29 Март 2024петък11:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

От Ω и Ѫ до предизвикателството да служиш на народа

Новият вицепрезидент Илияна Йотова споделя пред ДУМА за големите проекти и дребните, но стойностни неща в живота

/ брой: 265

автор:Кристиела Симеонова

visibility 4558

Да разчиташ старогръцки и старобългарски надписи се изискват задълбочени знания и умения. Да служиш за благото на народа е нужна отдаденост, упоритост да отстояваш идеите си и издръжливост под ударите на недоброжелатели. Какво общо има между двете предизвикателства, ще се запитате! Е, общото е Илияна Йотова - новоизбраният вицепрезидент на България. През последните години като студент по българска филология в Софийския университет тя се е посветила именно на разчитането на старогръцки и старобългарски надписи. Такава е била и дипломната й работа, бил е готов и дисертационен труд след завършването. "Мислех, че с това ще се занимавам цял живот", споделя Илияна Йотова. Докато кроим едни планове обаче, съдбата вече ни е начертала друг път и впоследствие Йотова, която завършва и френска филология, изкарва специализации в Националната академия по администрация на Франция, през която са минали френски президенти и премиери, и в Центъра по европейски науки в Страсбург.
Година след завършването на СУ, през съдбовната 1990 г., бъдещият вицепрезидент отива да работи в Българската национална телевизия. "Годините, прекарани там, бяха невероятна школа за мен, научиха ме на отговорност и работа в екип, в който, ако една брънка се скъса, се срутва всичко", прави равносметка Йотова. Тя е един от журналистите, наети след уволненията на Асен Агов - все новаци, които в процеса на работа се учат и усъвършенстват. Разбира се, не липсвали и екстремни ситуации в 20 часа без 1 минута - я е забравен някой рулон, я шапката на емисията. Йотова е от т.нар. златен екип на БНТ - Димитър Цонев, Александър Авджиев, Вяра Анкова, Севда Шишманова, Милена Цветанска. Именно с тези хора създава от онези приятелства, които остават за цял живот. С тъга от скорошната загуба на верния си приятел Димитър Цонев Илияна Йотова споделя как заедно са правили фалове, пак заедно са получавали овации. "Трудно ми е да говоря за Митко в минало време. Много ми липсва", не крие емоциите си Йотова.
Бъдещият вицепрезидент минава през голямата школа на Хачо Бояджиев. Най-ценното, което научава от него и до днес следва, е как се ръководи екип. "Когато грешахме, ни викаше на прословутия 12-и етаж, където е кабинетът на генералния директор. Караше ни се, обясняваше ни колко сме некадърни. Два часа по-късно обаче, пред други хора ни защитаваше, ако беше необходимо, или ни хвалеше. Това ме научи, че на екипа си насаме можеш да кажеш всичко, от което си недоволен, но задължително и златно правило е навън, пред другите, да защитаваш авторитета му", споделя Илияна Йотова. И днес, след всяка успешно завършена работа, след всяка победа тя не пропуска гласно да благодари на силния екип от млади хора, който стои зад нея.
Опитът като журналист се оказва много ценен в политическата й кариера. "В кратък репортаж трябва да представиш огромен и сложен проблем. Това е занаят, който се учи", посочва Йотова. Придобитото умение да говориш кратко, да използваш най-точните думи, за да могат посланията да стигнат до хората и да бъдат разбрани, й помага много в Европейския парламент, където времето за изказване е едва 1-1,5 минута.
От журналистиката в политиката - защо Илияна Йотова избира този път? "Виновникът се казва Иван Костов", категорична е тя, като визира януарските събития през 1997 г. Видяла е как буквално за една нощ хора в телевизията се променят и вече са "големи революционери". Загубила е много приятели, защото е ляв човек, заради симпатиите си към БСП. Последното й дежурство като водещ на "По света и у нас" е на 4 февруари, когато Николай Добрев и Георги Първанов върнаха мандата за съставяне на втори кабинет на БСП. "Още тогава си дадох сметка, че ще настъпи тежък период както за държавата, така и за БНТ. Атмосферата в телевизията стана абсолютно нетърпима за тези, които нямаха сини ленти на челата", спомня си Йотова. Тогава идва и поканата от Николай Добрев да работи в пресцентъра на БСП. Впоследствие той й предлага да я включи в депутатската листа - тя е известно лице, хората я харесват и й имат доверие. "Баща ми и съпругът ми бяха единодушни, че ми е още рано. За тази работа е нужен опит", споделя бъдещият вицепрезидент. Със съпруга си проф. д-р Андрей Йотов създават семейство много млади и взаимно се амбицират и подкрепят в професионалното развитие. Днес Йотов - национален консултант по ортопедия, е един от най-известните в цялата страна доктори в областта си. Времето не стига, за да приеме всички, обърнали се към него за помощ.
И така, осем години след поканата, през 2005 г. Йотова става народен представител. Като може би най-тежкия период в живота определя работата си на "Позитано" 20 в годините, когато всички са отписали БСП. "Медиите бяха хлопнали врати, не проявяваха интерес към БСП. Никой не идваше на "Позитано", разказва тя. По това време двамата със съпруга й губят много от приятелите си. Йотова си спомня за невероятните хора, с които е работила в студения пресцентър, със счупен от протестите прозорец. Толкова студено било, че носили ръкавици и обувки, подходящи за Еверест. "Трудностите ни калиха. Решаваща беше най-вече подкрепата на Николай Добрев", изтъква Илияна Йотова.
Две години е депутат, след което през 2007 г., когато България е приета в ЕС, е избрана за един от представителите ни в Европейския парламент. През настоящия си мандат като евродепутат в качеството на зам.-председател на Комисията по вътрешни работи Йотова работи активно по злободневния и тежък проблем - мигрантската криза. Докато влезе на "Дондуков" 2 през януари догодина, се надява, че Дъблинският регламент ще бъде променен. Тя критикува ГЕРБ за отказа от сътрудничество в работата по този проблем. "На новата си длъжност мисля, че мога да бъда още по-ефективна, защото досега нямах партньор тук, в България. Надявам се, че сега българските институции ще бъдат по-обединени в това отношение", споделя Йотова. Убедена е, че като вицепрезидент може да бъде много полезна на държавата, защото е наясно какво се готви в Европа, знае с какво трябва да сме съгласни, но и къде да отстояваме собствена позиция, с кого да преговаряме, за да сме още по-силни.
Една от основните й задачи вече е факт - Общата агенция за гранична и брегова охрана, в която благодарение на многото усилия и продължителна борба влизат и страните, които не са членки на Шенген - България, Румъния и Хърватия. Другият й голям проект е свързан с цялостния пакет за миграция и убежище.
Освен че мечтае да види променен Дъблинския регламент, Йотова има и нормални човешки желания - всички около нея да са здрави. С усмивка на уста подсказва на сина си Марин: "Крайно време е и да имам внуци." Марин, който е завършил УНСС, след като изкарва 2-годишна магистратура в Лондон, необичайно за повечето млади хора, се връща в България. "Това беше изричното му желание", уточнява Йотова. Тя и съпругът й са успели да изградят ценни приятелски отношения със сина си, който им споделя всичко. Днес Марин е щастлив не само защото майка му е постигнала такъв успех и ще бъде следващият вицепрезидент, но и защото тя си е вече у дома. "Страхуваше се за мен, особено по време на атентатите в Брюксел", отбелязва Йотова.
Когато успее да открадне свободно време за себе си, Илияна Йотова обича да чете, но не от таблети, а традиционни книги. Незаменим е допирът до тях, специфичният мирис, особено на стара книга. Пълноценна почивка за новия вицепрезидент е грижата за около стоте саксии в апартамента й. Обича и да готви, смело експериментира. "Несравнимо е преживяването по приготвянето на красиво подредена трапеза, на която се събира цялата фамилия", споделя с умиление Йотова.
Любимият й цвят е оранжевият, защото е топъл. Затова и в дома й преобладават оранжевите тонове. "Както казва съпругът ми, когато влезеш вкъщи, все едно влизаш в слънцето", споделя Йотова.
Същото слънце, надяваме се, скоро ще изгрее и над България. И ще я превърне в онзи топъл и уютен дом, който да приласкае българите, принудени да търсят препитание и реализация извън пределите на родината. Промяната, вярваме, е на прага.


35 години новинарска емисия на БНТ "По света и у нас"

Интервю с Гернот Ерлер - известен германски социалдемократ, който в момента е съветник на канцлера Ангела Меркел по въпросите на германско-руските отношения


Бъдещият вицепрезидент от т.нар. златен екип на БНТ


Йотова винаги е била вярна и отдадена на лявата идея

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ