Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Тупат топката

Мая Йовановска

21. Ноември 2016 , брой: 265   956   0Въпреки че правителството "Борисов 2" е в оставка, министрите са действащи. Докога ще продължи това може само да гадаем. Макар че положението е наистина изгодно за властта в оставка и зад бавенето на топката в момента прозира дългата ръка на ГЕРБ. Иначе Борисов хем вербално играе, че следвал волята народна, хем реди партийните пасианси, че и корпоративните такива. Така че театралните демонстрации на погнуса от властта са само за телевизора.
Едва ли не броени часове преди оставката властта поднови огромната обществена поръчка за тол системата, чиято стойност е оценена на 200 млн. лв. В дните, след като стана ясно, че ген. Румен Радев отвя кандидата на ГЕБР за президент, а Борисов завъртя плочата с оставката, услужливите на сегашната власт експерти заговориха как при смяна на правителството големи сделки щели да са, меко казано, под въпрос. Мали-и-и, страх!
Гербаджии задвижиха пропагандната машина и опитаха да плашат хората със спиране на санирането. После се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали. И така - въвеждането на платеното преминаване по пътищата за камионите, закупуването на нова бойна техника и концесията на столичното летище влязоха в списъка с плашилата.
Освен с поръчката за тол системата, която (кофти!) бе спряна отново заради жалби в КЗК срещу решението да бъде подновено подаването на офертите с много кратък срок от една седмица, властта успя за пореден път да удължи срока за концесията на Летище София. Транспортният министър Ивайло Московски призна, че до края на годината най-голямата сделка за 2016-а, от която се очакваха 1,2 млрд. лв., едва ли ще се случи. Тази концесия само за "благозвучност" бе обвързана с оздравяването на БДЖ.
Имаше неколкократно удължаване на срока, като последният засега е до края на януари. Подозренията са, че всичко се прави заради един от кандидатите. Дали е така или не - предстои да разберем. Но наистина учудващо е поведението на управляващите в оставка, които се борят с нокти и зъби да не изпуснат властта.
В края на миналата седмица Московски заяви, че с поредното удължаване на срока ГЕРБ оставяли на служебния кабинет или на ген. Радев (с презумпцията, ако евентуално новият президент състави кабинет) да решават за летището. Дрън, дрън, дрън... Повече от ясно обаче прозира, че на думи и заявки гнусящото се от властта правителство в оставка се старае всячески сделка за летището да има и тя да е с вероятно правилния за тях кандидат.
Ситуацията от месец насам обаче е динамична, направо вихрена, и е въпрос на няколко месеца да разберем какво се крие зад "благородните" заявки на ГЕРБ. Без съмнение през следващите седмици игрите и рокадите Борисови ще бъдат, меко казано, интересни. Най-малкото, което ще се опитва да прави, е да бави топката докрай.
А колкото до летището - няма здрава логика да се дава за стопанисване сериозен национален обект, в който необходимите инвестиции вече бяха направени от държавата. Сега един концесионер ще дойде само да извлича ползи. Нали?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"