20 Април 2024събота15:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На всекиго според нуждите, или за какво могат да служат тоалетните

Създателите на необичайните клозети не просто се стремят да впечатлят клиентите, но и целят да им създадат незабравими емоции

/ брой: 264

автор:Альона Нейкова

visibility 2403

На пръв поглед не е за вярване, но в календара с необичайните празници е вписан и Световният ден на тоалетната (World Toilet Day), който се отбелязва на 19 ноември. Традицията се заражда преди 15 години в Сингапур, където през 2001 г. се провежда Международна конференция, посветена на проблемите, свързани с нужниците. Проявата събира над 200 делегати от Азия, Европа и Северна Америка, представящи 17 национални тоалетни асоциации. Между другото, мястото на конференцията е избрано неслучайно. Островният град-държава в Югоизточна Азия, разположена на Малайския полуостров, се слави с безукорна чистота на клозетите си. А благодарение на зародилата се в Сингапур идея, която с резолюцията на Генералната асамблея на ООН от 2013 г. прераства в специална дата, се заостря вниманието върху факта, че близо 40% от населението на планетата ни няма възможност да задоволи естествените си физиологически нужди поради липсата на достъп до тоалетни. А това има катастрофални последици за здравето на хората, пряко засяга тяхното достойнство и сигурност, влияе на околната среда и социално-икономическото развитие.

Тоалетните са сред най-посещаваните места във всички обществени заведения. Повечето нужници си приличат, но някои от тях впечатляват не само с необичаен дизайн и богат интериор, но и с абсолютно неочаквани хрумвания.
В Арт центъра Джон Майкъл Кохлер (Шебойган, щата Уисконсин, САЩ) са наели шестима художници, които да създадат уникални стенописи. Всеки се досеща, че и клозетът на такова място не може да е какъв да е. И наистина, тоалетната тук е наречена "Разкажи ми онова, което още не зная" и е украсена с цитати на обикновени хора, които по молба на автора на концепцията са се представили с помощта само на една фраза. Някои надписи са доста забавни и дори загадъчни. Един от тях гласи: "Боб за нищо на света няма да признае, че е победен от катерица" - каквото и да означава това.
Някои мъже, посетили клозетите на луксозния новозеландски Sofitel Queenstown Hotel and Spa 4*, напускат стаята с писоари в прекрасно настроение, видимо доволни от себе си. Други пък изглеждат доста омърлушени. Обяснението се крие в... необичайния интериор на тоалетните. Дизайнерите са украсили помещението с големи снимки на жени, уж внимателно наблюдаващи какво точно правят представителите на силния пол край писоарите. Има и още един нюанс - всички модели, позиращи за тази специална фотосесия, са истински жителки на Куинстаун, затова има немалка вероятност да бъдат срещнати на улицата. Явно тази подробност забавлява част от ползвателите на тоалетната, а други се чувстват доста неловко.
Световноизвестният италиански моден дует Долче и Габана явно знае как да угоди на знаменитостите и други важни клиенти, които не само се стремят да се сдобият с дрехи с марката "D&G", но и не пропускат да хапнат в заведенията на дизайнерите. В ресторанта им в Милано например, посещаван от всякакви звезди, тоалетната е неописуемо бляскава и е украсена с огромни златни огледала, отразяващи и мултиплициращи целия разкош на клозета. Интересен е и фактът, че във всяка кабинка има плазмен телевизор, постоянно излъчващ "Goldfinger"...
Намиращият се във Великобритания R-bar се смята за заведение, предпочитано от представители на сексуалните малцинства. Явно заради това в мъжката тоалетна писоарите са направени с формата на огромни женски устни с яркочервен цвят. Някои посетители харесват този провокативен дизайн и смятат хрумването за доста новаторско. Други пък се напрягат от големите предни зъби, които са част от общата композиция. А трети асоциират видяното с емблемата на "Ролинг стоунс"... Създателите на тези тоалетни вярват, че необичайната идея ще превърне заведението в доста популярно място.
Преди определено време известната авиокомпания Virgin Atlantic също се опита да впечатли клиентите си с подобни писоари, наречени "Целувки". Но след многобройни оплаквания бе принудена да ги премахне.
За направата на най-разкошния клозет в света са използвани почти 3 тона злато. Над 300 майстори в продължение на почти 5 години се трудили над този шедьовър на тоалетното изкуство, който струва 50 млн. долара. Интересен е фактът, че не става дума за клозет в двореца на някой арабски шейх или петролен магнат. Този луксозен нужник е построен в Хонконг като изложбена стая, в която да се представят ювелирни украшения. Голямата часовникарска компания Swisshorn и Лам Сей-Вин, оглавяващ фирмата Hang Fung, изграждат огромния палат с площ 7000 кв. фута (650 кв. м), за да привлекат повече туристи в специалния административен район на Китай. В замъка наистина всичко е златно, а всеки желаещ може да го наеме срещу 25 хил. долара за една нощ. Огледалата в клозета там са от полирано злато, а тоалетните чинии са 14-каратови. Всъщност в двореца няма нито един детайл, който да не е направен от благороден метал. Нямащите възможност или желание да прекарат на това специално място 24 часа имат шанса само за 3 долара да направят обзорна екскурзия из палата. Специалистите обаче са изчислили, че с такива цени замъкът ще се изплати едва след 400 години.
Не е тайна, че в Страната на изгряващото слънце обичат всичко да се автоматизира, за да се чувстват хората възможно най-удобно. Този подход важи и за обществените тоалетни, чието използване без подробни инструкции изглежда практически невъзможно. Клозетите в семейния търговски център NaRa, разположен в южната част на Япония, са толкова необичайни, че дори не се налага да бъдат докосвани. В нужниците се предлагат безброй доста интимни процедури, включващи не само измиване, без каквото и да било участие на клиента, но дори и подсушаване със струя топъл въздух, както и парфюмиране. Освен това в някои кабинки е установено специално оборудване, което автоматично пуска машината за шум, за да не се чува какво точно прави човекът в тоалетната. Остава да се надяваме, че няма скоро да се сетят да монтират в клозетите и роботи, които да коментират дали хората (правилно) са си измили ръцете например...


Уникални стенописи красят тоалетната на Арт център Джон Майкъл Кохлер


Снимки на дами, наблюдаващи какво правят мъжете край писоарите, забавляват, но и смущават

Символът на "Ролинг стоунс" влезе и в нужника


14-каратови тоалетни чинии привличат туристи в луксозен дворец, издигнат в Хонконг

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ