20 Април 2024събота02:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Румен Гечев:

Бюджетът за 2017 г. стиска за гърлото икономиката

БСП, ДПС и АБВ гласуваха "против" финансовия план на държавата

/ брой: 264

автор:Юлия Кулинска

visibility 48

"Бюджетът за 2017 година стиска за гърлото икономиката. Той не представлява органична част от каквато и да било визия на кабинета за развитие на България". Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев по време на дебатите по финансовия план на държавата в НС вчера. Въпреки категоричната заявка на БСП и ДПС, че ще гласуват против, както и критиките на ПФ, проектът беше подкрепен на първо четене. "За" бяха 102 депутати, против  58, а 11 се въздържаха. Той получи гласовете на депутатите от ГЕРБ, "Атака", "БДЦ - НС" и РБ. Против бяха  БСП, ДПС и АБВ.
Според БСП бюджетът по никакъв начин не е обвързан с осигуряването на условия за адекватен по динамика икономически растеж, който би ни позволил в обозримо бъдеще от 5-7 години да изпреварим поне Румъния. Според Гечев кабинетът предлага неприемливо ниски нива на растеж на икономиката ни в границите на 2,5-2,7%, "при положение, че за същия период северната ни съседка залага около и над 4,5%", посочи той. "Нямаме секторни политики. Имаме един отличен счетоводен документ "дал Кольо - взел Кольо", бюджетни приходи и разходи и рапортуваме кухи бюджетни успехи", обясни Гечев. БСП е против такъв подход в бюджета, защото не отговаря на икономическите интереси на страната. Ние отново сме единствената страна членка на ЕС, в която правителството няма дългосрочни и средносрочни, а очевидно няма даже едногодишни инвестиционни програми, уточни социалистът. Той подчерта, че БСП подкрепя решението за повишение на заплатите на учителите с 10% и на минималната работна заплата с 40 лв., но попита защо увеличението е само за 2017 г., а се залага нейното замразяване през 2018 и 2019 г. "По каква логика заплатите на млади доктори на науките ще останат по-ниски от тези на начинаещите учители, а професорите от БАН ще получават заплата по-ниска от средната за страната? Няма такава страна не само в ЕС, но и в Африка. Докога ще продължава геноцидът върху българската наука?", попита Гечев.
"Бюджетът за 2017 година не гарантира растеж и бетонира застоя в развитието на обществото. Някои определят този бюджет като консервативен, други като инерционен, копи-пейст на бюджетите от предходните години. Всичко това до голяма степен е вярно", заяви Алиосман Имамов от ДПС. По думите му това е поредният бюджет на безплодната социална и политическа стабилност, на идеологически противоречивата и нестабилна коалиция, която управляваше през последните две години.
Въпреки ултиматума си, че ако не се приеме увеличението на минималната пенсия до 300 лв., няма да подкрепят бюджета, от ПФ масово гласуваха "въздържал се", с което на практика помогнаха за прокарването на финансовия план. Оттам обаче направиха заявка, че ще внесат промени между първо и второ четене, например за увеличаване на средствата за наука.
АБВ пък ще настоява бюджетът да бъде подчинен на политическия календар и на перспективата за близки избори и препоръчаха да започне с разходването на 1/12 от бюджета за 2016 г. Част от РБ подкрепи финансовия план за догодина, за да не остави държавата без бюджет.
Финансовият министър в оставка Владислав Горанов естествено похвали бюджета си и заяви, че няма нито една причина да се срамува от него.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ