29 Март 2024петък09:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рейтинги

Компютърджиите с доход 3000 лв., химици и учители - под 700

Педагогиката стана желано направление, но и реализацията, и доходите на завършилите не са никак атрактивни

/ брой: 264

автор:Велиана Христова

visibility 33

След последната година се наблюдава, макар и слабо, подобряване в реализацията на завършващите висше образование у нас, но все още са твърде големи различията в зависимост от професионалното направление и завършеното висше училище в средните нива на доходите, безработицата и наемането на работа на позиции, които не изискват висше образование. Това сочат данните от новото издание на Рейтинговата система на висшите училища - за 2016 г., което бе представено вчера в МОН. То включва данни по 100 индикатори за 52 професионални направления и 51 вуза у нас за последните 5 години.    
Обновените данни показват, че постепенно се намалява броят на студентите в най-атрактивните досега направления като Икономика и управление и Право, чиито дипломанти трудно вече намират работа по специалността заради пренаситеност на пазара на труда. За сметка на това расте броят на приетите в инженерните науки и в медицината, посочи министърът в оставка Меглена Кунева. За медицината обаче не стана ясно дали увеличеният брой новоприети студенти не е за сметка на хилядите чужденци, набирани напоследък от наши медицински вузове за обучение в техни незаконни звена в чужбина. Според данните в рейтинговата система чуждестранните студенти в направление Медицина са вече почти половината от всички студенти - 46,14%. Интересен е фактът, че педагогиката вече измества правото по брой студенти. Но пък реализацията на завършилите и доходите им не са никак атрактивни, сочат данните от рейтинга.
Има крехка тенденция да се подобрява трудовата реализация на завършилите висшисти у нас и да намалява безработицата сред тях, посочи ръководителят на авторския колектив, съставящ рейтингите, Георги Стойчев. Делът на безработните висшисти е спаднал от 3,74 на сто миналата година на 3,38 на сто през 2016 г. Делът на висшистите, които в първите 5 години след дипломирането си работят на позиция, за която се иска висше образование, е нараснал от 46,54% преди година на 47,34% сега. Спада с малко и делът на младите висшисти, които не се осигуряват в страната (изтичат в чужбина) - от близо 25 на сто през 2015 г. на 23 на сто в новото издание на рейтингите.
Най-ниска безработица (под 1%) и най-високо приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година има сред завършилите Медицина, Фармация, Дентална медицина и Военно дело. А най-висока е безработицата сред завършилите направление Социални дейности (5,46%). В момента това е единственото направление, в което безработицата е над 5%, докато миналата година в тази група имаше 6 професионални направления. Най-слаба е реализацията на студентите, завършили Туризъм - едва 19,29% от тях намират работа в бранша.
Може да се определят три групи професионални направления според реализацията на завършилите, посочи Стойчев. Първата група са направленията, чиито завършили винаги си намират работа, независимо от това в кое висше училище са учили - това са Медицина, Стоматология, Фармация и Военно дело. Втората група са направленията, при които реализацията зависи драматично от това кое именно висше училище е завършил специалистът - инженерните специалности и направлението Икономика, администрация и управление. Разликата между наемането на работа на завършилите компютърни науки например е в пъти според това кой именно вуз е завършил студентът. Абсолвентите на ТУ-София например се реализират по-добре от колегите си от техническите вузове в страната, а студентите от УНСС също се котират най-високо. В третата група са направления, в които намирането на работа зависи от конкретната специалност. Например в направлението Архитектура, строителство и геодезия реализацията на завършилите зависи изключително от специалността - едно е например в архитектурата, друго е в пожарна безопасност, която спада към същото направление.
Големи разлики има и в нивото на доходите, които получават след наемането на работа младите висшисти от различните направления. Като цяло средният осигурителен доход на завършилите за последните 5 години нараства от 925 лв. през миналата година до 1020 лв. Най-високи средни доходи очаквано имат завършилите Информатика и компютърни науки; Математика; Обществено здраве; Медицина; Фармация; Електротехника, електроника и автоматика; Проучване и добив на полезни изкопаеми. Странно е, че въпреки високите доходи в последното споменато направление делът на дипломираните е нисък спрямо дела на приетите студенти - едва 44,07% се дипломират. Много високи доходи имат работещите, завършили Информатика и компютърни науки в Софийския университет и завършилите Администрация и управление в Американския университет в Благоевград - над 3000 лв.
Интересна е картината, показваща с какъв успех от дипломата за средно образование са приетите студенти. Най-висок успех от гимназията имат приетите в Медицина (5,55), Фармация (5,50) и Дентална медицина (5,46). А с най-нисък успех от средното образование са първокурсниците в направленията Металургия (4,16), Материали и материалознание (4,25) и Животновъдство (4,32).
У нас непрекъснато се говори, че висшите училища задължително следва да се занимават и с научни изследвания. Каква е картината в това отношение? Софийският университет, ЧУ-София и ХТМУ са трите висши училища с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации. Тези три вуза стават все по-видими в международните рейтинги, посочи Стойчев.
 Според стандартизираните класации за 2016 г. безспорен лидер е Софийският университет. Той се класира на първо място в 21 от 25 професионални направления, в които обучава студенти. ТУ-София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, с които участва в класациите. МУ-София е първи в 5 от неговите 5 професионални направления. С по три първи места в рейтинга са Аграрният университет в Пловдив, ХТМУ, а две класации оглавява Лесотехническият университет в София. Други 14 вуза имат водещи позиции в по едно професионално направление. Висшите училища извън столицата имат водещи места в 8 класации. Впрочем, рейтинговата система дава възможност да се правят и сравнения само между частните вузове или общо за частни и държавни институции.   
Резерв за подобряване на състоянието на висшето ни образование има в две посоки, смята Стойчев. Едното е предприемане на реални мерки за задържане у нас на младите образовани българи, от които всяка година навън "изтичат" над 10 000. Второто е да се подобри качеството на средното образование в дисциплините, свързани с най-необходимите за пазара на труда специалности.
Рейтинговата система е достъпна в интернет на български и английски език на адрес www.rsvu.mon.bg


Осигурителен доход на завършилите


Информатика и компютърни науки    2041
Математика    1762
Обществено здраве    1571
Комуникационна и компютърна техника    1539
Медицина    1329
Политически науки    1249
Физически науки    1137
Икономика    1076
Право    1022
Хим. технологии    1011
Психология    910
Филология    903
Хим. науки    820
Туризъм    799
Педагогика    705
Стоматология    693
Педагогика на обучението по...    657


Най-висока безработица


Педагогика на обучението по...    4,62
Растителна защита    4,73
Религия и теология    4,94
Социални дейности    5,46


Брой студенти


Икономика    52 069
Администрация и управление    23 305
Педагогика    12 562
Право    10 605
Медицина    8709
История и археология    1543
Биотехнологии    1045
Хим. науки    1019
Физически науки    894
Математика    435
Металургия    312
Теория на изкуството    75

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ