29 Март 2024петък08:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Туризмът не иска висшисти

Бавно се увеличават студентите в инженерните специалности, показва новият рейтинг

/ брой: 264

автор:Велиана Христова

visibility 46

От студентите, дипломирани в професионалното направление Туризъм, едва 19,29 на сто се хващат на работа, която изисква висше образование. Безработицата сред завършилите това направление, също е висока - 4,03. Подобно е положението в направление Хранителни технологии - 26,38 от завършилите не работят на позиции, изискващи висше образование. Това показва, че в браншовете хотелиерство и ресторантьорство, които постоянно обявяват, че им липсват кадри, всъщност от висшисти няма нужда, а се търсят кадри със средно професионално образование. Тези констатации произтичат от данните в новото издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас, което е шесто поред и вчера бе представено в МОН. Рейтинговата система е разработена от консорциум на "Отворено общество" и "Сирма Солюшънс" с европейски пари по договор от предишния програмен период.
С всяко ново издание рейтинговата система на вузовете у нас се усъвършенства и става все по-функционална. За пръв път тази година всичките 100 индикатора, по които в стандартизираните класации се събират данни за 52 професионални направления във всичките 51 висши училища у нас, са стъпили изцяло върху обективни показатели, изключени са субективните преценки от типа на анкети със студенти, работодатели и пр., обясни вчера шефът на авторския екип Георги Стойчев. Освен това системата е разширена с повече индикатори за регионалната значимост на всяко висше училище и за мястото му в пазара на труда в региона. Трета новост е, че за пръв път са включени данни и за това колко от приетите в дадено направление студенти наистина го завършват и се дипломират. В направлението Туризъм например от приетите студенти с диплома завършват 66,43 на сто. Системата позволява кандидат-студенти и родители да се ориентират предварително в избора си според собствените си изисквания, а висшите училища след обективен анализ да преструктурират специалностите си така, че да развиват тези, които имат най-висок рейтинг по различните показатели и да свиват други, които пък са по-слаби. Системата дава възможност за съставяне и на собствени рейтинги според това на кой индикатор човек дава предимство. Целта на рейтингите е да се повишава качеството на образованието и да се свърже пазарът на труда с пазара на висшето образование, заяви министърът в оставка Меглена Кунева.       

Чакат съдът да каже кой е ректор на МУ-София

Все още няма решение по делото, заведено срещу незаконното избиране на нов ректор в МУ-София, заяви вчера Кунева. Лъжа е обаче, че заради запорирането на сметките на вуза от страна на МОН там нямало парно. МОН осигурява средствата за режийните разноски и за заплати, категорична бе тя. Вузовете имат свещена автономия, но става дума за държавен университет, с държавна собственост и държавни пари, а аз съм пазител на публичните средства и не ми е все едно дали някой ги разпилява, отсече Кунева. Контролът е панацеята срещу злоупотребите, смята тя.  
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ