавата без бюджет и ще се почувстват още по-несигурни в тази обстановка. Държавнически и отговорно е финансовият план да бъде приет на първо четене", заяви зам.-председателят на БДЦ Росен Петров след срещата с Нинова. Не сме обсъждали изборните правила, но БДЦ държи на мажоритарния вот в два тура, уточни той. Служебен кабинет, съставен съвместно от Румен Радев и Росен Плевнелиев, е най-удачният вариант за България, смята Петров. Според Георги Ковачев от "Народен съюз" обаче бюджетът в този вид не може да бъде приет. Той бе категоричен, че "Народен съюз" ще върне проучвателния мандат, ако президентът избере групата.
"АБВ ще гласува против проектобюджета. На второ четене ще подкрепим това, което е необходимо", обяви Георги Първанов след срещата. Според него най-добре е да се работи във времето до нов парламент без бюджет, като се ползва една дванайсета от предишния бюджет. АБВ е за смесена система, с варианти да се избират личности, но да се защитят и партиите, за да не се компрометира системата.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отказа изявление пред медиите с мотива, че това е била първа среща и разговорите не са приключили.
Днес срещите на БСП за бюджета и изборните правила продължават с РБ. Корнелия Нинова заяви, че едва след това ще има обобщаващо изявление по обсъжданите теми с парламентарните групи.
В началото на вчерашното заседание стана ясно, че неуспелият кандидат на ГЕРБ за президент Цецка Цачева няма да подава оставка като парламентарен шеф. Гербаджиите я посрещнаха в пленарната зала с аплаузи и ставане на крака. "Цялата група застана зад мен. Няма да подавам оставка", троснато отговори на журналистически въпрос Цачева.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ